El nou parlament: es trencarà la imatge del bloc independentista per primera vegada d’ençà del 2015

VilaWeb
El saló de sessions del Parlament de Catalunya durant el ple monogràfic de la pagesia (fotografia: ACN).
Odei A.-Etxearte
04.06.2024 - 13:59
Actualització: 04.06.2024 - 18:19

La mesa de la diputació permanent i els representants dels grups s’han reunit aquest matí per preparar la sessió constitutiva del Parlament de Catalunya: han repartit els escons a l’hemicicle i han redistribuït els despatxos dins de palau. Quant al saló de sessions, on es fan els plens, el PSC ha demanat de traslladar els seus diputats a les primeres files de la banda esquerra, de manera que passarà a ocupar els llocs on la legislatura anterior hi havia els diputats d’ERC, just davant de la primera filera del govern i de l’escó que ocupava el president de la Generalitat. És la bancada on hi havia els diputats socialistes durant els governs tripartits. Junts, que també volia les primeres fileres, passarà a ocupar les de la banda dreta, on hi havia el PSC i, abans, Ciutadans. ERC ha demanat de mantenir-se a la banda esquerra i se situarà, per tant, just darrere el PSC i, tot seguit, la CUP, que ha volgut quedar-se on era. També a l’esquerra i a baix, a l’extrem simètric d’on eren, s’hi asseuran els Comuns. Darrere de Junts, a la dreta, hi haurà els diputats del PP, de Vox i els d’Aliança Catalana, en un extrem. N’han informat fonts de la mesa del parlament, tot esperant que els grups acabin de donar el sí definitiu a una distribució que s’ha fet prioritzant les peticions dels grups de més gran a més petit. El resultat és que, per primera vegada d’ençà del 2015, els partits independentistes no s’asseuran plegats a la mateixa bancada esquerra de l’hemicicle. En canvi, la fotografia s’ajusta més a la posició ideològica dels partits, tot i que fonts de Junts subratllen que la seva prioritat era situar-se a les primeres files i no a la dreta. Sigui com sigui, Junts ocuparà els mateixos llocs on ja havia estat CiU, en temps d’Artur Mas i de Jordi Pujol.

Tot i que la distribució acordada és tan sols per a la constitució del parlament, que serà dilluns a les quatre de la tarda, és habitual que no variï gaire quan es formalitza la formació dels grups i arrenca definitivament la legislatura. Els partits mantenen amb discreció les converses per a l’elecció de la presidència i de la resta de membres de la mesa del parlament. Tot fa pensar que només una aliança entre el PSC, els Comuns i el PP (o la participació de Vox) podria impedir que presidís el parlament un partit independentista i que s’hi mantingués la majoria independentista si Junts, ERC i la CUP arriben a un acord. Com que la constitució del parlament serà dilluns a la tarda, els partits compten que el resultat final no s’aclarirà fins al matí o, fins i tot, en la mateixa votació. El resultat tindrà conseqüències sobre la decisió de permetre o no el vot dels diputats a l’exili o sobre la tramitació d’iniciatives sobre qüestions que vagin més enllà de les competències estatutàries, com el dret d’autodeterminació o la independència.

La mesa i els partits també han acordat una nova distribució dels despatxos, que són dividits en dos grans blocs a l’ala dreta i l’ala esquerra del palau. Al pis de dalt de l’ala dreta, on hi havia ERC, s’hi traslladarà Junts, que era al pis de sota. L’antic espai de Junts ara l’ocuparan el PP, Aliança Catalana i Vox, que deixarà els despatxos de les golfes del parlament, on els havien enviat. Al pis de dalt de l’ala esquerra s’hi mantindrà el PSC i, a sota, s’hi traslladarà ERC. Allà mateix es quedaran els Comuns i la CUP, com fins ara.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb