Rècord d’accidents de muntanya durant el segon estiu de massificacions

  • Els bombers han rescatat un 41% més d'accidentats que no abans de la pandèmia · Alguns refugis reben una allau d'excursionistes, molts dels quals mal vestits i amb calçat de carrer

VilaWeb
Josep Sallent
10.08.2021 - 21:50

Excursionistes poc avesats a la muntanya, vestits de ciutat, amb calçat de carrer, sense jaqueta i, fins i tot, sense motxilla ni aigua. Això es troben aquest estiu els responsables d’alguns refugis de muntanya del Pirineu i el pre-Pirineu, que constaten, per segon any consecutiu, una gran afluència de visitants, sobretot els caps de setmana. “És una bogeria: això molts dies sembla la Rambla”, diu aclaparat en Guillem Fernàndez, el guarda del refugi d’Ulldeter (Ripollès), un dels que noten més la massificació.

La covid-19 ha limitat les possibilitats de viatjar i ha portat molta gent a optar pel turisme de proximitat i, particularment, per anar a la muntanya i respirar aire pur. “La gent ha hagut d’estar tancada molt de temps i ara surt molt més a la natura”, afegeix Fernàndez. El maldecap és que alguns excursionistes no tenen prou preparació o no porten l’equipament necessari: “Som en un lloc privilegiat, a Vallter, a només quinze minuts a peu de la carretera. Això fa que vingui molta gent i que, des d’aquí, comenci a fer excursions mal calçada i mal vestida, i sense cap peça d’abrigar a la motxilla. O que comenci a pujar per la muntanya amb el cel negre, tronant i a punt de ploure.”

Els Bombers de la Generalitat també constaten que el desconfinament ha fet créixer les ganes de fer activitats de lleure a la muntanya. “Ens alegrem que sigui així. La gent, arran del confinament i de la pandèmia, ha reaccionat sortint molt més a la natura. Està molt bé. Però demanem que vagi a la muntanya informada i que faci activitats adequades a la seva condició”, diu Juli Lladós, responsable de la unitat de muntanya dels GRAE a la seu dels Bombers a Cerdanyola.

No ho diu en va. D’ençà de principi d’any, els bombers han hagut d’intervenir en 1.082 rescats al medi natural, un 41% més que en el mateix període del 2019, l’any abans de la pandèmia. La xifra també supera significativament els 804 rescats que s’havien registrat el 2020 fins aquestes mateixes dates. Si es manté la tendència, tot indica que el 2021 es batrà el rècord de rescats.

Hi ha rescats arreu, però alguns punts, els més concorreguts, en concentren més: “Tenim molts serveis a Montserrat, al parc de Sant Llorenç del Munt i al Ripollès. I també hem actuat en accidents en els camins de ronda de la costa i a la serra del Montsant“, detalla Lladós.

La majoria de rescatats tenen entre 40 anys i 60

Lladós explica que la majoria d’accidentats que han de rescatar són senderistes que han caigut i que s’han lesionat el turmell o el genoll. “En alguns casos, han estat caigudes fortuïtes i, en uns altres, perquè no portaven el calçat adequat”, explica. Segons que afegeix, es rescata gent de totes les edats, però sobretot entre 40 anys i 60. Amb el desconfinament també ha augmentat molt l’afició al ciclisme: “Hem tingut més incidències per caigudes de ciclistes, amb ferides al genoll, a l’espatlla o amb traumatismes lleus al cap”, explica.

Què cal fer abans d’anar a la muntanya? “La primera cosa és adaptar la condició física a l’activitat”, explica Juli Lladós. “Després, cal informar-se de la meteorologia i planificar molt bé l’activitat, amb informació, guies, mapes… I, quan s’hi vagi, cal portar el telèfon mòbil carregat amb el màxim de bateria. Hi ha moltes aplicacions on pots descarregar mapes que et poden indicar on ets en qualsevol moment”, diu. Això pot ser una informació molt valuosa si algú es perd i truca al 112 perquè els bombers el puguin localitzar més de pressa.

La temperatura pot baixar quinze graus de cop

Encara que faci sol i bon temps, sempre cal portar roba d’abrigar. “A la muntanya, la temperatura pot baixar quinze graus de cop. Si plou i refresca, és molt més fàcil d’agafar una hipotèrmia”, adverteix Lladós. “També és important de portar un frontal, per si es fa de nit, i un xiulet: si hem de buscar una persona perduda, la localitzem de seguida si sentim el xiulet”, diu.

L’afluència de gent i els rescats han crescut arreu, però, paradoxalment, alguns dels indrets que habitualment concentraven més accidents n’han tingut menys enguany. És el cas del Pedraforca, al Berguedà. “Aquest estiu hi tenim menys rescats que no és habitual”, diu Lladós. Ho confirma Jordi Gallardo, el responsable del refugi de Lluís Estasen, als peus del Pedraforca: “L’estiu passat vam rebre una visita en massa de gent, però aquest any en ve menys.”

“Els excursionistes que volen pujar la muntanya estan més preparats que no abans. Hem fet molta feina de conscienciació i això ha fet que hi hagi menys accidents de muntanya”, afegeix Gallardo.

Limitacions d’accessos

Unes altres zones del Pirineu han limitat enguany la regulació d’accés després de la massificació de l’estiu passat. És el cas dels estanys de la Pera, a la Cerdanya, en què s’ha restringit l’accés. “L’estiu passat va ser bestial la massificació de gent, que venia fins i tot en caravana. Aquest any, en canvi, gràcies a la regulació de la pista d’accés, hi tenim molta menys gent”, explica Daniel Ferrer, guarda del refugi dels estanys de la Pera.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor