La recuperació d’un canal als Països Baixos guanya el premi europeu de l’Espai Públic Urbà

  • Enguany, el guardó impulsat pel CCCB ha rebut projectes de trenta-cinc països

VilaWeb
Redacció
15.11.2022 - 20:28
Actualització: 15.11.2022 - 22:55

La recuperació del canal Catharijnesingel de la ciutat d’Utrecht, als Països Baixos, ha estat l’obra guanyadora del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà, segons ha anunciat el jurat internacional que concedeix el guardó. El jurat considera que la reconstrucció del canal, juntament amb la recuperació del parc lineal que circula al llarg de les seves ribes, és una intervenció modèlica per a la supervivència de les ciutats en la nova era climàtica. Enguany, el premi, iniciativa del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ha comptat amb la participació de 326 projectes provinents de trenta-cinc països diferents. La cerimònia de lliurament ha tingut lloc avui al CCCB.

Segons especifica el jurat, el canal recuperat és crucial per al desenvolupament de la resiliència urbana, atès que augmenta la capacitat de la ciutat per fer front a la calor extrema, les tempestes i les inundacions. Alhora, la recuperació de l’aigua i la vegetació contribueix a capturar el carboni i reduir la contaminació, i a més el canal és un espai agradable i lúdic per als residents de la ciutat, a la vegada que “incentiva un nou habitat per a altres éssers vius”.

El jurat considera que la intervenció forma part d’una transformació urbana més àmplia que aborda el futur recuperant elements del passat de la ciutat. El canal ha tornat al seu estat original després d’haver estat substituït durant més de cinquanta anys per una gran autopista. Així, la intervenció disminueix el trànsit motoritzat i prioritza la mobilitat dels vianants i la interacció social, així com les superfícies poroses i la riquesa de biodiversitat.

La restauració de l’últim tram del Catharijnesingel inclou una zona d’uns mil cent metres. Un total d’uns quaranta mil metres cúbics d’aigua han tornat al canal, fent que la seva longitud total tingui ara gairebé sis quilòmetres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor