28.05.2017 - 12:32
Una terapeuta i artista divulga a Catalunya la proposta de l’ONG Wash United
BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)
Més de 400 entitats internacionals han reivindicat la celebració oficial del Dia Mundial de la Higiene Menstrual el 28 de maig en una iniciativa promoguda per l’ONG Wash United a la qual s’ha unit el projecte català Nur, liderat per la terapeuta, artista i empresària Cristina Llorens amb l’objectiu de “normalitzar” la regla.
En declaracions a Europa Press, Llorens ha explicat que el seu projecte vol donar “una visió femenina sobre la regla, fer-la visible i tornar a la normalitat un procés normal en les dones”, la visió del qual ha estat tradicionalment dominada pels homes des de la publicitat, la indústria i la política.
“Els homes relacionen la sang amb la violència i la guerra; no la veuen com una forma natural”, ha defensat Llorens, la qual cosa ha exemplificat amb que els anuncis de compreses mostrin la sang de color blau i mai aparegui el color vermell perquè és un aspecte tabú en la societat, que porta a la dona a viure el seu cos amb culpabilitat.
La iniciativa de celebrar aquest Dia Mundial part d’entitats que treballen en diferents zones de països en vies de desenvolupament, on moltes nenes són desescolaritzades quan els ve la regla perquè no hi ha productes d’higiene ni disposen d’instal·lacions perquè “puguin ser acceptades i integrades socialment”.
Encara que la situació als països desenvolupats és diferent, la terapeuta alerta que la regla s’ha medicalitzat, de manera que només es coneix el procés fisiològic que dura el sagnat, però no s’atenen les connotacions psico-emocionals de tot el cicle menstrual: “Els homes no tenen la regla, no tenen embarassos i no donen a llum”.
Ha explicat que el mateix sistema productiu està basat en la linealitat masculina però no es té en compte que les dones són cícliques, per la qual cosa s’ha mostrat partidària de les empreses que són flexibles a l’hora d’aplicar dies de descans per a les dones que ho necessiten quan tenen la menstruació, una iniciativa que també s’està debatent a Itàlia.
PROJECTE NUR
Per divulgar aquest punt de vista, Llorens ha impulsat el projecte Nur, amb el qual organitzarà tallers, conferències i projeccions de pel·lícules per generar reflexió i debat sobre la concepció de la menstruació en la societat: “Les dones han d’agafar la responsabilitat del seu propi cos, del seu autocuidat i de la seva sensibilitat”.
En el marc d’aquest futur Dia Mundial, Nur ha llançat aquest diumenge una línia de compreses naturals i responsables amb el media ambient de cotó i biodegradables que vol fer front als materials que s’utilitzen en la indústria a causa dels avanços tecnològics, que són agressius per a la flora vaginal, generant al·lèrgies i infeccions, i que no permeten una transpiració adequada.