Règim esclavista i exposició obligada a la Covid-19: el relat esfereïdor de les condicions laborals en un escorxador de Binèfar

  • Un article de Público revela com l'empresa Litera Meat, propietat d'un italià condemnat a Polònia i Hongria, ha comès abusos gravíssims contra els treballadors

VilaWeb
Conferència de premsa del president de l'Aragó, Javier Lambán, durant l'anunci a l'agost de la posada en marxa de l'escorxador, amb Piero Pini (el segon home a la seva esquerra).
Redacció
03.05.2020 - 16:41
Actualització: 03.05.2020 - 19:05

Un treballador de l’escorxador Litera Meat a Binèfar (la Llitera) ha revelat les condicions esclavistes de l’empresa, que va posar-se en marxa a l’agost. La crisi del coronavirus ha agreujat la situació i bona part dels treballadors n’han estat afectats. A més, n’hi ha que han estat acomiadats sense explicacions. En un article a Público, Gregory Orozco, membre de la CNT, explica que no hi ha hagut cap protocol sanitari i que molts treballadors han continuat treballant i produint productes carnis envasats mentre estaven malalts. Un altre escorxador del municipi, Fibrin, també ha registrat molts casos, gairebé dos-cents.

Aquesta és una de les cadenes de contagi de la Covid-19 més fortes que hi ha hagut al país i, que se sàpiga, l’empresa més afectada, amb uns 400 casos confirmats entre 1.300 treballadors. Orozco explica com els van obligar a treballar malalts, a amagar el brot i a enganyar la Guàrdia Civil, i com hi ha hagut amenaces i agressions verbals i físiques dels propietaris, a més d’abusos laborals a treballadors africans.

Litera Meat és un escorxador que pertany a un grup de carnissers de la Llombardia (Itàlia). El propietari, Piero Pini, ha estat condemnat a Polònia i Hongria. Abans d’obrir l’escorxador a Binèfar, havia passat vuit mesos en una presó hongaresa i havia pagat 25 milions d’euros per a evitar d’entrar a la presó a Polònia. La CNT i CCOO ja han denunciat l’empresa per les condicions laborals a les quals té sotmesos els treballadors.

A l’article de Público també s’expliquen les pràctiques irregulars de les administracions locals per a permetre l’obertura d’aquests escorxadors a Binèfar i com el president de l’Aragó, Javier Lambán, va oferir ajudes a l’empresari italià mentre la fiscalia d’Hongria i de Polònia l’investigaven i el condemnaven a la presó per estafa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor