Rècord d’afiliacions a la Seguretat Social a Catalunya

  • El nombre d’afiliats ha crescut d’un 2,4% anual a l'abril, fins a un màxim de 3,76 milions · La desocupació també ha baixat durant aquest mes d’un 2,1% “ Les dades del mercat laboral, tot i ser força positives, mostren una certa desacceleració que cal tenir en compte

Jordi Goula
06.05.2024 - 19:50
VilaWeb

“Catalunya continua avançant a bon ritme en el món del treball i les xifres ho confirmen”, ha destacat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en el decurs de la valoració de les dades de desocupació i ocupació del mes d’abril. “Mai com fins ara no hi havia hagut tants catalans treballant, amb un rècord històric de 3.764.170 afiliacions a la Seguretat Social (SS)”, ha dit, i ha destacat: “La bona marxa del món laboral també es veu en l’atur registrat, amb 337.030 persones, la xifra més baixa en un abril des de 2008.” Aquestes són les principals dades del mercat laboral català que explicava aquest matí el conseller.

Ha estat un mes bo, en les xifres mensuals laborals, i destaca el registre d’un màxim històric d’afiliats a la Seguretat Social de tota la sèrie disponible, d’ençà del 2004, que, sense dubte, és el millor resum que es pot fer. Catalunya continua creant feina a un ritme anual del 2,4%, igual que la mitjana de l’estat espanyol. A l’abril, ha estat la tercera comunitat en volum de creixement, amb més de 33.000 persones, només superada per les Illes i Andalusia.

Per posar-hi una nota d’alerta, el secretari general de la PIMEC, Josep Ginesta, ha comentat que s’havia alentit la creació de llocs de feina en mig punt respecte de l’assolida l’any 2023, fonamentalment perquè l’activitat d’hoteleria ha tingut un comportament més dolent, amb dificultats creixents per a cobrir vacants.

En termes mensuals, la desocupació també ha baixat d’una manera important en més de 7.300 persones (-2,1%), tal com apuntava el conseller. Però el dubte apareix quan s’observa el comportament anual, en què la baixada ha estat molt minsa, tan sols d’un 0,5%, la qual cosa ens situa gairebé a la cua de les comunitats de l’estat. En realitat, la penúltima, i el País Basc va darrere, amb un lleuger augment anual. Aquí, Ginesta adverteix que nosaltres també tenim un sector, el dels serveis, en què s’incrementa. “Això és un indicador que ja hi ha alguns sectors que pateixen”, ha dit.

De totes maneres, cal puntualitzar que les dades de desocupació registrada per sectors s’han d’interpretar amb molta cautela, especialment aquestes interanuals, atès que un descens pot no correspondre a la millora d’un sector sinó, simplement, al desplaçament de desocupats cap a uns altres sectors o cap a la inactivitat.

Però, probablement, aquest aspecte tan discordant entre unes xifres i unes altres és la qüestió més paradoxal en les dades conegudes avui. Fixem-nos-hi. En un any, d’abril a abril, Catalunya ha augmentat les afiliacions a la Seguretat Social en més de 88.000 persones i, en canvi, la desocupació ha vist com el registre únicament assenyalava una baixada de 1.760. Què ha passat? L’única explicació possible d’aquesta diferència tan forta és que ha entrat més gent al mercat de treball, siguin inactius que han buscat feina o persones que fins ara eren fora dels registres oficials, per la raó que fos. Alguns han trobat feina i uns altres, no. Aquests últims serien persones que el mercat no ha pogut absorbir i s’han afegit a les llistes de desocupació, per això la xifra global baixa tan poc.

Quant a la contractació, durant l’abril del 2024 s’han formalitzat uns 206.000 contractes laborals amb lloc de feina a Catalunya, el 45,6% dels quals han estat indefinits i la resta, temporals. En comparació amb el mes de març, la contractació laboral s’ha incrementat d’un 9,6%, gràcies, sobretot, al fort ascens de la contractació temporal (+12,5%). Com a referència, val a dir que en el conjunt del primer quadrimestre, en relació amb el mateix període del 2023, creix la contractació global (+1,6%), gràcies en exclusiva a la contractació temporal (+4,0%). Compte amb aquesta dada! L’increment una mica per sobre de l’1% sembla apuntar a un cert refredament de la contractació.

Un punt que em sembla positiu –per la tendència, no pas pel volum– és que la contractació indefinida de fixos discontinus es redueix en termes interanuals aquest abril (-2,4%), contràriament a la resta de la contractació indefinida (+6,6%). Així doncs, el pes dels fixos discontinus sobre el total de la contractació indefinida (26,5%) ha disminuït 1,8 punts respecte del mateix mes del 2023.

De totes maneres, aquesta mena de contractes, encara molt elevats, continua amagant la realitat del mercat, entre la desocupació efectiva i l’oficial. A escala estatal, Randstad Research ha calculat aquest matí que l’escletxa entre la desocupació registrada i l’efectiva és de 651.000 persones a l’abril, amb una deterioració clara de la desocupació efectiva. És una xifra molt important, atès que representa el 25% de l’oficial.

Per una altra banda, segons Foment del Treball, “malgrat el creixement contractual registrat el mes d’abril, en termes anuals, la desacceleració és rellevant” i assenyala, com a punt a seguir, que “després de l’entrada en vigor de l’última reforma laboral, es registra una elevada mortalitat dels contractes indefinits”. I, tal com apunta Ginesta, tampoc es pot passar per alt que, tot i els creixements registrats, “són molts menys contractes que els que es feien en un mes d’abril habitualment”.

La PIMEC també destaca un altre aspecte en positiu, si bé encara és molt minso. Que la durada mitjana de la demanda de treball s’ha reduït lleugerament i ha passat a ser de 9,4 mesos, però és una xifra que continua essent molt elevada, mentre hi ha llocs de feina vacants a les empreses. “Cal que les polítiques actives d’ocupació posin el focus en el foment de l’ocupació de les persones en situació d’atur, també de manera preventiva, per tal que aquesta situació no s’allargui o es cronifiqui en el temps”, han dit. Em sembla una bona reflexió, però que ja fa massa temps que es va fent i no s’acaba d’arreglar.

La patronal de les pimes també han fet un apunt interessant, i ha constatat que la taxa de sortida per col·locació era el doble en el cas de les persones que disposaven d’una formació professionalitzada respecte de les qui no tenien aquests estudis. “Veiem que la qualificació professional és un element que condiciona la taxa de permanència a l’atur”, han comentat.

Finalment, com a conclusió, val a dir que l’abril ha estat un mes laboral positiu per a Catalunya, tant en afiliacions com en descens de la desocupació, però en ambdós casos assenyala una certa desacceleració, que caldrà tenir en compte per als mesos vinents.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor