16.12.2022 - 19:50
Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat aquesta setmana?
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que el coronavirus deixi de ser una emergència de salut pública al món l’any vinent, segons que ha dit el director general de l’organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Tot i això, ha avisat: “Aquest virus no desapareixerà. Romandrà, i tots els països hauran d’aprendre a gestionar-lo juntament amb altres malalties respiratòries.” Tal com ha explicat Adhanom, una de les principals lliçons de la pandèmia és que els països han de respondre ràpidament als brots: “Encara ens enfrontarem a moltes incerteses i desafiaments el 2023. Als països d’ingressos baixos, tan sols una persona de cada cinc ha estat vaccinada.”
Sobre les variants del virus, un estudi publicat a la revista científica Science per investigadors de la Charité-Universitätsmedizin de Berlín i una xarxa d’institucions africanes ha mostrat que els predecessors de l’òmicron ja eren al continent africà molt abans que se n’identifiquessin els primers casos, cosa que suggereix que aquesta variant va sorgir gradualment al llarg d’uns quants mesos en diferents països d’Àfrica, tot i que va ser detectada per primera vegada a Sud-àfrica el novembre del 2021. Una de les subvariants de l’òmicron identificades fa poc i que ara mateix es troba sota vigilància és la BF.7, que s’estén principalment a Pequín i contribueix a fer créixer les infeccions a la Xina. Malgrat les característiques immunoevasives de la BF.7 i els signes preocupants sobre el seu creixement a la Xina, sembla que es manté força estable fora d’aquesta país.
Per una altra banda, la Comissió de Salut Pública de l’estat espanyol ha acordat de permetre la quarta dosi contra la covid-19 en menors de seixanta anys sense factors de risc. Ara les conselleries respectives assumiran l’administració de les dosis, tal com ja havien fet amb els més grans de seixanta anys.
I en referència al segon estat d’alarma de la pandèmia de la covid-19, la Generalitat de Catalunya retornarà els diners de les multes amb interessos, atès que és un capital que va ingressar de manera indeguda. Avui, la Generalitat ha anunciat que tancarà el punt de vaccinació contra la covid-19 de Fira de Barcelona dilluns vinent. Per contra, el Departament de Salut preveu obrir un altre espai a Casa Seat, al centre de la ciutat.
Finalment, un estudi de l’IDIABPJGol ha conclòs que les persones amb la covid-19 van tenir més esdeveniments trombòtics que no pas les qui van rebre els vaccins de Pfizer i AstraZeneca contra la malaltia.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans hi ha ingressats 1.622 i 68 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 656.579.733 casos confirmats i 6.668.126 morts. Del total de casos, 630.631.630 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 101.714.157 casos i 1.112.797 morts;
–l’Índia, amb 44.676.691 casos i 530.663 morts;
–l’estat francès, amb 38.745.523 casos i 160.228 morts;
–Alemanya, amb 36.946.574 casos i 159.737 morts;
–el Brasil, amb 35.809.832 casos i 691.652 morts;
–a l’estat espanyol hi ha 13.632.635 casos i 116.422 morts.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–South China Morning Post: Arriba la nova onada de Covid-19? La reobertura de la Xina posa la resta d’Àsia en alerta per noves soques del virus (en anglès)
–Infobae: Com augmentar la precisió en les proves de la covid per reduir els falsos positius (en castellà)
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
–Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
–Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)