Report sobre el coronavirus: Es detecta al país la variant infecciosa que aspira a ser dominant a Europa

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb

Redacció

14.10.2022 - 19:50

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat aquesta setmana?

La xarxa de vigilància de la covid a Catalunya ha detectat una nova subvariant de l’òmicron en aigües residuals, si bé encara no l’han detectada en cap cas clínic. És una variació sobre la BA.5 anomenada BQ1, que sembla que és més transmissible però que no revesteix més gravetat.

La subvariant creix ràpidament, i es preveu que sigui dominant a Europa a final de novembre. Si és així, podria fer que hi hagués un augment de casos encara més gran que no el previst per a l’hivern. La subvariant es va detectar per primera vegada a Nigèria a mitjan juliol i de moment ja s’ha detectat a més de vint estats.

Sobre la situació general de la covid-19, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, veu probable que arribi una nova onada però que no hi hagi una repercussió assistencial. Ha destacat que les taxes de vaccinació eren més altes que en altres països europeus i que hi havia immunitat per contagis més recents. A les Illes, aquesta setmana ha començat la vaccinació combinada de la grip i la covid. La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha explicat que aquests darrers dies s’havien triplicat les infeccions, tot i que de moment això no es detecta als hospitals.

Sobre les infeccions, un estudi fet a Catalunya revela que els anticossos contra la covid poden persistir gairebé dos anys després de la malaltia. En una mostra de personal sanitari no vaccinat, els anticossos es mantenen, pel cap baix, vint mesos després d’haver passat la covid-19. L’assaig afegeix que l’obesitat, l’edat avançada i el fet de ser fumador s’associen a una resposta menor dels anticossos.

Per la seva part, la farmacèutica catalana Hipra té previst d’obtenir l’autorització de l’Agència Europea de Medicaments per al seu vaccí contra la covid-19 durant el mes de novembre. Això permetria de començar la comercialització del vaccí pràcticament de manera immediata, tan sols una setmana després d’aconseguir-ne el vist-i-plau. De fet, la farmacèutica confia de formar part de la campanya de vaccinació de final d’any i que el vaccí actuï com a dosi de reforç, i recorda que catorze estats membres de la Unió Europea ja s’han mostrat disposats a adquirir el producte.

Finalment, el ministre de Sanitat alemany defensa que cal adoptar noves mesures i ha instat els estats federats a tornar a imposar l’ús de la màscara en els interiors, perquè considera que la tendència de la covid ara com ara no és bona. En canvi, aquesta setmana, el Japó ha decidit de reobrir totalment el país als turistes després de dos anys de restriccions.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha ingressats 934 i 39 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 629.131.545 casos confirmats i 6.568.889 morts. Del total de casos, 608.199.884 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 98.779.943 casos i 1.089.916 morts;
–L’Índia, amb 44.623.997 casos i 528.857 morts;
–L’estat francès, amb 36.102.545 casos i 155.737 morts;
–El Brasil, amb 34.782.182 casos i 687.120 morts;
–Alemanya, amb 34.517.327 casos i 151.260 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 13.441.941 casos i 114.468 morts.


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor