13.07.2022 - 16:12
|
Actualització: 13.07.2022 - 23:22
La reforma laboral de 2021 és l’única de les tres que s’han aprovat durant l’última dècada que ha implicat una reducció de la taxa d’atur juvenil. És la principal conclusió de l’informe “La muntanya russa de la precarietat laboral” que ha fet Avalot – Joves de la Unió General de Treballadors (UGT). El document analitza les diferents normes de contractació i detalla que amb la darrera reforma s’ha recuperat els nivells previs a les crisis econòmiques i s’ha aturat la davallada que han patit els joves arran de la pandèmia de la covid-19. També indica que en el primer trimestre de 2021 hi havia 164.000 joves a l’atur, mentre que en el període d’enguany la xifra fou de 129.000.
🎢El pes de la temporalitat ha disminuït 23 punts i hi ha 11.500 joves menys en situació d'atur.
La darrera reforma laboral és l'única que ha tingut efectes positius per a les joves de classe treballadora 👉 https://t.co/AWzBVPVCY0
Avui ho hem explicat des del Tibidabo 👇 pic.twitter.com/MZJEcXrn1S
— Avalot | Sindicat juvenil (@avalotcat) July 13, 2022
Avalor adverteix que l’emancipació juvenil continua sent un problema. En aquest sentit, apunta que en els darrers dotze anys la taxa ha disminuït en més de deu punts. La previsió és que, en aquest aspecte, la reforma laboral també tingui beneficis. Un altre dels aspectes negatius és la sobrequalificació. Segons el sindicat, des del 2000 fins al 2021 els joves d’entre vint-i-cinc i trenta-cinc anys n’han patit, de mitjana, d’un 33,7%.
Per altra banda, el sindicat reclama un estatut del becari per a protegir els drets dels estudiants en pràctiques. També demana polítiques actives d’ocupació, una reforma fiscal progressiva que disminueixi pressió fiscal als treballadors i una millora de les condicions de treball dels sectors més feminitzats.