Reivindiquen el cas d’una anglesa maltractada a la comissaria de la Via Laietana

  • Mavis Bacca Dowden era una activista anglesa que ajudava refugiats europeus a fugir del nazisme

VilaWeb

Redacció

06.12.2023 - 12:40
Actualització: 06.12.2023 - 13:00

Mavis Bacca Dowden, una jove estudiant anglesa de violí que vivia a Barcelona quan va esclatar la Segona Guerra Mundial, formava part d’una xarxa clandestina organitzada des del consolat britànic de Barcelona. Ajudava refugiats europeus a escapar-se del nazisme. Va prendre partit a favor de l’antifranquisme fins que respondre a l’oferta d’enrolament que li féu el consolat general britànic, en plena dictadura franquista. Poc després fou detinguda i va ser sotmesa a interrogatoris i maltractada a la comissaria de la policia espanyola de la Via Laietana de Barcelona. La seva figura es va reivindicar ahir al vespre, en una nova convocatòria de la Comissió de la Dignitat i Persones Represaliades de l’ANC per a demanar el tancament de la comissaria.

En la convocatòria, van obrir un nou front internacional tot reivindicant la figura de Bacca, que es va morir l’any 2005, a noranta-set anys. Els organitzadors van expressar la certesa que Bacca no hauria entès mai que la comissaria de la Via Laietana no hagi estat sotmesa a una transformació democràtica, com ja ha passat amb l’Escola de Mecànica de l’Armada d’Argentina –ESMA–, avui patrimoni mundial d’UNESCO, o amb els edificis i arxius de la STASI a l’antiga República Democràtica d’Alemanya.

Els organitzadors també van celebrar que l’Agrupació Reformista de Policies (ARP) hagi admès que s’hi va torturar gent i hagi demanat que es converteixi en un centre de memòria històrica. També van voler agrair a l’antic cònsol general Geoffrey Cowling i al catedràtic emèrit Henry Ettinghausen, present a l’acte, que s’hi adherissin, juntament amb l’Associació Basca de Camins de Llibertat i el grup Rutes de Llibertat de la Fundació Reeixida, que recorden fets semblants als de Mavis Baacca.

En l’acte d’ahir, l’actriu Carme Sansa va llegir extractes emotius i colpidors del llibre Acusada d’espia (Pòrtic 1994), de Mavis Bacca, i els músics Santi Aubert i Joana Blanch van amenitzar l’acte tocant el “Cant dels Ocells” i “Bella Ciao”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor