Reconstrueixen el cap momificat d’una jove egípcia

  • Investigadors de la Universitat de Melbourne (Austràlia) han restaurat el cap momificat d'una jove egípcia de 18 anys que, fins ara, es conservava al soterrani d'un edifici mèdic. El cos està datat de fa 2.000 anys.

VilaWeb
Redacció
23.08.2016 - 13:29

MADRID, 23 (EUROPA PRESS)

Investigadors de la Universitat de Melbourne (Austràlia) han restaurat el cap momificat d’una jove egípcia de 18 anys que, fins ara, es conservava al soterrani d’un edifici mèdic. El cos està datat de fa 2.000 anys.

Per portar a terme aquest treball, els experts van realitzar tomografies computaritzades i 140 hores d’impressió en 3D per reconstruir la cara de la mòmia. “Hem combinat la investigació mèdica amb la ciència forense, l’egiptologia i l’art, per portar-la de tornada a la vida”, explica l’equip en la pàgina web del projecte.

D’acord amb l’estructura òssia, incloent la mida i l’angle de la mandíbula, l’estructura del sostre de la boca i la forma de les conques dels ulls, els investigadors han estat capaços de determinar el gènere de la mòmia: pertanyia a una dona d’alta posició social, que va morir entre els 18 i 25 anys i que durant la seva curta vida va arribar a patir de càries i anèmia.

Concretament, la presència de pegats al cranis, on s’havia reduït l’os, indiquen que estava anèmica i els investigadors diuen que això podria haver estat causat per paràsits de la malària, com el paludisme o l’esquistosomiasi, una infecció de cuc pla.

D’altra banda, la presència de càries en el crani antic suggereix que aquesta dona va poder haver viscut després del 331 a.C., quan el sucre es va introduir com a resultat de la conquista d’Egipte per Alejandro, segons detallen els experts. Així i tot, diuen que la mel també podria haver causat aquesta malaltia. Llavors, la mòmia podria datar ja de l’any 1500 a.C.

Com el seu nom real es va perdre fa molt temps, l’equip ha decidit dir-li ‘Meritamón’, que es tradueix en ‘estimada del déu Amón’. “Abans es pensava que el cap podia estar fet malbé a l’interior, dels embenats i que la seva eliminació podria causar danys greus. Tot i això, les tomografies computaritzadas han revelat que aquest no era el cas i el crani ha estat trobat en extraordinàries bones condicions”, apunten els científics.

UN OBJECTE D’ESTUDI

L’autora principal del projecte, Varsha Pilbrow, explica que la idea de portar a terme aquesta reconstrucció és “agafar aquesta relíquia i, en cert sentit, portar-la de tornada a la vida mitjançant l’ús de tota la nova tecnologia”. “Així pot arribar a ser molt més que un objecte fascinant per ser lloc en exhibició”, ha afegit.

Segons la seva opinió, “a través d’ella, els estudiants seran capaços d’aprendre a diagnosticar la patologia marcada en l’anatomia humana, i aprendre com un nucli sencer de població es pot veure afectat per l’entorn que viuen”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor