Report sobre el coronavirus: Ridícul del ministeri espanyol amb la quarta dosi. Creix la implantació de les noves variants

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb

Redacció

17.06.2022 - 19:50
Actualització: 18.06.2022 - 09:53

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat aquesta setmana?

La quarta dosi de reforç ha estat motiu de polèmica, aquesta setmana. La ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias, va dir en una entrevista que a la tardor s’administraria una nova dosi a tota la població i que ho havia aprovat la Comissió de Salut Pública. Això va ocasionar queixes de la comunitat científica, com la del coordinador d’hospitalització covid de l’Hospital del Mar, Robert Güerri, que va dir que anava en contra de les recomanacions que s’havien fet fins aleshores.

Pocs minuts després de les declaracions de Darias, fonts del ministeri espanyol van haver de sortir a matisar-les i van dir que, de moment, es començaria a administrar la quarta dosi als més grans de vuitanta anys i als usuaris de residències, i que la Comissió de Salut Pública encara no havia aprovat la nova dosi per a tota la població.

Respecte de l’anterior actualització, les dades mostren un augment generalitzat de les infeccions. Sembla que una de les causes de l’increment dels casos són les noves variants d’òmicron BA.4 i la BA.5, responsables d’un alt nivell de reinfecció en les persones que ja han passat la malaltia. Ara com ara, representen el 19% dels casos a Catalunya, un 31% a les Illes i ja són majoritàries a estats com Portugal. El Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties avisa que aquestes subvariants passaran a ser dominants a tota la Unió Europea i que els casos encara creixeran més les setmanes vinents.

Per una altra banda, la Unió Europea ha prorrogat un any més la normativa sobre el certificat covid digital, que en permetrà l’ús, com a mínim, fins el 30 de juny de 2023. Tot i que es manté la possibilitat d’activar-lo en qualsevol moment, gairebé tots els estats han aixecat la restricció que es va instaurar el juny del 2021 per impulsar l’arribada del turisme.

Dissabte, les autoritats xineses van reintroduir restriccions de mobilitat en uns quants districtes de Xangai per fer proves en massa als ciutadans. Concretament, quinze milions de persones, pel cap baix, es van tornar a confinar.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 4.546.618 casos i 39.343 morts, i actualment hi ha 94 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 543.316.589 casos confirmats i 6.338.474 morts. Del total de casos, 518.503.571 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 87.861.132 casos i 1.037.928 morts;
–L’Índia, amb 43.270.577 casos i 524.817 morts;
–El Brasil, amb 31.644.703 casos i 668.892 morts;
–L’estat francès, amb 30.028.853 casos i 148.996 morts;
–Alemanya, amb 27.124.459 casos i 140.292 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 12.515.127 casos i 107.239 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
On i quan cal mostrar el passaport covid?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor