Catalunya ha rebut 46 sol·licitants d’asil per orientació sexual o identitat de gènere enguany

  • La Comissió Catalana d'Acció pel Refugi denuncia que moltes persones han de fugir de casa i del seu país per LGBTI-fòbia

VilaWeb

ACN

17.05.2024 - 11:26
Actualització: 17.05.2024 - 11:40

La Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR) ha atès 46 sol·licitants de protecció internacional per motius d’orientació sexual o identitat de gènere durant els primers quatre mesos del 2024. 26 són homes, 14 dones i 6 persones no binàries. Coincidint amb el Dia Mundial contra la LGBTI-fòbia, la CCAR ha denunciat que moltes persones encara han de fugir de casa i dels seus països pel fet de tenir orientacions sexuals o identitats de gènere no normatives. La Comissió ha fet 105 actuacions per a atendre i acompanyar jurídicament aquestes 46 persones, que poden acollir-se a la protecció internacional perquè formen part d’un col·lectiu susceptible de rebre persecucions i vulneracions de drets humans.

La comissió ha lamentat que aquestes persones es troben amb nombrosos obstacles per sol·licitar asil, no tan sols les dificultats que troben en general els sol·licitants per a arribar a Europa per vies legals, sinó també els problemes per aconseguir una cita per formalitzar la sol·licitud. Però també obstacles específics, com el fet que no es tenen en compte les seves necessitats concretes per la seva orientació sexual o identitat de gènere. L’organització també ha apuntat a la manca de formació dels qui intervenen en el procés, especialment dels cossos de policia, que moltes vegades posen en dubte la credibilitat del relat del sol·licitant o li exigeixen que aporti proves documentals no previstes a la legislació. A més, apunta que viuen una segona discriminació durant el procés d’inclusió als territoris d’acollida.

Amb tot, la CCAR assenyala que no hi ha dades específiques sobre el nombre de sol·licituds i resolucions dels qui fugen de la LGBTI-fòbia, i això fa que no es pugui saber de primera mà la realitat d’aquestes persones. Reclamen nous mecanismes i eines que permetin un acompanyament integral als sol·licitants de protecció internacional.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor