Vint recomanacions de llibres infantils per a aquest Sant Jordi 2023

  • Guia per a regalar literatura infantil aquest Sant Jordi

VilaWeb
Fotografia: Jonathan Borba / Unsplash.
21.04.2023 - 20:30
Actualització: 21.04.2023 - 20:38

La literatura infantil passa per un moment molt dolç al país. Continuen en molt bona forma les autores veteranes del gènere que arriben amb propostes noves, apareixen nous segells editorials i se’n consoliden alguns altres, com ara l’Arca d’Ànimallibres, i les protagonistes femenines agafen com més va més força. A continuació us oferim vint recomanacions de llibres infantils per a regalar aquest Sant Jordi 2023.

Per a lectors inquiets

Úrsula. German Machado. Ànimallibres (l’Arca)

Aquests darrers temps la col·lecció l’Arca d’Ànimallibres s’ha convertit en un valor segur en la literatura infantil del país. Germán Machado hi publica Úrsula, un llibre recomanat per a lectors entre els set anys i els dotze. “La Lara explica el que va passar un dels estius més estranys de la seva vida: l’estiu en què a casa les coses no anaven gaire bé; l’estiu en què la mare la va fer pujar en un tren abans d’hora per anar a cals avis, en un poblet del Pirineu allunyat de les rutines de la ciutat i dels problemes dels pares. L’estiu de l’ós. L’estiu de la cabreta Úrsula. Trobar la cabreta, enfrontar-se a l’ós, passar temps amb els avis: Germán Machado explica la bellesa senzilla com qui descabdella un fil d’or finíssim que el connecta amb el lector. Som davant una novel·la que tracta amb senzillesa temes ben actuals: els contrastos entre la vida al camp i la vida a la ciutat, el programa de recuperació de l’ós bru i els problemes que causa als ramaders, la relació entre avis i néts, i molt més.”

Superheroïnes de l’esport. Diversos autors. Ara Llibres.

L’esport femení brilla amb més força que mai i per primera vegada les periodistes que n’informen, també. Tot això fa que els referents per a les nenes siguin molts més. En aquest llibre, Laia Tudel Prades, Marta Ramon Gorina, Maria Fernández Vidal, Sònia Gelmà, Gemma Herrero, Marta Carreras, Anaïs Martí Herrero, Elena de Diego, Helena Condis i Laia Bonals escriuen deu relats plens de valors sobre les nostres superheroïnes de l’esport. “Vet aquí una vegada… Deu esportistes que s’esforçaven molt i que ho guanyaven tot (Alexia Putellas, Aitana Bonmatí, Ona Carbonell, Queralt Castellet, Laia Sanz, Anni Espar, Kaba Gassama, Laia Palau, Núria Picas i Paula Badosa), deu dones periodistes que les coneixen bé i deu il·lustradores que, totes juntes, hem fet un llibre molt i molt bonic per animar les nenes i els nens a fer esport. És aquest que tens a les mans. Aquest llibre conté deu contes i molts, molts superpoders (com els que tens tu …). Relats plens de valors que, a nenes, a mares i a la societat en general, ens ajuden a no tenir cap sostre.”

Contes desconcertants. Oriol Garcia i Mercè Galí. Combel.

Aquest és un llibre indicat per a tots aquells que ja estimen la música o els que la volen estimar. Un llibre ple de curiositats per descobrir de la mà del musicòleg Oriol Garcia. “La història de la música és plena d’anècdotes cèlebres i de curiositats divertides que han perdurat al llarg del temps, que ens acosten als grans mestres de la música i els donen una dimensió més humana. Contes desconcertants ens narra cinc històries musicals reals, verídiques. Però la veritat és que, en cada història, hi hem amagat una mentida podrida. Descobreix-les!”

El misteri de la mòmia desapareguda. Anna Cabeza i Toni Batllori. Bambú.

Anna Cabeza és un altre dels referents ineludibles dels llibres per a infants i joves d’aquests darrers anys i també té una novetat per a aquest Sant Jordi, en aquest cas, a l’editorial Bambú. “Per celebrar que l’agència d’investigació funciona molt bé, les Germanes Crostó i el Marcel decideixen de regalar-se unes vacances a Egipte. Tot sembla anar sobre rodes fins que l’autocar en què fan el tour pateix unes estranyes avaries que caldrà investigar. Però, com passa sovint, mentre investiguen una cosa, n’apareix una altra de més important: una organització internacional de malfactors pretén saquejar la tomba de la faraona Amagatotis IV. Els reptes per a les Germanes Crostó no tenen fronteres, i, de vacances, sembla que en faran ben poques!” Una aventura per a lectors a partir de nou anys.

L’avi Carmelo. Dani Torrent. Cal·lígraf.

Dani Torrent és un dels millors il·lustradors del país i també un dels grans creadors d’històries que suposadament són per a nens, però que fan que els grans s’emocionin. Ara ens presenta L’avi Carmelo, un bellíssim àlbum il·lustrat marca de la casa amb el qual “ret homenatge al seu avi, amb un relat i unes il·lustracions que transmeten nostàlgia pel passat. Amb un llenguatge evocador, metafòric i subtil, aborda amb delicadesa el pas del temps, la transició de la infància a l’etapa adulta i l’absència inevitable d’un ésser estimat que roman al record”. Un llibre preciós que impactarà tots els membres de la família de mans d’una de les editorials independents més interessants del país, que encara l’onzè any de vida.

Un dinosaure a la banyera. Carles Sala. La Galera.

Una novel·la per a lectors entre set anys i nou és aquesta proposta que ens fa la Galera, en què ens diuen: “L’hora del bany pot convertir-se en la millor de les aventures! És l’hora del bany per a la Virgínia, que ha arribat molt cansada d’un dia d’excursió de l’escola. Quan el pare la sent badallar, l’avisa: ‘Sobretot, no t’adormis mentre estàs en remull!’ Però no cal preocupar-se: com vol que es quedi adormida si de sobte apareix un dinosaure a la banyera? I no un dinosaure qualsevol: un diplodocus que parla i que està disposat a acompanyar Virgínia en les seves aventures secretes!”

Per als més menuts de la casa

Què és això de l’amor, Minimoni? Rocío Bonilla. Ànimallibres.

La Rocío Bonilla i la Minimoni són ben conegudes de tots els petits lectors i ara tornen per mirar d’esbrinar alguna cosa sobre l’amor. “Torna la Minimoni, el personatge més tendre i curiós de Rocio Bonilla, amb una pregunta: ‘Si l’amor no es pot veure, ni olorar, ni tocar… Com poden saber què és?’ Perquè a la Minimoni li encanta passejar amb el seu gos Max, s’entenen la mar de bé. En canvi, als grans, a vegades costa més entendre’ls, com quan parlen de l’amor. Diuen que és capaç de moure muntanyes, però que, alhora, es troba en les coses més petites, o que ens fa volar. La Minimoni i la Rocío Bonilla tornen per fer-nos reflexionar, d’una manera fresca i divertida, sobre el concepte d’amor i el fet d’estimar. I és que la Minimoni no s’aclareix gaire amb les explicacions dels adults i es fa preguntes com aquesta: ‘L’amor és quan estimes amb moltes ganes. Em dec haver enamorat dels espaguetis?’” A partir de quatre anys, segons l’editorial.

Anar a mar. Màrius Serra i Xènia Castells. La Galera

Un dels enigmistes de capçalera del país, a més d’escriptor reconsagrat, ha trobat un nínxol important en la sèrie Showcat. Ara arriba el segon número. Anar a mar. “Descobreix Catalunya amb els personatges catalans més singulars que mai hauries imaginat! En Sebas es desperta tot mullat: algú ha deixat la comporta d’un camp oberta i el camp s’ha negat. Amb la rosa i la Patuca (una llesca de pa torrat que fa un gran servei com a barca improvisada) marxen des de terres de Ponent cap a l’Escala. Una col·lecció que transmet als més petits la riquesa de la cultura catalana fonamental: la gastronomia i la terra.” Recomanat per a lectors entre tres anys i sis.

Les excursions d’en Titó. Diversos autors. Estrella Polar.

En molt pocs mesos, en Titó s’ha convertit en un dels personatges més estimats del nou canal infantil de la televisió de Catalunya. Ara podeu reviure amb aquest llibre de cartó adreçat als nens entre tres anys i cinc les millors excursions d’en Titó, el personatge del nou programa de l’S3, per primera vegada recollides en un llibre. El nou èxit infantil de TV3 ja té el seu primer llibre.

Fadanina. Maria Carme Roca. Baula.

La Maria Carme Roca és una de les nostres autores més consolidades, escrivint tant per a grans com per a petits. Ara a l’editorial Baula i per a lectors de cinc anys o sis ens trobem amb les aventures de la Fadanina. “En Ninot, el bruixot, sempre està a l’aguait, a punt de fer una malifeta. Al bosc de les fades ja n’estan fins al capdamunt, però ningú no s’atreveix a fer-hi res. La Fadanina, però, que tot ho vol saber i conèixer, està decidida a resoldre aquella situació. Ho aconseguirà?”

Humans al meu jardí. Anna Fité. La Galera.

Una altra de les autores veteranes en la literatura infantil i juvenil del país, l’Anna Fité, torna amb novetat per a aquest Sant Jordi amb la Galera. Aquesta vegada, hi ha humans a cals talps i sembla que no acaba d’agradar gaire… “Ha arribat la primavera al camp dels talps. Des de fa anys, aquest paradís verd i florit és casa seva, però sembla que també ha estat escollit per una colla d’humans com el lloc perfecte per a fer-s’hi una casa amb jardí. El conflicte està servit! Però, i si les ganes de conviure fossin més fortes que les de barallar-se? Amb imaginació i empatia tot es pot resoldre. Només és qüestió de voler-ho!”

El drac Rac. El Pot Petit. Montena.

El Pot Petit és un dels grups musicals per a canalla amb més èxit del país. Juntament amb els Xiula, els Reggae per a Xics i la Dàmaris Gelabert, entre més grups, han aconseguit de crear un imaginari propi i que les seves cançons esdevinguin autèntics èxits tant en directe com en visualitzacions a les plataformes. Ara ens presenten un nou llibre: El drac Rac. “En Rac és un drac gros i tothom el defuig… fins que descobreixen que dins seu s’hi amaga un cor tan gegant com ell! Estàs preparat per a endinsar-te al poble més animal i jugar, cantar i ballar amb el Pot Petit?”

Contes sobre la marxa. Júlia Blum i Kim Amate. Inuk.

L’aparició del segell Inuk és una altra de les coses bones que podem celebrar aquest Sant Jordi. Un dels primers texts que ens aporten per a la canalla són aquests Contes sobre la marxa, a càrrec de Júlia Blum. “Omple’t de vida i d’alegria amb aquests contes en vers! I si la rateta no vol escombrar l’escaleta, sinó construir-se una caseta? I si una flautista valenta és capaç de fer desaparèixer la tristesa que regna a Hamelín? Si ja no vols explicar les històries de tota la vida, aquest és el teu llibre. Deixa’t portar per la música, el color, la tendresa i l’optimisme en cada pàgina. Les recordaràs per sempre! Històries de sempre que ja no són com abans!”

Amunt, dormilega! Elisenda Roca i Crisitna Losantos. Combel.

Elisenda Roca té una nova sèrie de contes dedicada a fomentar bons hàbits que ens arriba després de l’èxit esclatant de la sèrie Mia Fantasia, que té una nova entrega també per a Sant Jordi. Aquesta volta, hem escollit Amunt, dormilega!, un llibre per a aprendre a aixecar-se amb bon humor, però podria ser qualsevol dels quatre que ens proposa l’editorial Combel.

El somni de la Mirabel. Nadia Ghulam. La Galera.

La col·lecció contes a la deriva de l’editorial la Galera continua endavant i ara l’escriptora que ens ofereix la seva història és la Nadia Ghulam, que ha bastit la trama d’El somni de la Mirabel. “Ella obria de bat a bat els seus ulls enormes i brillants i em deia que llibertat era volar com un ocell, tocar els núvols o planejar per sobre un llac, decidint a cada moment cap on vols anar. Que llibertat també podia ser un bosc d’arbres altíssims on podríem viure en pau, sense que ningú ens fes mal ni ens obligués a fer feines que no volem fer a canvi de res.”

Escriurem. Una cançó contada. Miki Núñez. Nanit.

