Reapareix la tenista Peng Shuai, però els dubtes sobre la seva seguretat romanen

  • La tenista va desaparèixer després de denunciar abusos per part de Zhang Gaoli, ex-vice-president del govern xinès.

VilaWeb

Redacció

19.11.2021 - 08:48
Actualització: 22.11.2021 - 16:33

Reaparició pública de la tenista xinesa Peng Shuai, de qui no se’n tenia notícies des del 2 de novembre. Aquell mateix dia, a la xarxa social Weibo (el Twitter xinès), havia denunciat els abusos sexuals que havia patit a mans de Zhang Gaoli, ex-alt càrrec del Partit Comunista xinès i ex-vice-president del govern. Només vint minuts després de la publicació, que ja tenia un ressò important, les autoritats del règim la van censurar. Era la primera vegada que un alt mandatari xinès s’enfrontava a una denúncia pública d’abusos sexuals.

Denúncia, desaparició i escàndol internacional

En el missatge a la xarxa social, Peng relatava que set anys enrere va ser forçada per Zhang a mantenir relacions sexuals. “Al principi m’hi vaig negar. No podia deixar de plorar […] vaig cedir i vam tenir sexe“, va escriure la tenista. Uns abusos que es van allargar fins una setmana abans que Peng fes públic el seu patiment. El cas va generar molt d’enrenou a les xarxes socials xineses, tot i que les autoritats han intentat d’esborrar-ne tots els rastres. Tanmateix, la denúncia ha travessat les fronteres i mitjans de tot el món se n’han fet ressò, especialment perquè ningú sap res de la tenista des del 2 de novembre.

Diverses personalitats, sobretot del món de l’esport, han reclamat explicacions al govern xinès sobre la situació de Peng. Entre les estrelles que s’han significat en aquest cas hi ha Naomi Osaka i Novak Djokovic. Per intentar de calmar les aigües, ahir el mitjà CGTN —afí al govern— va publicar un suposat correu electrònic de la tenista. “No estic desapareguda ni en perill. Simplement, he descansat a casa. Gràcies per preocupar-vos per mi”, diu el missatge, en el qual també nega qualsevol acusació d’abusos sexuals contra Gaoli.

De totes maneres, l’Associació de Tenis Femení (WTA) ha posat en dubte la veracitat del correu, ja que tothom del món del tenis que ha intentat de contactar amb Peng no ha rebut cap mena de resposta. De fet, el cap de l’organisme, Steve Simon, ha avisat que la WTA està preparada per excloure la Xina del circuit professional si les autoritats no expliquen on és la tenista i no es comprometen a investigar les seves denúncies.

“Definitivament estem preparats per retirar el nostre negoci i acords amb totes les complicacions que pugui comportar”, ha dit Simon en una entrevista a la CNN. “Això, certament, és molt més gros que qualsevol negoci. Les dones necessiten ser respectades i no pas censurades”, ha conclòs.

Una reaparició amb molts dubtes

Ahir, en ple escàndol internacional per la seguretat de Peng Shuai, els mitjans estatals xinesos van publicar una sèrie de vídeos d’una jornada juvenil de tenis a Pequín on apareixia la tenista. Una portaveu de la WTA, tanmateix, va declarar les imatges insuficients a l’hora de dissipar els dubtes que planen sobre el benestar de Peng Shuai. El cap de l’ens, Steve Simon, va afegir que “si bé és positiu veure-la, continuem sense tenir clar si és lliure i capaç de prendre decisions per si mateixa, sense coerció o interferència externa”.

Hores abans s’havia publicat altre vídeo que mostrava la tenista dinant en un restaurant a la capital xinesa. El fet que diversos comensals especifiquessin la data en què suposadament s’haurien enregistrat les imatges, però, va generar sospites que el vídeo hagués estat escenificat.

Ahir al vespre, el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, va anunciar que Peng Shuai es trobava “sana i estàlvia” després de parlar-hi personalment per via telemàtica. Bach, però, va afegir que la tenista xinesa havia demanat que se’n respectés la privacitat. A la videotrucada, que va durar uns trenta minuts, també hi participà Li Lingwei, vice-presidenta del Comitè Olímpic Xinès.

El COI, que fins ara havia evitat intervenir en el cas, ha estat acusat de fer costat a la Xina, que l’any vinent organitzarà els Jocs Olímpics d’hivern. Nikki Dryden, advocada de drets humans i ex-nedadora olímpica pel Canadà, s’ha referit a la gestió que l’organització ha fet del cas com un “exercici de control de danys mediàtics” amb l’objectiu d’aturar les crides al boicot dels jocs, que han proliferat aquestes darreres setmanes en diversos països occidentals.

La WTA tampoc s’ha mostrat satisfeta amb la videotrucada, sobre la qual una portaveu n’ha declarat que “no canvia les nostres exigències d’una investigació justa i transparent, sense censura, sobre les acusacions d’abús sexual, que és allò que va donar lloc a les nostres preocupacions originals [sobre el benestar de Peng Shuai]”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor