08.02.2022 - 21:30
|
Actualització: 14.02.2022 - 12:02
La sisena onada de la covid-19 ha infectat més d’un milió de catalans, un nivell de contagi que no s’havia vist mai en aquests dos anys de pandèmia. N’hi ha molts que després d’un aïllament de set dies, i atès que ja no tenien símptomes, han pogut desconfinar-se i retornar a la normalitat. Això vol dir que ja no es reinfectaran? Quant de temps dura la immunitat que atorga la infecció? Mirem de resoldre alguns dubtes que tenen molts ciutadans de la mà de Julià Blanco, doctor en bioquímica per la Universitat de Barcelona i investigador de l’IrsiCaixa i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol.
Si acabem de passar la covid-19, ens podem reinfectar?
No ens podem reinfectar si acabem de passar una infecció per SARS-CoV-2, perquè el nostre sistema immunitari haurà generat anticossos contra el coronavirus i això ens permetrà de tenir una nova barrera en cas d’una altra infecció. Fins ara, s’ha vist això contínuament,
Tanmateix, sempre hi ha excepcions. Hi ha persones que generen una resposta immunitària molt baixa contra el virus, ja sigui perquè el seu sistema immunitari no funciona bé, com les persones immunocompromeses, o perquè la infecció que han tingut ha estat molt lleu. “Sabem que les persones que passen la malaltia de manera asimptomàtica generen menys anticossos que no pas les qui la passen d’una manera més severa. Per tant, aquestes persones poden ser més susceptibles de tornar-se a infectar, perquè el seu nivell d’anticossos és més baix”, explica Blanco.
Quina immunitat confereix la infecció per coronavirus?
Sempre que el nostre cos hagi generat una bona resposta immunitària, la infecció natural dóna una immunitat que pot arribar a durar “més d’un any”. Però si la infecció ha estat asimptomàtica, els nivells seran més baixos. “Com que l’òmicron és una variant menys patogènica que genera més infeccions asimptomàtiques, probablement la resposta immunitària és més baixa. Per això, la millor opció per a estar protegits i assegurar un bon nivell d’anticossos és rebre la tercera dosi”, diu Blanco.
Si hem agafat la covid fa poc, podem transmetre’n el virus?
Tot indica que els qui s’han encomanat fa poc i que entren en contacte amb el virus tenen un sistema immunitari que reacciona més ràpidament i elimina el virus. Però això és enormement variable en cada persona. Blanco assenyala que una vegada s’han superat els set dies d’aïllament, hi pot haver persones que encara siguin positives i potencialment contagioses. “És molt important fer-se proves d’antígens abans de tornar a la feina en el cas d’una quarantena de set dies.”
Tenim més probabilitats de reinfecció segons la variant de què ens hàgim contagiat?
Si ens fem una prova d’antígens o una PCR, podrem saber si ens hem infectat amb SARS-CoV-2, però no de quina variant ens hem infectat. Per a saber-ho, caldria una seqüenciació, una prova que s’ha de fer en laboratoris especialitzats. Sí que podem sospitar quina variant ens ha infectat pels símptomes, però no en tindrem cap certesa. Si ens hem infectat durant les últimes setmanes, és molt probable que sigui amb la variant òmicron, que és la predominant. Els estudis científics assenyalen que els qui s’infecten amb l’òmicron generen uns anticossos que també són capaços de blocar la delta.
El nombre de reinfeccions en gent que ha passat la infecció ha estat molt baix fins ara, si fa no fa d’un 2%. I solen ser un quant temps després d’haver passat la infecció, quan la quantitat d’anticossos ha baixat al plasma.
Si ens hem infectat fa poc, quan és recomanable que ens posem la tercera dosi?
Blanco diu que els anticossos generats per la infecció natural poden arribar a durar més d’un any, però no és pas una xifra estable. “És molt recomanable de rebre la tercera dosi cinc mesos després d’haver passat la infecció per òmicron. No té sentit fer-ho al cap d’un mes perquè el nostre sistema immunitari encara treballa amb la infecció que hem tingut”, explica. Amb els vaccins també s’ha observat que, cinc mesos després d’administrar-se, la resposta immunitària disminueix..
Què ofereix més protecció, el vaccí o passar la malaltia?
“Les dades que tenim ens diuen que la immunitat generada per vacunes és tan protectora o més que la immunitat natural. I la millor cosa seria la combinació de totes dues. Però, evidentment, no té sentit arriscar-nos a passar una malaltia greu i infectar-nos amb el SARS-CoV-2 per a tenir una immunitat hipotèticament bona, sabent que amb tres dosis de vacuna n’hi ha ben bé prou per a una bona protecció contra el virus”, diu Blanco. Per una altra banda, cal tenir en compte que cadascú respon de manera diferent a la infecció i genera una protecció immunitària diferent. Aquesta és una variable molt important que no podem controlar.