22.10.2021 - 12:45
|
Actualització: 22.10.2021 - 16:30
El canvi de majories que origina l’acord entre PSOE i PP per a renovar els consellers del Tribunal de Comptes espanyol incidirà en les causes contra l’independentisme. Amb el pacte, tots els noms que havien estat designats pel PP surten de l’ens mentre que dels membres actuals tan sols es mantenen dues conselleres proposades pel PSOE: Enriqueta Chicano i Dolors Genaro. Aquesta darrera va ser la consellera que va presentar un vot particular en què denunciava que l’informe del 2019 sobre les despeses d’Exteriors era esbiaixat i contenia exageracions. Per contra, l’acord relleva l’ex-ministra de Justícia del PP Margarita Mariscal de Gante, que havia de jutjar el cas.
Mariscal de Gante va ser l’autora de la sentència que va condemnar el president Artur Mas i més dirigents independentistes per les despeses del 9-N. El Tribunal de Comptes va condemnar Mas, Joana Ortega, Irene Rigau, Francesc Homs i sis acusats més a retornar 4.988.620,11 euros per l’organització del procés participatiu del 9 de novembre de 2014.
Per tant, el canvi de responsable de jutjar els dirigents independentistes per les despeses d’acció exterior pot tenir un impacte significatiu en el cas. Fins ara, a l’espera de judici, l’ens fiscalitzador reclama una fiança provisional de 5,4 milions d’euros a 34 ex-alts càrrecs del govern i ha rebutjat els avals presentats a través de l’Institut Català de Finances (ICF).
Entre els nous noms, també destaca l’entrada al Tribunal de Comptes de dos catalans de l’òrbita del PSC. Són Llum Rodríguez, gerent tributària de la Diputació de Barcelona, i Joan Mauri, professor de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona. A més, també s’incorpora com a conseller de l’ens fiscalitzador Luis Antonio Ortiz de Mendivil, advocat del Col·legi de Biscaia, pròxim a Unides Podem.
La resta de noms són Isabel Fernández Torres, professora de Dret Mercantil de la Universitat Complutense de Madrid; Elena Hernáez, ex-presidenta del Tribunal Econòmic Administratiu de la Comunitat de Madrid; Diego Íñiguez, magistrat del Tribunal Contenciós-Administratiu; Rebeca Laliga, sots-directora general del Notariat i dels Registres del Ministeri de Justícia; José Manuel Otero, catedràtic de Dret Mercantil; Javier Morillas, catedràtic d’Economia Aplicada, i Miguel Ángel Torres Morato, fiscal en cap del Tribunal de Comptes.
La causa per les despeses d’acció exterior no és l’única per la qual el Tribunal de Comptes reclama imports multimilionaris a l’independentisme. Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i 29 ex-alts càrrecs del govern ja van haver de dipositar 4,1 milions d’euros per despeses de l’1-O. És un procés que es va començar per la demanda de Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució i que encara ha d’arribar a judici.
A partir d’ara, els consellers del Tribunal de Comptes s’hauran de repartir els càrrecs dins de l’ens. A més de la presidència, que fins ara ostentava María José de la Fuente, consellera a instàncies del PP, també es decidirà quins quatre consellers aniran a la secció d’enjudiciament i caldrà veure com resten els equilibris en la secció que haurà de jutjar les causes obertes contra l’independentisme.