El Regne Unit aprova el primer vaccí contra la covid-19 capaç de fer front a l’òmicron

  • Els efectes secundaris són els mateixos que els que es desencadenen amb la dosi original de reforç de Moderna

VilaWeb

Europa Press

15.08.2022 - 17:21
Actualització: 15.08.2022 - 20:43

L’Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris del Regne Unit (MHRA) ha aprovat avui el primer vaccí bivalent de la covid-19, eficaç tant contra la variant original del SARS-CoV-2 com contra l’òmicron.

En concret, es tracta d’una actualització del vaccí fabricat per la companyia nord-americana Moderna, i s’ha aprovat per a les dosis de reforç en adults “després de comprovar que compleix les normes de seguretat, qualitat i eficàcia”, segons que aclareix l’organisme regulador britànic.

Tal com expliquen, en cada dosi del vaccí de reforç Spikevax bivalent Original/Omicron, una meitat del vaccí (25 micrograms) es dirigeix ​​a la soca original del virus i l’altra meitat (25 micrograms), a l’òmicron.

La decisió de la MHRA té en compte les dades d’un assaig clínic que va demostrar que un reforç amb el vaccí bivalent Moderna desencadena “una forta resposta immunitària contra l’òmicron (BA.1) i contra la soca original del 2020”, segons que detallen. Així mateix, també es va comprovar que el vaccí bivalent genera una bona resposta immunitària contra les subvariants d’òmicron BA.4 i BA.5.

Quant als efectes secundaris, s’ha comprovat que són els mateixos que els que es desencadenen amb la dosi original de reforç de Moderna i que són normalment lleus. No s’han identificat problemes de seguretat greus.

“Em complau anunciar l’aprovació del vaccí de reforç bivalent Moderna, que en l’assaig clínic va proporcionar una forta resposta immunitària contra la variant òmicron BA.1 i contra la soca original del 2020”, ha dit la cap executiva de la MHRA, la doctora June Raine.

Si bé reconeix que la primera generació de vaccins contra la covid-19 “continua salvant vides”, assegura que aquest vaccí bivalent proporciona “una eina més afinada” en la protecció contra aquesta malaltia “a mesura que el virus continua evolucionant”.

El president de la Comissió de Medicaments d’Ús Humà del Regne Unit, el professor Munir Pirmohamed, ha comentat que la injecció “representa el següent pas en el desenvolupament de vaccins per a combatre el virus, per la capacitat que té de generar una resposta immunitària més àmplia que el vaccí original”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor