12.08.2019 - 21:50
Si pensem en una Festa Major barcelonina d’estiu, probablement ens vindrà al cap la imatge dels carrers engalanats i els concerts a la fresca que cada any, cap al 15 d’agost, hi ha a Gràcia. La Festa Major de la Vila de Gràcia és una de les més antigues de la ciutat i una de les més concorregudes: l’any 2016, hi van acudir 2,3 milions de persones.
Una Festa Major amb molta història
El 15 d’agost de l’any 1817 ja es té constància de la celebració de les festes en la festivitat de l’Assumpció. D’aleshores ençà, la festa va anar creixent fins a la recuperació de la democràcia, quan els carrers van tornar a bullir i hi va haver un veritable esclat de cultura popular, recuperant i inventant tradicions pròpies. El 1997 fou declarada per la Generalitat Festa Tradicional d’Interès Nacional.
Més carrers guarnits que mai
Després de 201 anys, enguany també hi ha novetats, amb tres espais que s’hi uneixen: la placeta de Sant Miquel, la plaça del Nord i el carrer de Lluís Vives, que torna després de cinquanta anys. A més, es retrà homenatge als carrers del Progrés i de Puigmartí, que fa vuitanta anys que es guarneixen ininterrompudament, d’ençà que l’any 1939 es va recuperar la Festa Major una vegada acabada la guerra del 1936-39. Un any més, les temàtiques triades pels carrers i places són molt variades. Dissabte 17 se sabrà quin és el carrer o la plaça guanyador.
Aquests són els temes triats enguany pels carrers graciencs:
- Carrer de Berga: ‘El jardí’
- Carrer de Ciudad Real: ‘1935 en el record’
- Carrer de la Fraternitat de Baix: ‘Halloween’
- Carrer de la Fraternitat de Dalt ‘Fratern’s Diner’
- Carrer de Jesús: ‘La mar de plàstic’
- Carrer de Joan Blanques de Baix: ‘John White un petit indi’
- Carrer de Joan Blanques de Baix de Tot: ‘Emociona’t amb la JBdBdT’
- Carrer de la Perla: ‘Perlantone’
- Carrer de la Llibertat: ‘L’Atlàntida existeix’ (Guanyador del primer premi el 2018)
- Carrer de Lluís Vives: ‘Macondo’
- Carrer de Maspons: ‘MASFORN’
- Carrer de Mozart: ‘La biblioteca cinc minuts després de la mitjanit’
- Plaça del Poble Romaní: ‘Pastisseria romaní’
- Plaça de la Vila de Gràcia: ‘El procés del guarnit’
- Plaça del Nord: ‘Reserva del Nord’
- Plaça de Rovira i Trias: ‘Rovira presenta: ‘Los Pájaros” (Guanyadora del tercer premi el 2018)
- Placeta de Sant Miquel i Rodalies: ‘Ca la Gràcia: benvinguts i benvingudes’
- Carrer del Progrés: ‘Harry Progrés i els 80 guarnits’
- Carrer de Providència: ‘Mina providència’
- Carrer de Puigmartí: ‘Foc i gel’
- Carrer de Tordera: ‘Vaixell Viking’
- Travessera de Sant Antoni ‘La ruta de la Travesseda’
- Carrer de Verdi del Mig: ‘Veggie Verdi’ (Guanyador del segon premi el 2018)
900 activitats en una setmana
Com és tradicional, el gruix d’activitats serà del 14 al 21 d’agost. El dimecres 14 hi haurà el pregó al balcó de l’Ajuntament de la Vila. Enguany, les pregoneres seran Paola Manjón, Cristina Pandis, Noèlia Bautista i Xènia Galtés, membres de l’equip de bàsquet de l’ACIDH i medallistes dels Special Olympic Games d’enguany. A més, s’estrenaran dos actes: la passada al pregó i el ball d’honor a les pregoneres, a càrrec de l’Àliga i els Gegants de Gràcia.
La celebració continuarà amb el dia fort: el 15 d’agost, que conserva una estructura tradicional de diada de Festa Major amb les Matinades, les Matinades de Foc (una singularitat gracienca), el Seguici del Matí, la Missa, el Matí de Festa Major i, ja a la tarda, la Cercavila de Festa Major, en la qual hi haurà uns gegants convidats procedents de Pamplona.
El divendres 16 hi haurà l’ofrena floral a Sant Roc i la Diada Castellera de Vigílies amb la Jove de Sitges i la colla local, que anunciarà la diada de l’endemà amb els Castellers de Vilafranca, la Joves Xiquets de Valls i els Xiquets de Reus.
Acabaran de farcir la programació els concerts, la convidada dels gegants, els versots infernals, el correfoc infantil, el correfoc, les ballades de sardanes i les cantades d’havaneres.
La cultura popular gracienca torna al carrer
Durant aquests dies tan intensos, bona part dels actes són protagonitzats pel ric seguici de Festa Major gracienc, del qual formen part els Gegants i Gegantons, els Capgrossos, el Drac, en Gaudiamus del Coll, l’Atzeries de la Vella, la Colla de Bastoners, els Trabucaires, els Bastoners de Barcelona (que aquests darrers anys no havien sortit per la manca de balladors), els Castellers i les tres colles de diables: la Malèfica del Coll, la Vella i la Diabòlica. Des de l’any passat, també hi participa l’Àliga.