Report sobre el coronavirus: Europa aixeca les restriccions amb la Xina i la covid arriba a mínims històrics

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb

Redacció

17.02.2023 - 19:50

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.

Què ha passat aquesta setmana?

Els estats de la Unió Europea han acordat d’eliminar gradualment les restriccions que s’apliquen d’ençà del 4 de gener, pocs dies abans que la Xina posés fi a la política de covid zero, fet que va causar un augment dels casos a la Xina sense precedents. La decisió, que han pres conjuntament els experts de salut dels diferents estats, comporta que a final de febrer deixaran de demanar una prova als viatgers procedents de la Xina, i a final de març es deixaran de fer proves aleatòries a l’arribada.

Aquests darrers dies hi ha hagut un descens important de les infeccions a la Xina. A més, no s’ha detectat cap nova variant, i les que circulen no són cap amenaça, atès que són similars a les que hi havia a la Unió Europea a la tardor.

De fet, el descens és generalitzat a tot el món i ara mateix hi ha menys casos i morts que mai. A escala global, si el mes de juny del 2022 es van arribar a reportar 3.850.000 casos en un dia, el 12 de febrer se’n van detectar 92.000. En el mateix sentit, el gener del 2021 va arribar a haver-hi més de 16.000 morts el dia i el passat 12 de febrer se’n van notificar 567. Aquest descens també el trobem al país, amb una baixada contínua dels ingressats. El darrer report del 2022 va comptabilitzar 1.553 hospitalitzats i ara en són 624, vint-i-quatre menys que la setmana passada.

Sobre l’origen del virus, l’OMS ha aturat la investigació per les dificultats que s’ha trobat en l’accés a la informació. El juny de l’any passat, el grup assessor científic encarregat d’investigar-ho d’ençà del 2021 havia demanat noves proves, incloses auditories de laboratoris situats a prop d’on es va detectar del brot original a Wuhan. La revista Nature va informar que la investigació s’aturava fins que no es pogués accedir a aquestes dades, que les autoritats xineses no volen facilitar.

Per una altra banda, s’ha publicat una investigació que recull com es reduïa la protecció contra les reinfeccions a mesura que passava el temps. Segons les dades de vint-i-un estudis, la protecció era de vora el 85% al cap d’un mes per a les variants prèvies a l’òmicron, i baixava fins al 79% al cap de deu mesos. En cas de reinfecció amb l’òmicron, era menor, del 74% en un mes, i disminuïa fins al 36% al cap de deu mesos.

The New York Times ha portat als tribunals la Comissió Europea per no facilitar els missatges de text entre la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el conseller delegat de Pfizer, Albert Bourla. El diari argumenta que la institució té l’obligació legal de publicar els missatges, que podrien contenir informació sobre els acords del bloc per a comprar milers de milions d’euros de dosis de covid-19.

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha ingressats 624 i 29 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:

 

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 678.346.543 casos confirmats i 6.788.139 morts. Del total de casos, 650.907.632 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 104.918.830 casos i 1.141.862 morts;
–l’Índia, amb 44.684.658 casos i 530.757 morts;
–l’estat francès, amb 39.578.468 casos i 164.684 morts;
–Alemanya, amb 37.986.750 casos i 167.214 morts;
–el Brasil, amb 36.970.513 casos i 698.014 morts;

–a l’estat espanyol hi ha 13.748.918 casos i 118.976 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Euronews: “Un risc real”: la covid augmenta les possibilitats de tenir diabetis, segons els científics (en anglès)
–Stat: La inquietant ciència del cervell de la covid persistent (en anglès)

Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?

–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor