19.02.2020 - 14:41
El govern del Regne Unit ha revelat avui els detalls del seu sistema migratori per punts, en virtut del qual es condicionarà la concessió de visats de treball a estrangers poc qualificats o que no parlen anglès, una mesura que no afectarà els ciutadans de la Unió Europea que ja estan en territori britànic i han sol·licitat mantenir els seus drets.
El Partit Conservador ja havia inclòs aquest nou sistema per punts en el seu programa previ a les eleccions legislatives de desembre. No en va, la reducció del flux migratori ha sigut un dels arguments recurrents entre els qui han defensat la sortida de la UE en aquests últims anys.
El nou pla recull que, per a obtenir un visat de treball al Regne Unit, seran necessaris almenys setanta punts, dels quals quaranta podran obtenir-se presentant una oferta de treball que correspongui a la categoria d’ocupacions qualificades – no necessàriament universitari -.
Els estudis de doctorat sumaran punts, així com parlar anglès o aspirar a un determinat nivell de sou. El llistó salarial se situarà en les 25.600 lliures (30.800 euros) anuals, encara que es reduirà a 20.480 lliures en el cas de sectors necessitats de mà d’obra, com la infermeria o l’enginyeria civil.
La mesura proposa igualment excepcions per a treballadors temporals, per exemple en la temporada de collita, i per a joves. Així, permetrà l’arribada al Regne Unit d’uns vint mil joves cada any.
Promoure el ‘talent’
La ministra de l’Interior, Priti Patel, ha defensat en una entrevista a la BBC que el govern vol atraure ‘persones amb el talent adequat’ al mateix temps que ‘redueix els nivells de persones que arriben al Regne Unit amb baixa qualificació’, encara que el pla s’ha trobat amb les reticències d’alguns dels gremis que podrien veure’s afectats i de l’oposició política.
La portaveu laborista per a temes d’ocupació, Diane Abbot, ha lamentat que el Govern ‘no sembla haver pensat en els efectes que tindrà aquesta política en l’economia en el seu conjunt i en el missatge que arriba als migrants que ja viuen i treballen“‘al Regne Unit.
Per la seva banda, la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha considerat que el nou sistema serà devastador per a l’economia escocesa. Sturgeon ha inclòs de fet la defensa de la immigració entre les consignes esgrimides per a reclamar un nou referèndum d’independència.