El rei Carles III arriba als bitllets britànics

  • El retrat del rei d’Anglaterra és present en els nous bitllets de cinc, deu, vint i cinquanta lliures des d’ahir

VilaWeb
Detall dels nous bitllets amb el retrat del monarca, amb el bitllet de cinc lliures al capdavant (fotografia: Banc d'Anglaterra)
The Washington Post
05.06.2024 - 21:40

The Washington Post · Karla Adam

Londres, Regne Unit. El ràpid creixement de la tecnologia sense contacte (contactless) al Regne Unit fa que avui els diners en efectiu ja no siguin el rei dels pagaments. Sigui com sigui, ara els bitlles britànics duran la imatge d’un, de rei.

Els bitllets amb la cara del rei Carles III van entrar en circulació ahir. El retrat del monarca serà present en els nous bitllets de cinc, deu, vint i cinquanta lliures. Els nous bitllets han començat a entrar en circulació de manera molt progressiva: en un primer moment, els nous bitllets tan sols es produiran per substituir els bitllets desgastats o malmesos, o bé en cas que hi hagi necessitat d’imprimir més diners.

Però n’hi ha que no han pogut esperar, i ahir al matí, a la porta del Banc d’Anglaterra, ja hi havia una llarga cua de persones ansioses per aconseguir els nous bitllets.

L’única alteració en l’aspecte dels bitllets és l’addició del retrat del monarca, que apareix a l’anvers dels bitllets i en un petit requadre de plàstic transparent conegut com a finestreta de seguretat. El dors dels bitllets continuarà igual: al bitllet de cinc lliures, hi apareix Winston Churchill; al de deu lliures, l’escriptora Jane Austen; al de vint lliures, el pintor J.M.W. Turner; i al de cinquanta lliures, Alan Turing, pioner de la computació.

Els britànics, que fins ara havien dut el retrat d’un sol monarca a la butxaca, ara podran trobar-ne dos als bitllets.

La reina Elisabet II, que es va morir el 2022 després de setanta anys de regnat, continua fent una feina molt específica per al seu país: els seus bitllets es consideren moneda de curs legal i es poden fer servir.

Fins i tot, amb l’auge dels pagaments sense contacte, la quantitat d’efectiu que circula en l’economia britànica és elevada. El Banc d’Anglaterra diu que hi ha més de 4.600 milions de bitllets en circulació amb el retrat d’Elisabet II, amb un valor d’uns 82.000 milions de lliures (prop de 100.000 milions d’euros).

El Banc d’Anglaterra diu que oferirà un servei temporal per a tots aquells britànics que vulguin aconseguir els bitllets de Carles d’Anglaterra. Els residents del Regne Unit poden enviar bitllets amb un valor de fins a 300 lliures per correu postal al banc, que es compromet a canviar-los pels nous bitllets. Durant aquesta setmana i la vinent, el Banc d’Anglaterra també habilitarà una oficina presencial de canvi.

La introducció dels nous bitllets és un “moment històric”, segons que deia el governador del Banc d’Anglaterra, Andrew Bailey, en un comunicat. “Sabem que l’efectiu és important per a moltes persones, i ens comprometem a continuar subministrant bitllets durant tantde  temps com calgui. Introduir aquests nous bitllets en circulació és una mostra d’aquest compromís.”

Carles III va rebre els primers bitllets amb el seu retrat en una cerimònia al palau de Buckingham a l’abril. Va dir que estaven “molt ben dissenyats” i se sorprengué de saber que havia esdevingut tan sols el segon monarca de la història del Regne Unit a aparèixer en bitllets. Fins ara, l’únic rei britànic que havia aparegut als bitllets del Regne Unit havia estat la seva mare, el rostre de la qual va començar a aparèixer als bitllets d’una lliura l’any 1960.

Però el Regne Unit no va ser pas el primer país d’incloure la imatge d’Elisabet en l’efectiu: el Canadà va incloure’n el retrat al seu bitllet de vint dòlars l’any 1935, quan Elisabet, aleshores princesa, tenia vuit anys. Amb el pas de les dècades, el seu retrat va acabar apareixent en les monedes i bitllets de més de trenta països i territoris.

Encara que Carles III és rei d’ençà del 2022, molts dels símbols de la casa reial anglesa encara són en procés de transició. Les primeres monedes amb el retrat de Carles III van entrar en circulació al desembre. Com és tradició, la imatge a les monedes mira en la direcció oposada a la del seu predecessor. El nou monograma reial de Carles –una mena de logotip reial que incorpora la seva inicial, la lletra R (per rex, rei en llatí), i una corona– també ha començat en alguns àmbits.

Carles d’Anglaterra va triar una nova corona per al seu monograma, la corona Tudor arrodonida, que contrasta amb el símbol de la seva mare difunta, la corona de Sant Eduard. A començament d’aquest any, el nou logotip de la corona va començar a aparèixer en algunes pàgines web del govern anglès. És previst que també comenci a aparèixer, de mica en mica, en elements com ara les icòniques bústies vermelles del Royal Mail, a mesura que es vagin reemplaçant.

Ara com ara, encara hi ha moltes bústies al Regne Unit que presenten el monograma del rei Jordi VI, l’avi de Carles III. És probable que els britànics també continuïn pagant amb bitllets d’Elisabet II durant força temps –sempre que continuïn fent servir efectiu, és clar.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb