Report sobre el coronavirus: Desapareix la màscara, i a la Xina la situació millora ràpidament

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb

Redacció

10.02.2023 - 19:50

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.

Què ha passat aquesta setmana?

La màscara ha deixat de ser obligatòria al transport públic del País Valencià, les Illes i el Principat. Ara és una recomanació i prou a tot el país, atès que a Andorra no cal dur-la d’ençà del març de l’any passat i a Catalunya Nord d’ençà del mes de maig.

Tot i això, la màscara continuarà essent obligatòria als centres sanitaris i sociosanitaris, com ara hospitals, centres d’atenció primària (CAP), residències geriàtriques, clíniques i farmàcies. També l’haurà de dur el personal que treballa en centres sociosanitaris quan estigui en contacte amb els residents, i els visitants en les àrees comunes.

Al Principat, s’ha interromput l’activitat del gabinet de crisi de la covid-19 de l’Hospital Clínic després de tres anys de reunions ininterrompudes. La primera vegada que es va reunir aquest grup va ser el 25 de febrer de 2020, coincidint amb el primer cas de la covid-19 a Barcelona, i es va reunir cada dia durant la primera onada, també dissabtes i diumenges. A les reunions hi assistien unes deu persones, entre les quals, el director mèdic de l’Hospital Clínic, Antoni Castells; les direccions d’Urgències, Infermeria, UCI, Cirurgia, Comunicació, i el cap d’Epidemiologia, Antoni Trilla.

D’ençà que ha començat l’any, es manté la tendència de disminució del nombre de pacients hospitalitzats. El 30 de gener hi havia 1.553 ingressats i 83 pacients crítics les UCI. I l’última actualització revela que ara hi ha 677 hospitalitzats (-856) i 27 pacients a les UCI (-56).

Per una altra banda, a l’Àsia hi ha hagut una flexibilització generalitzada de les mesures, després d’haver detectat una millora de la situació pandèmica de la Xina. Corea del Sud ha anunciat que a partir de demà tornarà a emetre visats de curta durada als ciutadans xinesos, un cop comprovat que els casos detectats entre els qui hi entraven amb una altra visa passaven de representar el 20% del total a ser tan sols un 1,4% la setmana passada.

A l’Índia, a partir de dilluns, els viatgers de la Xina no hauran de presentar cap prova de la covid, i al Japó estudien si alleugeren les restriccions per als viatgers xinesos a final de mes. Les autoritats japoneses, que demanaven una PCR obligatòria, han comprovat que menys d’un 1% de les proves era positiva.

Finalment, un nou estudi fet amb ratolins ha proposat una hipòtesi que pot ajudar a explicar per què el coronavirus és més mortal entre els homes que no pas entre les dones. La clau rau en les maneres diferents en què el virus ataca el teixit del pacient segons el sexe. En les dones, el coronavirus ataca primer el teixit gras, mentre que en els homes ataca primer el teixit pulmonar, cosa que duu a complicacions més greus que poden derivar més fàcilment en la mort.

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha ingressats 677 i 27 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:

 

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 677.186.916 casos confirmats i 6.779.665 morts. Del total de casos, 649.696.136 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 104.731.504 casos i 1.139.675 morts;
–l’Índia, amb 44.683.862 casos i 530.750 morts;
–l’estat francès, amb 39.555.761 casos i 164.517 morts;
–Alemanya, amb 37.893.892 casos i 166.660 morts;
–el Brasil, amb 36.917.623 casos i 697.620 morts;

–a l’estat espanyol hi ha 13.740.531 casos i 118.712 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–The Staits Times: La subvariant kraken sona espantosa, però ofereix pistes sobre cap a on va la covid-19 (en anglès)
–South China Morning Post: Hong Kong registra la millor qualitat de l’aire en una dècada arran de la reducció de les activitats econòmiques (en anglès)

Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?

–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor