25.10.2023 - 13:05
|
Actualització: 26.10.2023 - 11:57
El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, ha assegurat que el seu govern ja ha complert l’acord de Junts per Catalunya portant la petició d’oficialitat del català a la Unió Europea. Ho ha dit en una entrevista a Els Matins de TV3, on ha reconegut que l’aprovació definitiva de la mesura pot allargar-se, i també ha recordat que en el cas de l’irlandès van caldre dos anys. “El temps europeu és diferent del temps nacional”, ha dit. Segons Albares, s’avança molt i ràpidament i ha advertit que alguns dels informes que s’han encarregat per analitzar la qüestió poder trigar entre dos mesos i tres.
El ministre ha insinuat que en la reunió del Consell d’Afers Generals, que s’ha de fer el 15 de novembre, tampoc no hi haurà una votació sobre l’oficialitat del català, l’èuscar i el gallec. Això implica que la votació tampoc no arribaria abans de la investidura del president espanyol. “S’han demanat uns informes d’impacte material i pressupostari i no té sentit votar un assumpte si no s’han analitzat aquests informes”, ha dit. Segons Albares cal donar un temps prudencial als estats membres perquè puguin analitzar la proposta del govern espanyol. “El fet important no és la velocitat –i seguim una velocitat inusual–, sinó aconseguir l’objectiu.” Segons ell, té el consens dels vint-i-set estats membres de continuar treballant en l’oficialitat.
Un camí lent
El català va tenir ahir una nova oportunitat per a esdevenir llengua oficial a la Unió Europea, però no va reeixir. Fa poc més d’un mes que els governs europeus es van haver de pronunciar per primera vegada sobre la proposta, i d’aleshores ençà no els ha arribat cap document sobre el qual treballar. Ahir molts governs es van mostrar satisfets per la promesa del govern espanyol de presentar-los una nova proposta, arran de les preocupacions jurídiques i financeres de la proposta.
Finlàndia, per exemple, ha rebut molt positivament el compromís del govern espanyol. “Els aclariments sobre el procés a seguir han estat molt ben rebuts i agraïm els esforços per a trobar solucions a les preocupacions que molts estats membres han exposat”, va declarar ahir el ministre d’Afers Estrangers finlandès, Anders Adlercreutz, a VilaWeb. Un dels països que ja està d’acord a aprovar la proposta de l’oficialitat és Xipre, que se situa en la banda del sí d’ençà del setembre.