La recuperació econòmica s’accelera a Catalunya

  • La Cambra revisa a l'alça les previsions de creixement per al 2021, fins al 6,3%, i per al 2022, fins al 6,7%... amb permís de la covid

Jordi Goula
28.07.2021 - 19:50
VilaWeb

Potser algú ho trobarà molt optimista. A mi no m’ho ha semblat. El cas és que la Cambra apuja les previsions de creixement d’enguany a Catalunya. Les que havia fet el mes d’abril, les passa del 6,0% al 6,3%; i per al 2022, del 6,1% al 6,7%. Això vol dir que té una visió positiva d’aquests últims mesos i l’extrapolació que en fa fins a final d’any també ho és. Evidentment, l’informe de conjuntura deixa clara la importància que té com pugui acabar aquesta cinquena onada de covid-19. Com s’ha apuntat aquest matí, els resultats de l’onada només es tenen en compte parcialment en les xifres presentades avui.

Bé, fa de bon saber en què es basa la Cambra per a millorar les previsions. En primer lloc, els indicadors de confiança empresarial de l’enquesta de clima confirmen una millora clara de les expectatives de recuperació de l’activitat, una vegada relaxades les restriccions per a contenir la pandèmia. Aquesta millora s’estén a tots els sectors, classes d’empresa i àmbits territorials –i és més intensa com més profunda va ser la contracció a cada sector, empresa (per dimensió) i territori. Ací caldrà veure com poden haver canviat les expectatives del sector de l’hoteleria, en aquests moments.

I, en segon lloc, pensen que el consum privat hauria d’anar agafant embranzida, a mesura que el creixement de l’ocupació reforci la confiança de les famílies i es traslladi a la despesa, si més no una part de l’estalvi acumulat durant aquests últims trimestres. La inversió també hauria d’arrancar amb força, estimulada per l’augment de la demanda agregada, unes condicions creditícies favorables i els efectes multiplicadors associats amb els fons Next Generation.

Aquestes dues palanques faran créixer l’economia més que no es preveia. En contrapartida, tenim una inflació que ha escalat fins al 2,6% en termes interanuals al juny –el valor més elevat d’ençà de l’abril del 2017. Ara, la inflació subjacent –que descompta els components més volàtils, com ara els productes energètics i els aliments no elaborats– es manté de fa molts mesos en valors molt continguts, a prop de zero. D’aquí ve que la Cambra demani als agents socials que facin una interpretació correcta de l’evolució dels preus. És a dir, que és un fenomen transitori. I adverteix que, altrament, es pot entrar en una espiral alcista de preus i salaris que no farà sinó alentir la recuperació. Penso que té raó, però la difusió que en fem els mitjans de comunicació no és sempre prou acurada i pot induir fàcilment a una certa angoixa de la població, pensant en termes de poder adquisitiu.

M’ha semblat remarcable l’anàlisi que fa de la indústria, un sector en què el marge per a recuperar els nivells de producció previs a la pandèmia és com més va menys significatiu. La recuperació completa de la indústria dependrà de l’evolució de la pandèmia, del comportament de l’economia domèstica i de la consolidació de les exportacions. S’hi destaca, això sí, que s’observen diferències importants en l’àmbit sectorial.

Per al conjunt de l’any, les estimacions elaborades per la Cambra i AQRLab (UB), d’acord amb tota la informació disponible, apunten a un creixement d’un 6,4% del valor afegit brut (VAB) industrial per al conjunt de l’any 2021. És clarament inferior a la caiguda del VAB registrada el 2020 (-9,0%). I, compte amb la consideració que en fa la Cambra: “No obstant això, si l’evolució del sector segueix recuperant-se al mateix ritme que els últims mesos estimem que, aproximadament, al final del 2021 el sector hauria recuperat el nivell d’activitat previ a la pandèmia.” Si es fa realitat la previsió, seria un gran què, per la velocitat de recuperació industrial, en què no podem deixar de banda el paper que ha tingut l’exportació del febrer ençà. Les estimacions de les vendes a l’exterior fan preveure un augment del 12,4% al cap de l’any. Pensem que les registrades fins ara ja superen les del 2019.

Quant a la construcció, també és optimista, a partir de la informació disponible. L’estimació del creixement del VAB sectorial és del 8,7% per a tot l’any 2021 i del 7,6% per al 2022. Tot i que aquest creixement és inferior a la caiguda del VAB el 2020, si l’evolució del sector es continua recuperant al mateix ritme que aquests últims mesos estimen que, aproximadament, a final d’any el sector haurà recuperat el nivell d’activitat previ a la pandèmia. Ve’t aquí, doncs, que dos sectors importants de l’economia ja haurien superat el sotrac de la pandèmia a final d’any. Jo hi afegiria que probablement, les xifres globals, sí, però que hi haurà sectors que no hi arribaran.

I manquen els serveis, el sector en què les previsions s’han de prendre amb més cautela, perquè és el més exposat a la covid i a les hipotètiques restriccions subsegüents. Tenint en compte això, les estimacions apunten a un creixement del VAB sectorial del 6,1% el 2021 i del 6,6% el 2022. Però, sens dubte, el fet més important és que, a diferència de la indústria i de la construcció, els serveis encara són molt lluny de recuperar el nivell d’activitat d’abans de la pandèmia, especialment les activitats vinculades més estretament amb l’activitat turística.

En definitiva, em sembla un informe seriós, amb un to optimista, sotmès al grau d’incertesa –molt gros– que origina la pandèmia. Això fa que en aquests moments tan delicats no hi hagi correlació entre les previsions dels organismes. A tall d’exemple, l’FMI ahir va abaixar dues dècimes el creixement de l’estat espanyol per al 2021 i el va apujar per al 2022, respecte del que havia pronosticat a l’abril. I el segon aspecte que em sembla que cal considerar és que mentre la Cambra estima un 1,2% de creixement intertrimestral per al segon trimestre, l’AIReF apunta a una previsió per a tot l’estat espanyol de l’1,8%. Fa curt la Cambra o en fa un gra massa l’AIReF? Demà passat ho sabrem, perquè l’INE farà un avanç del creixement del PIB de l’abril al juny, per a tot l’estat espanyol.

En veient que la covid continua essent la variable clau dels mesos vinents, cal desitjar, com fa l’informe, que el bon ritme de les vaccinacions a tot el país, extensible a tots els segments d’edat, posi fre a l’actual onada d’infeccions i que es pugui confiar que els factors que impulsen el creixement es vagin consolidant els mesos vinents.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor