06.11.2019 - 16:43
|
Actualització: 07.11.2019 - 12:08
L’Agència Nacional contra la Delinqüència del Regne Unit ha refusat de tramitar l’euroordre contra la consellera Clara Ponsatí. En un primer moment, les autoritats britàniques han considerat que era ‘desproporcionada d’acord amb la legislació del Regne Unit’. Tanmateix, al cap d’unes hores han rectificat en una nova comunicació en què s’han disculpat pel terme emprat i han insistit que els falta ‘informació essencial’.
El primer document enviat al Ministeri d’Interior espanyol deia: ‘L’ordre de detenció europea, tal com es detalla […], ha estat revisada per un advocat especialitzat del Regne Unit en nom de l’Agència Nacional contra la Delinqüència. Ha determinat que és desproporcionada d’acord amb la legislació del Regne Unit.’ També reclamen a les autoritats espanyoles que si tenen més informació sobre ‘l’historial delictiu previ’ de Ponsatí o qualsevol altra informació relativa a la gravetat de la infracció, els la facilitin per tornar a avaluar la decisió de no certificar l’euroordre.
Ara per ara, la policia britànica no actuarà contra ella ni la posarà a disposició de cap jutge escocès, però el procés continua vigent. Ara la pilota torna al terrat del jutge instructor de la causa contra el procés, Pablo Llarena, que pot formular aclariments o bé refer l’euroordre per mirar de convèncer les autoritats britàniques que engeguin el procés d’extradició de Ponsatí.
L’advocat de Ponsatí, Aamer Anwar, ha explicat que l’euroordre no dóna detalls sobre l’acusació de sedició, però que argumentaran la desproporció que consideren que hi ha als tribunals quan arribi el moment.
Which means UK authorities do not consider warrant request disproportionate rather they seek further detail before they can act- we continue to fight warrant if further detail arrives from Spain – we however believe the warrant is ‘disproportionate’ but will argue this in court
— Aamer Anwar✊🏾🏳️🌈#BlackLivesMatter (@AamerAnwar) November 6, 2019
Havent dinat s’ha sabut que la compareixença de Ponsatí s’havia ajornat, tot esperant que Llarena fes uns aclariments sobre l’euroordre. La consellera havia de presentar-se a la comissaria i posar-se a disposició de la policia, pas previ per a comparèixer davant el jutge. Tanmateix, el refús de la policia britànica de tramitar l’euroordre eximeix Ponsatí de posar-se a disposició de la justícia.
La justícia escocesa, doncs, no pot començar a estudiar l’euroordre fins que la policia britànica no l’hagi acceptada. És un primer filtre que l’euroordre de Llarena no ha passat. Ara el jutge espanyol haurà de justificar per què vol extradir Ponsatí, per quins presumptes delictes i quins fets li atribueix. Mentre no ho faci, les autoritats britàniques no actuaran i el procés judicial contra Ponsatí serà desat al calaix i restarà sense efecte.
Ponsatí ha agraït les mostres de suport i afecte, però ha demanat de contenir l’eufòria perquè la batalla encara no s’ha acabat. Anwar, ha dit que Ponsatí no pot ser arrestada ni posada a disposició de la justícia fins que Espanya no formuli correctament l’euroordre i aclareixi per quins fets concrets la persegueix per sedició.
A veure si s'aClareixen. Gràcies a tothom per tantes mostres de suport i afecte. M'alegra la vostra alegria, però contenim l'eufòria. Això encara no s'ha acabat. https://t.co/tkzhurVXb4
— Clara Ponsatí (@ClaraPonsati) November 6, 2019
Segons que ha explicat Anwar a VilaWeb, l’euroordre continua vigent i la justícia espanyola ha d’aportar més detalls sobre l’acusació de sedició contra Ponsatí. Ha afegit que les autoritats britàniques no executaran la detenció i posada a disposició de la justícia de la consellera fins que no rebin aquesta informació. ‘El procés de les autoritats espanyoles ha estat caòtic i ens ha portat a aquesta situació’, ha dit. Així mateix, ha reiterat que Ponsatí pot posar-se a disposició de la justícia escocesa la setmana vinent si Llarena tramita correctament l’euroordre.
És la primera clatellada que rep Espanya de la tercera onada d’euroordres contra els exiliats. A Bèlgica, el president Carles Puigdemont ja ha restat en llibertat, després de la primera compareixença davant la justícia. La vista va ajornar-se fins al desembre. Els consellers Toni Comín i Lluís Puig tenen previst de posar-se a disposició de les autoritats belgues demà. Llarena, en canvi, no ha emès cap euroordre contra Meritxell Serret –que el Suprem creu que només pot condemnar per desobediència– ni cap petició d’extradició a Suïssa contra Marta Rovira ni Anna Gabriel.