02.07.2024 - 13:13
|
Actualització: 02.07.2024 - 13:29
Els diputats que són a l’exili podran votar amb normalitat a partir del 25 de juliol. La mesa del Parlament de Catalunya proposarà a la junta de portaveus una tramitació ràpida de la reforma del reglament que van pactar el PSC, Junts, ERC, els Comuns i la CUP per fer possible el vot telemàtic i ampliar els supòsits de la delegació de vot. Si no hi ha cap imprevist, a final de mes es normalitzarà el vot dels exiliats després de les prohibicions reiterades del Tribunal Constitucional espanyol. L’última va ser cinc dies abans de la constitució de la cambra, quan el TC va anul·lar la delegació de vot de Lluís Puig acordada l’any passat per la mesa. En concret, l’11 de juliol s’aprovarà en un ple la tramitació per lectura única de la proposta de reforma del reglament i, dues setmanes més tard, serà aprovada definitivament. Ho ha acordat avui la mesa del parlament, tot esperant que ho acabi de formalitzar la junta de portaveus –que es reunirà la setmana vinent– en què els promotors de la reforma tenen majoria.
D’aquesta manera, pretenen deixar enrere les impugnacions al Constitucional que complicaven el vot dels diputats Carles Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg, tot i que aquest últim està en situació de baixa mèdica i la seva delegació de vot ja era reglamentària. La novetat de l’acord, que van fer públic la setmana passada, era que s’hi afegia el PSC, per bé que els socialistes van ser precisament els que van presentar en l’anterior legislatura recursos d’empara al TC pel vot a distància de Puig i el Constitucional el va prohibir dues vegades. La reforma del reglament reeixirà en un moment en què els socialistes necessiten acostar-se a ERC per a fer possible la complexa investidura de Salvador Illa.
En concret, la proposta regula per primera vegada el vot telemàtic. Estableix que en situacions excepcionals degudament justificades, la mesa podrà autoritzar que els diputats emetin el vot per aquest procediment. També quan tinguin compromisos de representació institucional a l’estranger o quan la participació en activitats oficials els impedeixi d’assistir als plens. L’acord també amplia els supòsits per a la delegació del vot a situacions excepcionals que siguin prou justificades a criteri de la mesa. En el ple de constitució del parlament, Puigdemont i Puig van poder votar perquè ho va decidir per majoria la mesa d’edat, presidida pel diputat de Junts Agustí Colomines i amb el suport de la diputada d’ERC Mar Besses. Però el sistema de vot per als exiliats no havia estat regularitzat i l’anterior mecanisme que es feia servir amb Puig havia estat anul·lat pel TC.
La reforma del reglament permetrà igualment que el subgrup parlamentari de la CUP, que comparteix el grup mixt amb Aliança Catalana, pugui convertir-se en un grup parlamentari si li deixen un diputat. Fins ara, quan els grups parlamentaris s’havien constituït, no hi podia haver cap moviment de diputats entre els grups. Només podien passar al grup de no adscrits i retornar, després, al grup d’origen. Quan s’aprovin les modificacions del reglament, hi haurà un sistema similar al del congrés espanyol: es podran fer canvis d’adscripció d’un grup parlamentari a un altre en els cinc primers dies de cada període de sessions i el mínim de diputats per a constituir-se com a grup és de cinc. La proposta inclou una disposició transitòria perquè, un cop s’aprovi la reforma, s’obri un termini excepcional de deu dies per a poder fer canvis d’adscripció dels diputats a uns altres grups i se’n puguin constituir de nous, cosa que facilitarà la formació del de la CUP.
Finalment, la reforma del reglament també pretén esquivar el vet de Vox a les declaracions institucionals del parlament sobre temes de consens, que ara requereixen unanimitat. Quan s’aprovi la proposta, les declaracions del parlament hauran de ser acordades per la presidència i una majoria qualificada de dos terços de la junta de portaveus.
El dia 17 es constituiran les comissions estatutàries i del reglament
Fins que el parlament no investeixi un president de la Generalitat no es podran activar les comissions legislatives i el parlament continuarà funcionant a mig gas. Però la mesa ja va decidir la setmana passada que comencin a treballar les comissions que despleguen el reglament del parlament i l’estatut. Aquest matí ha acordat que es constitueixin el dia 17. Són les comissions del reglament, de peticions, de l’estatut dels diputats, de matèries reservades, de consolidació de texts normatius, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, del Síndic de Greuges i del Síndic de Comptes. D’una altra banda, el parlament farà un homenatge el 23 de juliol al president Joan Rigol.