Reis 2022: com seran les cavalcades més importants del país? 

  • Tota la informació sobre les tretze cavalcades més destacades del territori, que, un any més, s'han d'adaptar a la pandèmia

VilaWeb

Redacció

05.01.2022 - 11:50
Actualització: 05.01.2022 - 12:07

Una de les festes més esperades de tot el calendari nadalenc és la cavalcada de Reis. Però, un any més, s’hauran d’adaptar a la covid. Tot i que en la major part de ciutats del país es mantindran, hi haurà restriccions per a evitar la propagació del virus i complir amb les mesures vigents. Per això, enguany, tornarem a veurem els Reis amb màscara. Perquè no hi hagi aglomeracions, hi ha molts llocs en què abans del dia 5 els infants ja han pogut entregar la carta per a Ses Majestats.

Els Reis de l’Orient treballen de valent tot l’any per fer realitat els somnis i desitjos dels infants. Gairebé cada municipi del país organitza una cavalcada i se’n fan de molt diverses. Després d’haver-ne anul·lat la majoria per culpa de la pandèmia l’any passat, repassem com seran les rebudes reials i les cavalcades dels principals punts del territori.

Barcelona

La ciutat va fer una primera desfilada dels Reis l’any 1855, però la tradició no va continuar de manera constant. No va ser fins ben entrat el segle XX que la ciutat va començar a fer una rebuda formal de Ses Majestats. Ara, fa dècades que els Reis arriben amb vaixell al port de Barcelona i que són rebuts per la batllessa, que els entrega sal en senyal d’hospitalitat i les claus de la ciutat perquè puguin obrir totes les cases i deixar-hi els regals.

Enguany, les autoritats de la ciutat donaran la benvinguda a Ses Majestats en un acte sense públic. La cavalcada tornarà a ser en moviment, però amb limitacions per la pandèmia. És previst que les carrosses comencin el recorregut a les 18.00, a l’avinguda Marquès de l’Argentera, a prop del parc de la Ciutadella, i l’acabin a la Font Màgica de Montjuïc. D’una altra banda, els assistents hauran de portar la màscara posada en tot moment, sigui quina sigui la distància amb la resta de gent. Tampoc es repartiran caramels per evitar aglomeracions.

Igualada

La primera cavalcada a Igualada data del 1895 i ja fa temps que lluita per ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. A part de Melcior, Gaspar i Baltasar, a Igualada compten amb un gran nombre d’ajudants i en tenen un de molt particular, el patge Faruk, que ja és a la ciutat. Aquest personatge té un llibre negre en què apunta les malifetes dels infants. A més, ha arribat a la ciutat abans del dia 5 i, així, els nens que vulguin poden lliurar-li carta abans de la cavalcada. Tanmateix, la cosa més popular d’aquesta festa són les escales que fan servir els patges per a fer enfilar-se a les finestres de les cases i lliurar els regals als infants.

Enguany, les autoritats locals rebran Ses Majestats a les 17.15 a l’escola Mowgli i abans no comencin l’itinerari podran gaudir d’un repertori musical a l’escola mateixa. Tots els voluntaris que participin a la cavalcada hauran de mostrar el certificat covid i tothom haurà de portar la màscara durant tot el recorregut. L’organització recomana a les famílies de no oferir ni menjar ni beguda als patges, i que l’entrega de regals es faci en llocs ventilats, exteriors i mantenint la distància de seguretat.

València

Arran de la nova onada de coronavirus marcada per la variant òmicron, l’Ajuntament de València ha optat per un pla B per a la cavalcada de Reis, atès que no es podia garantir un recorregut sense aglomeracions. S’ha suspès el model previst d’entrada i han proposat una cavalcada de Reis estàtica a la plaça dels Bous, amb cabuda limitada i mesures de seguretat com ara l’ús de màscara i la sol·licitud del passaport covid. Les portes a la plaça s’obriran a les 17.30 i l’accés es farà de forma escalonada fins a les 19.00, que començaran els espectacles de la cavalcada.

De totes maneres, Ses Majestats també compten amb l’ajuda de la missatgera Caterina, que ja és a València. Tots els infants que vulguin podran acostar-se a la cartera reial per entregar-li la carta. Visitarà els barris de la ciutat i cada dia serà en un lloc diferent.

Sant Vicenç dels Horts

D’ençà del 1896, a Sant Vicenç dels Horts es fa cavalcada de Reis. Al començament, repartien les joguines d’un carro estant, però actualment Ses Majestats van amb grans carrosses que es construeixen en una nau dedicada exclusivament a preparar la cavalcada. A part dels tres reis, també són molt populars les carrosses del Camell i del Ninot de Neu.

Enguany, la rebuda dels Reis es farà a la casa de la vila, el dia 5 a les 19.00. Allà, el batlle de la ciutat els lliurarà la clau que obre totes les cases i es donarà el tret de sortida a la cavalcada. Tanmateix, tots els infants que vulguin podran lliurar la carta del 2 al 5 de gener a les bústies reials situades a l’ajuntament. El dia 4, els patges seran davant l’escola Sant Josep i la mainada els podrà fer arribar els seus desitjos per a Ses Majestats.

Palma

A Palma, els Reis de l’Orient arribaran al Moll Vell de la ciutat, a bord del vaixell més antic de la flota espanyola. Després, seran rebuts per a les autoritats de Palma i a les 18.00 començaran l’itinerari. Ses Majestats recorreran els carrers de la ciutat amb unes carrosses que ja fa dies que es preparen als tallers reials. Enguany, la temàtica de la cavalcada serà la fantasia i les joguines antigues.

