27.01.2023 - 19:50
Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat aquesta setmana?
La covid-19 aviat podria deixar de ser considerada una emergència de salut pública global. Avui l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha debatut la qüestió, i falta que anunciï les conclusions, gairebé tres anys després d’aquell 30 de gener de 2020 en què es va declarar el màxim nivell d’alerta a escala mundial. En aquest temps, a tot el món, s’han detectat 675 milions de casos i s’han notificat més de 6.750.000 morts.
Tot i poder deixar de ser una emergència global, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha dit que, si bé la situació era millor que no pas fa un any, ara hi havia hagut un repunt que no es podia passar per alt. En el seu informe setmanal, l’OMS diu que els casos han disminuït d’un 25% el darrer mes, però les morts han augmentat d’un 13% durant el mateix període. Sobre l’evolució del virus, es lamenta que la vigilància i la seqüenciació genètica han disminuït dràsticament, cosa que fa que sigui més difícil fer un seguiment de les variants i detectar-ne de noves a temps.
Ahir mateix, es va anunciar que a partir del 7 de febrer la màscara deixarà de ser obligatòria al transport públic del Principat, les Illes i el País Valencià. A Andorra ja no cal dur-la d’ençà del març de l’any passat i a Catalunya Nord d’ençà del maig. Tot i que molta gent ja no la duia, era potser la restricció més evident que restava en el dia a dia de molts ciutadans. Ara continuarà essent obligatòria en llocs més vinculats a la salut, com ara els centres sanitaris, incloses les farmàcies.
Per una altra banda, la Xina ha reportat una disminució de les morts de la covid, després d’una onada sense precedents arran de l’abandonament de l’estratègia de covid zero. Respecte de començament de mes, les xifres revelen que les morts s’han reduït d’un 80% i els pacients crítics d’un 72%. Segons les autoritats, el pic de l’onada es va assolir a final de desembre, però va haver-hi un repunt amb el desplaçament en massa durant l’Any Nou Lunar.
Un estudi coordinat per la Universitat d’Oxford i en què ha participat el Vall d’Hebron conclou que la vaccinació entre les dones embarassades hauria de ser una prioritat. La investigació, que s’ha publicat a la revista The Lancet, demostra que la variant òmicron de la covid-19 incrementa el risc de complicacions durant l’embaràs, com ara un part prematur i ingressos a l’hospital.
Sobre els vaccins, Brussel·les negocia amb Pfizer la possibilitat de reduir les dosis contra la covid que la Unió Europea s’ha compromès a comprar a canvi de pagar més per cada dosi. També sembla que hi ha sobre la taula una ampliació del termini de lliurament fins al segon semestre del 2024.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha ingressats 746 i 47 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 674.415.925 casos confirmats i 6.755.771 morts. Del total de casos, 646.418.026 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 104.093.499 casos i 1.132.132 morts;
–l’Índia, amb 44.682.437 casos i 530.739 morts;
–l’estat francès, amb 39.503.473 casos i 164.036 morts;
–Alemanya, amb 37.728.155 casos i 165.314 morts;
–el Brasil, amb 36.794.650 casos i 696.731 morts;
–a l’estat espanyol hi ha 13.722.677 casos i 118.183 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–Vox: Va valer la pena d’impulsar els vaccins bivalents? (en anglès)
–Franceinfo: La Xina anuncia una caiguda del 80% de les morts diàries (en francès)
–The Straits Times: El medicament contra la covid-19 d’AstraZeneca perd l’autorització dels EUA a causa de les variants (en anglès)
–South China Morning Post: Els visitants tornen a Tòquio i Macau. Es deixa enrere Hong Kong? (en anglès)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
–Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
–Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)