Quina és la millor màscara en cada situació?

  • Al nostre país, només el govern andorrà ha recomanat de fer servir la màscara FFP2 · En uns quants països d'Europa els governs l'han feta obligatòria

VilaWeb

Redacció

30.12.2021 - 21:50
Actualització: 31.12.2021 - 18:21

Fa una setmana, el govern espanyol va tornar a imposar l’ús obligatori de les màscares en espais exteriors. Tanmateix, molts experts en negaven l’eficàcia, tret de llocs amb molta aglomeració de gent, i defensaven que era més important portar-la adequadament que no pas portar-la a tota hora. Sabem com hem de dur la màscara correctament posada? I quina és millor en cada situació? Us ho expliquem tot seguit.

Al transport públic i a la feina: quina màscara cal?

Els experts sanitaris recomanen la màscara FFP2, també anomenada autofiltrant o EPI, en els llocs de risc més alt, com és el transport públic. Aquest model de màscara ofereix més protecció contra el coronavirus. No tan sols evita que els qui la porten transmetin la malaltia, sinó que també ens pot protegir del contagi. Per tant, sembla la més indicada en espais on hi ha grans aglomeracions i també a la feina. El filtratge de la màscara FFP2 és del 93%, ha de seguir la normativa UNE-EN-149 i portar el segell CE. La durada màxima del seu ús és de vuit hores.

La majoria d’institucions del nostre país no fan cap recomanació sobre les màscares, tret del govern andorrà, que sí que recomana de fer servir la màscara FFP2, sobretot en els llocs interiors, en les reunions i especialment quan es visiti persones vulnerables. A la resta d’Europa, alguns països, com Àustria, també han fet obligatori l’ús de la màscara FFP2 per a accedir a botigues, transport públic, mercats i més instal·lacions.

Sembla clar que les màscares autofiltrants són les que ofereixen més protecció contra el coronavirus. D’alguna manera, la protecció només depèn d’un mateix, i no de com l’entorn aplica les mesures de protecció. I això ara podria ser més necessari que mai, tenint en compte que la nova variant òmicron és molt més contagiosa. Alguns experts diuen que l’ús de les màscares pot ser una possible solució a l’hora de controlar la pandèmia. Fa uns dies, José Luis Jiménez, doctor en enginyeria per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts i catedràtic de Química i Ciències Ambientals a la Universitat de Colorado, ho explicava al programa Versió RAC1: “Les màscares quirúrgiques no filtren gaire bé i no s’ajusten a la cara. Contra l’òmicron, només serveixen les màscares FFP2 o FFP3, sempre ben ajustades. Això sí que protegeix.”

I les màscares quirúrgiques? En què es diferencien?

Les màscares quirúrgiques són el model homologat de màscara de protecció més bàsic. Tenen un filtratge del 95% i han de seguir la normativa UNE-14683 i dur el segell CE. Per qüestions d’higiene, se sol recomanar de no fer-les servir més de sis hores seguides. La principal diferència de la màscara quirúrgica és que, si bé permet que qui la porta no transmeti la malaltia, no protegeix de la infecció. Per a això caldria fer servir una FFP2. La quirúrgica és el tipus de màscara que es repartia en el transport públic de Catalunya durant el confinament.

Malgrat tot, la màscara quirúrgica és una de les més usades al país i la majoria d’institucions recomanen de fer-la servir. A més, és l’únic model de màscara al qual s’ha rebaixat l’IVA, que actualment és del 4%. En les FFP2, en canvi, l’IVA és del 21%, de manera que són més cares.

Les casolanes no protegeixen tant

Al començament de la pandèmia, i a causa de l’escassetat en el subministrament de màscares, hi va haver qui va fabricar-ne de casolanes. Són màscares que ofereixen un grau de protecció mitjà només a les persones que envolten qui la du. En aquest cas, el filtratge i la durada màxima d’ús no són verificables, però és recomanable que portin triple capa de tela. Salut recomana que es fabriquin a partir de teixits hidròfugs i s’han de rentar amb detergent i aigua a una temperatura entre 60°C i 90°C, o bé submergint-les en una dilució de lleixiu amb aigua tèbia durant trenta minuts.

En aquest cas és més difícil de saber si funcionen. Alemanya, per exemple, en va prohibir l’ús al transport públic i també a les botigues. En el seu moment, el conseller Josep Maria Argimon va dir que calia consultar amb els experts si se n’havia de prohibir l’ús. Ara bé, en alguns espais, com per exemple els hospitals, sempre s’ofereix una màscara quirúrgica a qui hi entra amb una de tela casolana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor