05.08.2021 - 16:20
|
Actualització: 05.08.2021 - 16:21
En una primícia mundial, un grup d’astrònoms han capturat els primers moments d’una supernova, la mort explosiva de les estrelles, amb un nivell de detall fins ara inaudit. A partir de les dades capturades pel telescopi especial Kleper de la NASA el 2017, un equip internacional de científics han registrat l’esclat de llum inicial que es veu quan la primera onada de xoc viatge a través de l’estrella abans que exploti.
En aquesta disciplina, els investigadors estan particularment interessats en com canvia la brillantor de la llum abans de l’explosió. Aquest esdeveniment, conegut com corba de refredament per xoc, proporciona pistes sobre quina mena d’estrella ha causat l’explosió.
“Aquesta és la primera vegada que algú ha tingut una visió tan detallada d’una corba completa de refredament per xoc en qualsevol supernova”, ha constatat en un comunicat l’Escola d’Investigació d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat Nacional d’Austràlia.
“Ja que l’etapa inicial d’una supernova passa tan ràpidament, és molt difícil per a la majoria de telescopis registrar aquest fenomen. Fins ara, les dades que teníem eren incomplets i només incloïen l’atenuació de la corba de refredament per xoc i l’explosió subseqüent, però mai l’esclat de llum brillant al començament de la supernova. Aquest important descobriment ens donarà les dades que necessitem per identificar altres estrelles que es van convertir en supernoves, fins i tot després de la seva explosió”, afegeix el comunicat.