El recorregut, que s’ha modificat perquè passi per carrers més amples per evitar aglomeracions, passa per l’avinguda Antoni Maura, el Passeig del Born, la Plaça Joan Carles I, el carrer Unió, les Rambles i el carrer Baró de Pinopar. A més, com a mesura excepcional, enguany no es llançaran caramels

Alcoi

És la cavalcada més antiga del país, es fa d’ençà del 1885. El novembre del 2001, aquesta festa va ser reconeguda com a Festa d’Interès Turístic Nacional. És una celebració en què participen milers d’alcoians i també hi ha música, dansa i, fins i tot, focs artificials. Els Reis de l’Orient cavalquen camells i els patges negres porten unes escales ben llargues que els permeten d’enfilar-se als balcons i entregar els regals a la mainada. A mig recorregut, els Reis faran la tradicional parada per a adorar el nen Jesús. Enguany, la cavalcada començarà a les 18.00.

Enguany, per la covid, no hi podrà haver contacte físic entre el públic i els reis i patges i no es repartiran caramels. Tampoc hi participarà el “poble”, les persones que desfilen amb vestits populars, canten nadales i toquen instruments nadalencs. A més, només es permetrà a l’accés a la plaça d’Espanya a 1.240 persones que hauran de dur el certificat covid i estaran distribuïdes per sectors.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Tarragona

El 5 de gener a la tarda, a les 18.15, Ses Majestats arribaran a Tarragona en vaixell al barri marítim del Serrallo. Els rebran un espectacle pirotècnic i focs artificials, juntament amb els patges i les sirenes de les embarcacions. Allà s’enfilaran a les carrosses per recórrer els carrers de la ciutat fins a arribar a l’ajuntament, on el batlle els entregarà les claus de la ciutat perquè puguin entrar a les cases de la gent i deixar-hi els regals.

Lleida

A Lleida, Ses Majestats arribaran el dia 5 a les 17.00 i una hora més tard començarà el recorregut per la ciutat amb una cinquantena de carrosses. Enguany, després d’haver fet un sorteig, uns quants nens de la ciutat podran participar en la cavalcada com a ajudants dels Reis de l’Orient.

Girona

Enguany, l’arribada dels Reis de l’Orient a Girona es farà el dia 5 als campaments reials que hi haurà al Camp de Mart, d’on començarà la cavalcada sobre les 18.00. El recorregut serà de poc més de dos quilòmetres i es farà íntegrament a peu. Com a novetat, els Reis repartiran 16.000 xocolatines amb el segell del pastisser Jordi Roca. Seran part dels regals que, més enllà dels caramels, el seguici reial donarà a la mainada. Enguany també serà el primer en què no hi haurà animals que participin en l’itinerari. A més, durant tot el dia les comitives reials faran més d’una trentena d’actuacions per uns quants barris de la ciutat i més activitats.

Alacant

La cavalcada també torna a Alacant la nit més màgica de l’any. Una festa en què el públic romandrà assegut. El 60% dels seients disponibles ja es poden adquirir en línia i el 40% restant a les taquilles de la plaça de toros el dia 5 mateix. La cavalcada començarà a les 19.00 i la cabuda serà limitada. La desfilada acabarà a la plaça de l’Ajuntament, en què s’escenificarà l’adoració al nen Jesús en un escenari amb un pessebre vivent.

Castelló

A Castelló, la cavalcada dels Reis d’enguany serà a les 18.00 i transcorrerà entre la plaça de Cardona Vives i el palau de la Festa. El recorregut serà diferent que no és habitual per a evitar aglomeracions: més llarg i per carrers més amples. Els dos quilòmetres de la desfilada es faran en carrosses i, finalment, lliuraran la clau de la ciutat a Ses Majestats. A més, també es mantindrà la caravana reial, que l’any passat va servir per a substituir la cavalcada, de manera que, després, els Reis aniran pels barris de la ciutat en vehicles.

Ciutadella

L’Ajuntament de Ciutadella ha preparat l’arribada dels Reis de l’Orient i la recollida de cartes adaptada a la situació sanitària actual. L’objectiu és evitar aglomeracions i, alhora, permetre als més menuts de gaudir d’una de les nits més esperades de l’any. Melcior, Gaspar, Baltasar i la Patgessa Reial arribaran amb carrosses el dia 5 a les 19.00. Però enguany la desfilada serà sense comparses i completament a peu. La recollida de cartes s’ha fet en un petit envelat instal·lat a la plaça de la Catedral.

Andorra la Vella

Els Reis de l’Orient treballen durant tot l’any per fer realitat els somnis dels més menuts. A Andorra la Vella ja ho tenen tot a punt i, enguany, Ses Majestats visitaran cada parròquia perquè tots els nens que vulguin hi puguin anar. El capvespre del 5 de gener, els Reis visitaran uns quants punts de la ciutat perquè els infants, de casa seva estant, els puguin saludar. Arreu s’aplicaran les mesures sanitàries vigents per a garantir-ne la seguretat. De totes maneres, fins al 5 de gener els infants podran lliurar les cartes a l’Oficina de Correus Màgica. És una caseta situada a la plaça del Guillermó, regentada pels menairons que s’encarregaran de recollir tots els desitjos de la mainada.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Comú d’Andorra la Vella (fotografia: Tony Lara).
Comú d’Andorra la Vella (fotografia: Tony Lara).
Comú d’Andorra la Vella (fotografia: Tony Lara).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor