22.04.2024 - 21:40
|
Actualització: 22.04.2024 - 22:03
La rosa vermella és sense cap mena de dubte un dels elements principals de la diada de Sant Jordi, i ha ultrapassat la connotació original d’amor romàntic per convertir-se en un obsequi d’amistat i d’afecte. Tot i això, si investiguem els orígens d’aquesta tradició, veurem que són ben incerts.
Per què regalem roses per Sant Jordi?
Tal com explica Amadeu Carbó, la tradició de regalar roses ve de lluny. Tot i això, hi ha diferents teories que evidencien l’origen incert d’aquesta tradició. Una d’elles argumenta que prové de l’edat romana, quan es feien festes d’honor a la deessa Flora, que més tard seria cristianitzada. Una altra explica que durant el segle XV, a Barcelona es feia la Fira dels Enamorats, i al voltant del Palau de la Generalitat s’instal·laven venedors d’aquesta flor. Hi ha qui creu que l’origen de la tradició es troba també en el segle XV, perquè aleshores ja era costum d’obsequiar amb una rosa les dones que assistien a l’eucaristia de la Capella de Sant Jordi, en honor al sant.
Què signifiquen els colors de la rosa?
Tradicionalment, la protagonista de la festa banyava el paisatge de color vermell durant la diada, però aquesta darrera dècada hem vist com apareixien a les parades dels floristes roses de tota mena de colors, de blaves a grogues. Per què la rosa més venuda és la vermella? Què simbolitzen la resta de colors? Per què regalem roses per Sant Jordi? Us ho expliquem tot seguit.
La rosa vermella
Per a saber l’origen del color de la rosa tradicional, cal recordar la llegenda de sant Jordi, que explica com, després de la batalla, el cavaller li va fer una ferida mortal al drac. De la taca de sang a terra en va néixer un roser de roses vermelles, del mateix color que la sang.
A més de ser les roses més típiques de la diada gràcies a la llegenda, el color vermell de les roses també és símbol de l’amor, la passió, la luxúria i també el perill. Normalment, la rosa va acompanyada de l’espiga de blat, fruit de la terra fèrtil i símbol de prosperitat. A més, també s’hi posen elements que evoquen la catalanitat, com ara la senyera. Així, regalar una rosa vermella amb l’espiga de blat és símbol de fertilitat, riquesa i felicitat.
La rosa groga
La rosa groga ha estat vinculada aquests darrers anys als a la llibertat dels dirigents polítics exiliats i empresonats. Tot i això, el groc és un color sovint lligat a l’alegria, l’optimisme i també l’enuig.
És la rosa perfecta per a regalar als amics i als familiars, però cal recordar que, per aquells més supersticiosos, el color groc és també símbol de la mala sort.
La rosa blanca
La rosa blanca és també una de les més populars de la diada. El color blanc simbolitza la innocència, la puresa i l’espiritualitat i, per això mateix, és la rosa més utilitzada per als rams de núvies o per als homenatges.
La rosa blanca és la rosa perfecta per a regalar a algú a qui vulguem desitjar una bona recuperació o a algú amb qui vulguem començar una nova etapa.
La rosa rosa
La rosa de color rosa també s’ha popularitzat molt darrerament. Ara com ara, aquest color és símbol de la dolçor, la protecció i la delicadesa. Malgrat això, històricament, el rosa ha tingut diferents connotacions. Durant la Segona Guerra Mundial, un triangle invertit de color rosa cosit a la roba identificava les persones del col·lectiu LGTB als camps de concentració, i per això s’ha convertit en un dels símbols d’aquesta lluita.
La rosa blava
Tot i que la rosa blava és més difícil de trobar, algunes parades en venen. El color blau és símbol de la confiança i l’harmonia, i és la rosa perfecta per a regalar a algú a qui volem desitjar èxit. Tot i això, el color blau no té connotacions positives a tot arreu. A Anglaterra, “sentir-se blau” vol dir estar trist.
La rosa violeta
El color violeta és el símbol de la lluita feminista i la màgia, tot i que també va relacionat amb la calma i la lleialtat. Així, si el que voleu és demostrar lleialtat a algú, la rosa violeta és la indicada.