L’editorial Nanit continua optant pel seu nínxol de mercat, de contes a partir de cançons d’intèrprets catalans contemporanis. Ara, la cançó que es converteix en conte és “Escriurem”, de Miki Núñez, un rostre ben conegut actualment perquè el cantant també és el presentador del programa Eufòria, de TV3. “És un conte infantil especialment pensat per parlar de la gent que estimem i que, encara que siguin lluny o a prop, podem trobar a faltar. Vol parlar d’amor, de nostàlgia i també d’alegria. I també vol recuperar les cartes escrites a mà i rebudes per correu postal. I no és bonic rebre una carta sorpresa? Les il·lustracions són de la Laura Duran i són precioses, us avisem!”

Tinc un volcà i no vull respirar. Joan Turu i Míriam Tirado. El Cep i la Nansa.

Tinc un volcà va ser un dels grans èxits de l’editorial i una molt bona eina per a aprendre a gestionar la ràbia. Ara els autors tornen amb un nou capítol. “Nova entrega de Tinc un volcà (més de 100.000 exemplars venuts), el conte per a saber què fer amb una emoció tan complicada, i alhora tan habitual, com la ràbia. En aquesta ocasió, coneixem en Sam, que a diferència de la seva germana Alba, no aconsegueix de respirar per apagar el seu volcà. Un nou repte per a la fada dels volcans! Podrà ajudar a calmar i apagar el volcà d’en Sam? Un conte carregat d’eines per a grans i petits per afrontar tots aquells moments que s’encén el volcà que tots tenim a dins!”

Per a què serveix un pet? Víctor Aldea i Cristina Losantos. Corimbo.

Que l’escatologia és una cosa que sempre ens ha agradat ningú no ho pot negar. Un país capaç d’inventar-se una figura de pessebre com la del caganer i tenir tantes expressions lingüístiques vinculades amb la defecació i el seu producte en algun moment s’havia d’interrogar sobre els pets. “Alguna vegada t’has preguntat per a què serveixen els pets? En aquest àlbum trobaràs la resposta. Una guia divertida, irònica i atrevida on a més de riure, aprendràs alguns trucs infal·libles com ara guanyar una carrera de sacs, aconseguir lloc a l’autobús o fins i tot espantar els mosquits a l’estiu. Un àlbum perfecte per a llegir en família i amb amics. Un manual per a compartir, riure i aprendre a valorar les petites coses de la vida a través de l’humor.”

L’escriptora més famosa i una banda de rock amb mig segle de vida

L’escriptora sense fronteres. Mercè Rodoreda i la màgia de les paraules. Teresa Muñoz. Ara Llibres.

Enguany que fa quaranta anys de la mort de l’escriptora més important de les lletres catalanes no podia faltar una aproximació a la seva figura per als lectors més joves. “Mercè Rodoreda és una de les escriptores catalanes més universals. Els seus llibres han traspassat fronteres i han fet gaudir milions de lectors i lectores a tot el món, i això que la seva vida no va ser gens fàcil. Voleu saber qui era i quin és el seu llegat? Seguiu-nos en aquestes pàgines per a descobrir la vida i l’obra d’una de les escriptores més importants de tots els temps!”

Roc Guitar. Copons i Fortuny. Comanegra.

Un Sant Jordi sense una recomanació del duet creatiu Jaume Copons i Liliana Fortuny no seria un Sant Jordi. Ara publiquen a Comanegra un còmic molt especial: “Enguany en Roc Badosa ha fet massa el tarambana, i ara, mira’l: només li queda una setmana per a escriure un treball que els seus companys d’institut han fet durant tot el curs! Per si no n’hi hagués prou, ha de passar aquesta setmana a casa de l’àvia, la Lola, i el seu gos amb nom artístic. Ja veu a venir que l’avorriment serà estratosfèric! Però, mig per casualitat, en Roc acaba fent el treball sobre la Companyia Elèctrica Dharma, i tot plegat esdevé una aventura. En Roc no només descobrirà la història d’un grup de rock únic… També descobrirà un munt de coses d’ell mateix i es convertirà en una nova estrella: en Roc Guitar!” Un àlbum que arriba en plena celebració del cinquantè aniversari de la mítica banda catalana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor