21.02.2021 - 19:05
|
Actualització: 21.02.2021 - 21:58
Fa un parell de setmanes, una quinzena d’artistes es van trobar als Jardins de les Tres Xemeneies, al barri del Poble-sec de Barcelona, i van pintar murals reivindicatius per reclamar la llibertat de Pablo Hasel i defensar la llibertat d’expressió. Era la resposta d’uns quants grafiters a l’imminent empresonament del raper lleidatà.
Però un dels murals va durar ben poc. La Guàrdia Urbana va donar ordres al servei de neteja de l’ajuntament perquè n’esborressin un en què apareixia la cara del rei emèrit espanyol amb tot de dards i fletxes clavats i envoltat de paraules com ara “lladre” i “assassí d’elefants”. L’autor, de nom artístic Roc Blackblock, ho va denunciar a Twitter.
En plena campanya electoral i davant el petit escàndol que es va organitzar a les xarxes socials, l’Ajuntament de Barcelona es va apressar a demanar disculpes i es va comprometre a revisar els protocols perquè no tornés a succeir. Va anar més enllà i tot: va oferir a l’artista els mitjans per a tornar-lo a pintar.
Dit i fet, avui Roc Blackblock ha tornat al mur de l’antiga Canadenca a pintar un altre mural, una mica diferent, però amb el mateix missatge polític: la cara del rei emèrit acompanyada de la del seu predecessor, Francisco Franco, i el seu successor, Felipe VI. No ho ha fet sol, sinó que l’han acompanyat una quarantena d’artistes de carrer que s’han volgut unir a l’acció reivindicativa.
“És una acció col·lectiva contra la censura i a favor de la llibertat d’expressió”, ha repetit Blackblock als molts mitjans de comunicació, alguns d’internacionals, que han seguit la creació dels murals. Avui, l’efecte Streisand s’ha fet present a cop d’esprai a les parets de Barcelona.