21.10.2022 - 19:50
|
Actualització: 21.10.2022 - 20:19
Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat aquesta setmana?
Aquesta setmana hi ha hagut un augment de casos de la covid al país, cosa que indica que podem trobar-nos al començament d’una nova onada d’infeccions. Però l’afectació als hospitals encara és feble, sobretot entre els més crítics, i en una setmana tan sols hi ha hagut cinc ingressats més a les UCI.
La investigadora del BIOCOMSC Clara Prats, en una entrevista a VilaWeb, explica que hem començat a entrar en aquesta onada, però que encara no hi som de ple. Prats diu que la pujada de casos positius d’aquesta setmana no la preocupa especialment i que on cal mirar bé és a les UCI. “Tenim dades dels ingressats a les UCI a causa de la covid, i això passa poc.” Sobre si caldrà aplicar noves restriccions, diu que “el nivell de vacunació entre els vulnerables determinarà si cal ajudar a baixar la corba d’alguna manera o si ja en tenim prou sense mesures, que és l’esperable”.
De fet, aquesta setmana ha començat la vaccinació de la covid i la grip dels més grans de seixanta anys a Catalunya. I a Mallorca demà s’obren els punts de vaccinació de covid i grip sense necessitat de demanar cita.
En relació amb les mesures, les companyies aèries i les agències de viatges han reclamat al Ministeri de Sanitat espanyol l’eliminació de l’ús obligatori de la màscara a l’interior de l’avió i han exigit d’equiparar la normativa espanyola a la resta d’Europa.
Per una altra banda, un estudi amb la participació de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida ha revelat que els pacients amb seqüeles respiratòries per quadres de covid greu presenten un perfil específic d’alteracions en la transcripció genètica mesos després d’haver superat la infecció. Aquest panell de gens podria constituir un catàleg de biomarcadors primerencs per al tractament clínic d’aquestes seqüeles i contribuir al desenvolupament de teràpies per a pacients amb covid persistent.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha ingressats 1.030 i 44 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 632.204.604 casos confirmats i 6.580.331 morts. Del total de casos, 610.996.035 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 99.037.439 casos i 1.092.409 morts;
–L’Índia, amb 44.638.636 casos i 528.953 morts;
–L’estat francès, amb 36.475.518 casos i 156.256 morts;
–Alemanya, amb 35.098.062 casos i 152.278 morts;
–El Brasil, amb 34.818.774 casos i 152.278 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 13.441.941 casos i 114.468 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–Euronews: Necessito una quarta dosi? Tot allò que necessites saber sobre els vaccins de reforç contra la covid a Europa (en anglès)
–The Straits Times: La Xina debat sobre una reducció de la quarantena per als viatgers que arriben (en anglès)
–BBC: El fabricant de vaccins de l’Índia destrueix cent milions de dosis de covid caducades (en anglès)
–Le Monde: La variant òmicron va sorgir en ratolins, segons un estudi (en francès)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
–Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
–Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)