Rècord històric de temperatura: la Terra registra el dia més calorós

  • La xifra es va assolir dilluns, 22 de juliol, i és la més alta des que hi ha registres, l'any 1940

VilaWeb
Imatge d'arxiu de gent refrescant-se (fotografia: EFE / Miguel Ángel Polo)
Redacció
25.07.2024 - 19:35
Actualització: 25.07.2024 - 20:49

Dilluns, 22 de juliol de 2024, a les acaballes d’una forta onada de calor, el planeta va registrar la temperatura mitjana diària més alta des que hi ha registres, l’any 1940.

Ho recull Copernicus Climate Change Service (C3S), que deixa clar que aquesta xifra rècord, de 17,15°C, supera les anteriors de 17,09°C i 17,08°C, del 21 de juliol de 2024 i el 6 de juliol de 2023, respectivament.

Una de les regions que han experimentat un augment significatiu de temperatura és l’Antàrtida. Tradicionalment, coneguda per les condicions extremes de fred, ha tingut temperatures inusualment altes aquest mes. Això, combinat amb la tendència general de l’escalfament global, ha causat el nou rècord. Els científics del C3S indiquen que l’escalfament de l’oceà també hi ha contribuït, especialment en regions tropicals i subtropicals.

Un rècord que evidencia el canvi climàtic

“El 22 de juliol, C3S va registrar un nou rècord per a la temperatura mitjana global diària. El fet realment sorprenent és la gran diferència entre la temperatura dels darrers tretze mesos i els rècords de temperatura anteriors. Ara som en un territori realment inexplorat i, com que el clima continua escalfant-se, segur que aquests mesos i anys vinents veurem batre nous rècords”, explica Carlo Buontempo, director del C3S.

Temperatura diària de l’aire a la superfície global (fotografia: C3S).

El rècord de temperatura global assolit aquest mes és un avís clar de la tendència que se segueix i de les conseqüències del canvi climàtic. Els experts fa temps que denuncien que s’han de prendre mesures immediates i contundents per frenar-ho.

Quines implicacions té l’augment de la temperatura? 

L’augment de la temperatura planetària mitjana diària té implicacions significatives per al medi i la vida humana, segons que recull C3S. Un escalfament global continuat pot causar la fusió accelerada dels casquets polars i, per tant, l’augment del nivell de la mar. Això amenaça d’inundar zones costaneres densament poblades i, doncs, de desplaçar milions de persones i causar greus danys econòmics. A més, les temperatures més altes poden afectar la biodiversitat: alterar els hàbitats naturals i fer perillar moltes espècies.

Les onades de calor més freqüents i intenses també són una conseqüència directa de l’augment de les temperatures planetàries. Poden causar problemes de salut greus, especialment entre els grups més vulnerables com ara la gent gran i els infants. L’agricultura també se’n ressent, perquè les condicions climàtiques extremes poden reduir la productivitat dels conreus i amenaçar la seguretat alimentària mundial.

Quines accions són necessàries?

Amb aquest panorama, el C3S destaca que és crucial que es prenguin mesures immediates i efectives per a combatre el canvi climàtic. Els experts subratllen la necessitat de reduir dràsticament les emissions de gasos d’efecte hivernacle per mitigar l’escalfament global. Això implica una transició cap a fonts d’energia renovable, l’adopció de tecnologies netes i l’augment de l’eficiència energètica.

A més de les accions governamentals i empresarials, també destaquen que la col·laboració internacional és essencial per a afrontar el desafiament global. Remarquen que els acords com el de París són crucials per a establir compromisos ferms i objectius ambiciosos en la reducció d’emissions. La conscienciació i l’educació de la població també són clau per a fomentar comportaments sostenibles i promoure l’adopció de pràctiques més ecològiques en la vida diària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor