Comença la rehabilitació de l’edifici de Campanar: “És un homenatge que es reconstruesca”

  • Els propietaris preveuen que la rehabilitació pot durar de dos anys a tres

VilaWeb

EFE

02.09.2024 - 15:52
Actualització: 02.09.2024 - 22:55

Les tasques de desenrunament dels dos blocs de pisos cremats pel foc el 22 de febrer al barri de Campanar de València han començat avui i han estat rebudes pels veïns i els propietaris dels habitatges com una bona notícia. Volen que l’edifici es convertesca en emblemàtic i siga un exemple de força i d’unió en aquesta primera etapa de la reconstrucció de l’immoble.

Així ho han subratllat en una compareixença de premsa el president de l’Associació de Propietaris de l’Edifici de Campanar (Aproicam), Enrique Salvador, i el vocal de l’organització, Pepe Mas, que ha qualificat la jornada com un gran dia. L’entitat espera que la rehabilitació puga durar entre dos anys i tres amb l’objectiu de tornar a tenir un edifici bonic, però més segur.

“És un homenatge que torne a construir-se, que, d’alguna manera, aquest edifici que ara és un desastre, en què tothom fa fotografies i que solament serveix per a selfies, es convertisca en un lloc emblemàtic i que a més siga un exemple de força i d’unió entre tots”, ha dit Mas.

Les tasques de desenrunament és previst que s’acaben d’ací a quatre mesos. El següent pas és dissenyar el projecte de rehabilitació del bloc de pisos. “Al juliol vam adjudicar a un despatx d’arquitectura el projecte de rehabilitació de l’edifici, l’execució del qual serà de set mesos aproximadament i, quan es culmine, es farà una licitació perquè totes les empreses constructores que puguen fer-la s’hi presenten, moment en què adjudicarem el projecte i començarà pròpiament la reforma”, ha informat Salvador.

Així mateix, encara que això ja és una bona notícia, ha indicat que encara n’hi hauria més. Així, ha precisat que esperaven que es resolgués el finançament de la rehabilitació: “La comunitat de propietaris negocia amb les companyies asseguradores perquè el finançament de la rehabilitació siga possible i puguem fer-la.” Sobre això, Mas coincideix que els afectats necessiten ajudes econòmiques. “Tenim molt de camí a fer i necessitem, entre més qüestions, que es mantinguen tant la moratòria d’hipoteques, que és molt important, com les ajudes de lloguer”, ha dit, i ha insistit que encara que el procés anés bé, seria llarg, i que, per tant, necessitaven un habitatge. “Imagineu-vos què és pagar una hipoteca i un lloguer alhora, i més en aquestes zones, que són cares. I per aquest mateix motiu necessitem també rehabilitar tan aviat com siga possible, perquè com abans ho fem, abans deixarem de cobrar aquestes ajudes”, ha valorat. Salvador hi ha afegit que ni l’ajuntament ni la Generalitat no els havien abandonat en cap moment. “I tenim plena seguretat que això no passarà ara, en aquests moments, quan més ho necessitem”, ha explicat.

Així mateix, Aproicam sosté que el procés és molt ràpid, tant per la seva banda com per la de les administracions públiques. “Anem tots junts perquè es puga rehabilitar aviat. Sabem que anem de pressa, entre altres coses, perquè hi ha un fet objectiu que és que els nostres companys de tragèdia a Itàlia han pogut començar ara el desenrunament, després de tres anys i mig, i, en canvi, nosaltres hem començat al cap de sis mesos”, ha exposat.

Façana nova i eliminar tota la cendra

En concret, els primers dies de la fase de desenrunament, les tasques consistiran a eliminar tota la cendra, el ciment, els detalls de finestres i més restes de materials i objectes que ja no serveixen. “Hi portaran tota la maquinària per executar les tasques i les mesures de seguretat, i posteriorment grans aspiradores i una altra maquinària començaran a desenrunar”, ha precisat Salvador. A més, ha indicat que els propietaris no havien entrat a casa seva, però els pèrits de totes les companyies asseguradores sí que hi havien entrat, amb les mesures de seguretat corresponents.

El projecte de rehabilitació de l’edifici mantindrà l’estructura però serà nou, perquè molts materials ja no es poden fer servir, segons que ha indicat Salvador, que ha avançat que la façana seria totalment diferent i que el material el tiraria la comunitat de propietaris. A dins també es farà alguna modificació, com ara a la consergeria. “Intentarem que siga un edifici bonic, ben construït, amb materials bons, però que, evidentment, siga més segur”, ha valorat Mas, que s’ha referit a aquesta nova etapa com un somni, però ha afegit que, del punt de vista psicològic i moral, la ferida tardaria molts anys a tancar-se.

D’una altra banda, quant a la tornada a l’immoble per part dels propietaris, Salvador ha dit que a l’associació tenien la intenció i la voluntat de rehabilitar l’edifici. “Tornar a viure ací serà una qüestió que cadascun haja de decidir, però crec que possiblement hi ha una majoria que sí que hi tornarà”, ha apuntat. Mas ho té clar: “Jo sí, sense cap dubte. A part que m’agrada, jo no tinc cap problema i crec que un percentatge molt alt també ho farà.”

Suport del comerç local

Els comerços situats als carrers contigus a l’edifici de Campanar també han rebut el començament d’aquesta primera fase de rehabilitació de l’immoble com una bona notícia i creuen que així es podrà començar a recuperar la normalitat del barri. Així ho ha descrit la propietària del centre de coeducació Valientes, Amalia Corretger. “Estem molt contentes, era un objectiu poder reconstruir-lo i recuperar la normalitat del barri”, ha subratllat, emocionada.

Corretger ha explicat que ho havia viscut com si fossen els seus familiars i que era el seu “somni” de veure l’edifici reconstruït. “Per la nostra banda, hi posem totes les nostres forces i tenim totes les energies canalitzades a ajudar tots els propietaris que són al peu del canó”, ha dit, i ha afegit que ella ho vivia de manera personal perquè eren els seus veïns des de fa molt temps.

El centre Valientes, situat al carrer de Luis Buñuel, és un dels comerços que van ajudar durant l’incendi perquè van ferr de refugi per als afectats. “Intentem fer-ho de la millor manera possible, la societat en general s’hi va bolcar i sempre dic que si el món es bolcara així en tragèdies com aquesta, el món seria una mica millor”, ha manifestat. Igual que Corretger, el gerent de l’òptica Savis, José Vicente Tomás, es va afegir a l’acció solidària. “Tenint en compte que nosaltres fa divuit anys que som ací, que és un comerç de barri, evidentment ens hi bolquem i ens agradaria tornar a veure als mateixos clients, que al final són veïns i amics”, ha dit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor