01.01.2021 - 10:26
|
Actualització: 01.01.2021 - 12:04
La número 3 de la CUP a les eleccions del 14-F, l’ex-diputada Eulàlia Reguant, ha afirmat que aspiren a duplicar els quatre diputats actuals al parlament per poder “forçar” a JxCat i ERC a fer un referèndum abans del 2025, a més d’impulsar polítiques socials. Els anticapitalistes consideren que és la millor eina i la que “fa més por al ‘statu quo’, perquè fa trontollar aquesta falsa imatge democràtica de l’estat”. “No es tracta de convèncer-los o intentar arribar a acords, sinó de forçar-los”, ha dit respecte dels altres partits independentistes.
“A les eleccions del 27-S del 2015, JxSí no es plantejava un referèndum; el 2016, tampoc. No va ser fins a setembre del 2016, fruit també de la capacitat que va tenir la CUP de condicionar això, que va generar aquest ‘Referèndum o referèndum'”, ha dit en una entrevista a Europa Press. Ha afegit que la CUP vol obrir un cicle per a “tornar a generar nous embats que parlin de fer efectiu el dret d’autodeterminació”, que aconsegueixi cohesionar el moviment independentista, i garantir drets socials per a tota la població.
A més, ha convidat els comuns a sumar-se a la proposta de referèndum: “No volem renunciar a això, però tenim poques expectatives que s’uneixin. S’han mogut en una lògica més electoralista que de principis. Busquen associar sistemàticament l’independentisme a un marc que no respon a la realitat política ni social. Per a nosaltres no deixa de ser una manera de continuar mantenint un peu a cada lloc, que en determinats moments pot tenir sentit, però, davant la vulneració de drets, no val”, ha criticat.
Els aprenentatges de l’1-O
A la pregunta sobre com es diferenciaria aquest referèndum de l’1-O, ha contestat que no tenen cap esperança que el govern espanyol el permeti, encara que la CUP no es tancaria a això si l’estat ho permet, per la qual cosa previsiblement seria de nou unilateral, i creu que, perquè els resultats siguin vàlids i reconeguts, dependrà de la capacitat posterior “d’avançar i sostenir el resultat”.
Defensa que després del 14-F es comencin a generar les condicions per aconseguir allò que no va funcionar després de l’1-O: “Perquè no quedi en res, en aquest nou cicle cal treballar per allò que entre 2015 i 2017 no va passar, perquè es va construir un relat que aniríem de la llei a la llei.”
Per crear aquestes condicions, proposa de crear una banca pública catalana i enfortir eines de l’economia social i solidària per no dependre del “xantatge de l’Ibex 35” i que empreses i grans bancs no marxin de Catalunya com va passar el 2017, i també una política internacional que permeti de teixir aliances a l’estranger.
Sobre l’estratègia internacional, ha situat els dirigents independentistes exiliats com a actors clau per a aconseguir aquest reconeixement: “Hi ha persones exiliades que han de poder tenir un paper clau. Els que estan a Brussel·les i Ginebra han de treballar amb les institucions internacionals que hi ha a Brussel·les i Ginebra per a denunciar les vulneracions de drets de l’estat espanyol.”
Reguant ha situat Carles Puigdemont com “la persona més reconeguda i coneguda, i amb més capacitat per a poder incidir, i això cal poder-ho potenciar”. Però li ha recriminat que sigui cap de llista de JxCat, a més de liderar el Consell per la República. “És un risc que pot generar cert rebuig o distància envers part d’allò que pugui fer a escala internacional”, ha dit.
L’ex-diputada de la CUP també ha criticat l’estratègia d’ERC pel diàleg i ha refusat que la via de la CUP s’assimili a la de JxCat. “Es parla molt de l’independentisme màgic, que podríem assimilar a part de les propostes de què diu JxCat. Aquesta idea de fer efectiva la república, en què es tradueix? Quines polítiques concretes hi ha darrere? O el relat d’aixecar la DUI: què la diferència del 27 d’octubre de 2017? Però a ERC li parlaria d’un diàleg màgic. De moment l’única cosa que tenim sobre la taula és una reunió i una foto”, ha conclòs.