11.11.2022 - 11:02
|
Actualització: 11.11.2022 - 11:23
La reforma del delicte de sedició, que es converteix en una versió agreujada de desordres públics amb penes retallades, ha tornat a dividir l’independentisme. Per una banda, ERC ha celebrat l’acord amb el govern espanyol com un pas endavant cap a la desjudicialització del conflicte amb l’estat espanyol, mentre que Junts i la CUP han qualificat la reforma d’enganyifa i de joc de malabars.
El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha dit que la reforma de la sedició semblava “un vestit fet a mida” per a dir que els fets de l’octubre del 2017 van ser un delicte. A més, diu que no és pas una derogació, sinó que el tipus penal simplement es transforma i permetrà de continuar perseguint l’independentisme. “Una derogació és el que va fer Zapatero quan va eliminar del codi penal els referèndums il·legals. Ho va esborrar i no ho va canviar per res”, ha declarat.
🔴 @jorditurull, secretari general de @JuntsXCat: "Primer hem de veure el text. Però s'està dient a dos milions de persones represaliades que allò que van fer és un delicte" #ElsMatinsTV3
▶ https://t.co/ScZhx5LSUC pic.twitter.com/UqZkQbc2i0
— Els matins TV3 (@elsmatins) November 11, 2022
La presidenta de la formació, Laura Borràs, s’ha pronunciat en un sentit semblant i ha qüestionat la voluntat real rere l’anunci de Pedro Sánchez. “Ves que el remei dels desordres públics agreujats no sigui pitjor que la malaltia de la sedició”, ha piulat.
Ves que el remei dels desordres públics agreujats no sigui pitjor que la malatia de la sedició. Sánchez fa de Sánchez i veurem si voldrà dir:l'1 d'octubre no va ser sedició sinó desordres públics agreujats. Aquests,si de cas,els van fer els cossos i forces de seguretat de l'estat
— Laura Borràs 🎗 (@LauraBorras) November 11, 2022
Per la seva banda, l’ex-vice-president del parlament Josep Costa ha dit que acceptar la reforma era una traïció als anhels de l’independentisme. Així mateix, després de repassar el text legal, ha assenyalat que el delicte de desordres públics agreujats permetria de condemnar amb cinc anys de presó l’ocupació de col·legis abans de l’1-O.
Doncs res, ja ho tenim:
En podríem dir “Delicte d’ocupació de col·legis per poder votar”. Fins a 5 anys de presó.
Gràcies @junqueras @perearagones @Esquerra_ERC. No ho oblidarem. pic.twitter.com/X7oUORNOKu
— Josep Costa (@josepcosta) November 11, 2022
Una tesi que també comparteix Elisenda Paluzie, ex-presidenta de l’ANC. “Sort que no pot ser retroactiu”, ha afegit.
Aquí ho tenim, fins a 5 anys per ocupar les escoles l'1O. Sort que no pot ser retroactiu. pic.twitter.com/FAngoVllgQ
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) November 11, 2022
“O ERC és ingènua o hi col·labora conscientment”
Per part de la CUP, el diputat Carles Riera ha lamentat que ERC vengui com a victòria política els “jocs malabars” del PSOE per provar d’aprovar el pressupost espanyol. En aquest sentit, ha dit que la reforma esdevindria tan sols la substitució d’un delicte per un altre, que encara complicaria més l’objectiu de la independència. “O ERC és ingènua i innocent o hi col·labora conscientment”, ha reblat.
☕ Carles Riera creu que ERC "o bé és ingènua i innocent", o si "col·labora conscientment" amb la política del PSOE | @carlesral @cupnacional
📲 https://t.co/MrTxQlo94k
@GemmaNierga @RTVECatalunya @radio4_rne pic.twitter.com/cFgvQSih1A— Cafè d'idees (@cafedidees_rtve) November 11, 2022
De Madrid estant, la diputada Mireia Vehí ha dit que la reforma era una decepció. En aquest sentit, considera que la taula de diàleg hauria de ser més ambiciosa en compte de centrar-se tan sols un canvi legislatiu del codi penal, que no afecta el conjunt del conflicte polític. A més, ha expressat els seus dubtes sobre la redacció de la reforma perquè encara pot criminalitzar més la desobediència civil de l’independentisme.
🔴 Mireia Vehí [@Mireia_veca], diputada @cupnacional al Congrés: "Si és una derogació, cal tenir en compte que hi ha 4.000 represaliats més per la llei mordassa"#ElsMatinsTV3
▶ https://t.co/ScZhx5LSUC pic.twitter.com/pnzd4GaKat
— Els matins TV3 (@elsmatins) November 11, 2022
ERC defensa que la reforma és un pas endavant
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una compareixença del palau estant, s’ha referit a la reforma de la sedició com un acord que permet d’avançar cap al final de la repressió. “Amb la derogació de la sedició és més difícil de perseguir injustament l’independentisme”, ha declarat el president, que ha matisat que el seu govern continua compromès per a aconseguir l’amnistia i l’exercici del dret de decidir.
▶️ #President @perearagones: "Seguirem utilitzant tota la força democràtica per culminar la fi de la repressió i fer que la ciutadania de Catalunya torni a votar sobre el futur del país. Avui fem un pas molt important i ens ha d'omplir d'energia col·lectiva per seguir avançant pic.twitter.com/J6thcmO412
— Govern. Generalitat (@govern) November 11, 2022
A més, ha defensat que amb la reforma s’aplanava el camí de la recuperació de les llibertats de qui ja ha estat condemnat i s’eliminava un delicte que era una amenaça pels drets i les llibertats, allunyat dels estàndards europeus dels drets internacional.
D’una altra banda, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha dit que la reforma era positiva perquè era un supòsit del codi penal que havia estat mal emprat en contra de l’independentisme. En aquest sentit, ha afegit que la seva formació donaria suport a totes les reformes que dificultessin l’aplicació arbitrària del codi penal i la persecució de la dissidència política. De tota manera, ha assenyalat que els canvis no li donaven prou garanties per a tornar de l’exili.
I, en el meu cas personal, només amb aquesta reforma, avui no podria tornar a Catalunya amb garanties. Però la derogació és una bona notícia per al conjunt de l'independentisme, el d'avui i el de demà.
— Marta Rovira Vergés🎗 (@martarovira) November 10, 2022