28.07.2022 - 21:40
|
Actualització: 13.08.2022 - 00:53
“Durant dos anys no m’havia infectat, i ara en un mes, dues vegades! Com pot ser? No deien que era impossible?”, es demana en Xavi. El dia 13 de juny es va començar a trobar malament i es va fer una prova d’antígens que va sortir positiva. Passats els símptomes de la covid-19, se’n va fer una altra i sortí negativa. Va continuar fent vida normal, amb la tranquil·litat que ara els anticossos el protegien. Però el 14 de juliol, de sorpresa, van tornar els mateixos símptomes. Amb una certa incredulitat, va repetir la prova. I, contra tots els pronòstics, va sortir positiva. Sorprès, en Xavi va trucar al centre d’atenció primària, on el van tranquil·litzar: amb la nova subvariant d’òmicron és possible de tornar-se a infectar ràpidament. Però què hi diuen els experts? Quant de temps dura la immunitat que atorga la infecció? Mirem de resoldre alguns dels dubtes que tenen els qui es troben amb aquest problema nou parlant amb Julià Blanco, doctor en bioquímica per la Universitat de Barcelona i investigador de l’IrsiCaixa i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol.
L’experiència d’aquests dos últims anys ens deia que no ens podíem reinfectar si acabàvem de passar la covid, perquè el nostre sistema immunitari havia generat anticossos i això bastia una nova barrera en cas d’una altra infecció. Normalment, es calculava que aquesta immunitat durava cap a sis mesos, que és quan començaven a baixar els anticossos. Ara es veuen reinfeccions abans d’aquests sis mesos. “Hi ha casos de reinfeccions a curt a termini” explica Julià Blanco.
La subvariant BA.5, possible responsable del canvi
I la principal explicació d’aquesta variació en el comportament del virus sembla que és l’aparició de la nova subvariant d’òmicron, la BA.5. Les infeccions per les primeres subvariants d’òmicron, la BA.1 i la BA.2, no són completament protectores de la variant que ara és majoritària, la BA.5. Precisament, una de les característiques que té aquesta nova subvariant –i per això es va estendre tant– és que resisteix més a la resposta immunitària, als anticossos. Per això també pot infectar gent que ja s’havia contagiat, fins i tot si s’havia infectat de les primeres variants d’òmicron (BA.1 i BA.2). “L’explicació més lògica seria que aquestes persones es van infectar el mes de juny de les variants BA.1 o BA.2 i que ara s’han reinfectat de la BA.5.”
Tal com diu Julià Blanco, la immunitat té dos factors: la resposta immunitària, que depèn de cada persona, i el virus. “Si el virus canvia, la nostra immunitat perd potència, i és això que ha passat en les diverses variants que han anat sorgint.”
En la primera variant de la covid-19 el percentatge d’infeccions era molt baix. N’hi havia, però eren força excepcionals. Amb l’evolució del virus, la capacitat de reinfectar ha anat creixent. A la primeria, el nombre de reinfeccions era de l’1%, però després va passar al 10%. I ara, segons els experts, probablement ja hem superat aquest percentatge. Amb tot, actualment és molt difícil de calcular aquesta xifra, perquè no es fa cap seguiment de casos. “Si el virus continua evolucionant, i es fa resistent els anticossos, aquest percentatge creixerà encara més. Les reinfeccions seran una cosa natural i habitual.”
Però l’aparició d’una nova subvariant més forta contra els anticossos no sembla pas l’única explicació d’aquesta mena de reinfeccions. Els experts creuen que si els afectats van passar unes infeccions lleus, el sistema va generar una resposta d’anticossos més baixa, perquè no va haver de treballar tant. “Que la infecció sigui lleu pot fer que la immunitat duri una mica menys.”
“Els infectats per BA.5 poden estar tranquils”
“Malgrat tot, els infectats per BA.5 en aquesta última onada poden estar tranquils. És molt probable que la immunitat els duri uns sis mesos.” A partir de llavors el nivell d’anticossos anirà baixant. Blanco creu que aquesta immunitat continuarà funcionant en la majoria. De fet, les dades actuals no fan sinó demostrar-ho. “La corba comença a baixar i això vol dir que, malgrat que el virus continua existint, hi ha menys infeccions perquè la gent està immunitzada. Si les reinfeccions amb la mateixa variant fossin la norma, no baixaríem, el virus continuaria circulant com fa poques setmanes.”
Per això Blanco creu que les reinfeccions per la mateixa variant seran excepcionals. “Però no ho podem descartar. Tenim les noves variants, com la Centaure que hi ha a l’Índia, i que ja veurem quin comportament té a Europa. Mentre el virus continuï circulant, continuarà evolucionat, i, per tant, no podem saber del cert que passarà en el futur.”