Un relator de l’ONU assegura que denegar l’oficialitat del català és una discriminació en dret internacional

  • Fernand de Varennes considera que la manca de reconeixement de la llengua implica negar beneficis als ciutadans

VilaWeb

ACN

26.09.2023 - 20:00
Actualització: 26.09.2023 - 20:38

El relator especial de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) sobre qüestions relatives a les minories, Fernand de Varennes, ha dit que denegar l’oficialitat del català a la Unió Europea és una forma de discriminació segons el dret internacional. “No acceptar una llengua [sense motius justificats] vol dir que es neguen beneficis”, ha dit en una conferència al Parlament Europeu organitzada per la Plataforma per la Llengua.

De Varennes ha instat la Unió Europea a tractar respectuosament els parlants de català, gallec i èuscar i ha remarcat que la diversitat lingüística és un dels trets distintius dels estats de la UE. “Acceptar-les reforçaria el lema d’units en la diversitat”, ha manifestat. Segons De Varennes, els tractats de la UE i els de les Nacions Unides tenen sensibilitats diferents pel que fa a la defensa de les llengües. “Fora dels tractats de la UE, sembla que hi ha molt poca protecció per a les llengües de la Unió”, ha lamentat. En vista d’aquesta situació, creu lògic tractar aquells que utilitzen el català, l’èuscar i el gallec amb respecte, tal com es fa amb els milers de maltesos i irlandesos, ciutadans que també formen part de la UE i que tenen sengles idiomes reconeguts, malgrat tenir menys parlants.

A més, ha celebrat la decisió del govern espanyol d’autoritzar l’ús del català, l’èuscar, l’occità i el gallec al congrés espanyol: “És un bon pas, perquè normalitza la realitat demogràfica del país”, ha dit.

A l’acte també hi ha participat en línia Chris MacManus, eurodiputat irlandès del Sinn Féin; Vincent Climent-Ferrando, doctor en ciències polítiques per la UPF i Càtedra UNESCO en polítiques lingüístiques; Eva J. Daussà, professora de sociolingüística de la Universitat d’Amsterdam; i Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua.

Ara fa una setmana que els estats de la Unió Europea van ajornar la votació sobre l’oficialitat d’aquestes llengües. Si bé cap dels socis comunitaris no va vetar la proposta presentada per la presidència espanyola, uns quants estats van demanar anàlisis jurídiques i de costos per saber amb més detall les conseqüències del seu vot.

Campanya en marxa

Paral·lelament a l’acte organitzat a Brussel·les, la Plataforma per la Llengua manté la campanya internacional del “#SayYes” per reclamar l’oficialitat del català a la Unió Europea. La iniciativa ha comptat amb el suport de figures com el president del FC Barcelona, Joan Laporta; l’entrenador del Manchester City, Pep Guardiola; i l’esportista Kilian Jornet, que han enviat missatges a governs com el de l’estat francès i el de Suècia perquè votin sí a l’oficialitat del català.

A més, la plataforma confia que l’estat espanyol negociï i convenci els estats membres i sotmeti la qüestió a votació el 24 d’octubre, data en què es tornarà a reunir el Consell d’Afers Generals a Luxemburg.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor