24.10.2024 - 18:37
|
Actualització: 24.10.2024 - 19:28
Una iniciativa popular ha començat una recollida de signatures perquè s’aturen les retransmissions d’actes taurins en À Punt. La radiotelevisió pública valenciana emet, entre avui i dissabte, els correbous d’Onda (Plana Baixa), un esdeveniment que ha tornat a obrir el debat sobre la inclusió d’espectacles que impliquen maltractament animal en les cadenes públiques.
De fet, fa poc, el director d’À Punt, Alfred Costa, va signar un conveni amb la federació de penyes taurines de bous al carrer per a promoure i difondre aquests esdeveniments. En aquesta línia, es va entrevistar el president d’aquesta federació, i el torero Enrique Ponce. Algunes fonts asseguren a VilaWeb que molts treballadors estan en contra d’aquesta mena de programació i donen suport a la recollida de signatures.
Assenyalen que el llibre d’estil d’À Punt recull que, com a mitjà públic, es donarà cobertura a les notícies que es consideren rellevants en la vida dels pobles i ciutats del País Valencià, incloent-hi les tradicions i les festes de bous, però excloent-ne l’exhibició del maltractament animal. “Informarem, per tant, de les festes populars de bous al carrer que no comporten el maltractament de l’animal. I ho farem amb criteris de rellevància informativa i sempre des del respecte a totes les sensibilitats. Per contra, no es farà cobertura ni difusió d’aquells espectacles en què la dignitat animal es veja afectada o menystinguda, o que impliquen maltractament implícit, com ara els bous embolats o les corregudes de bous a la plaça”, recull el text.
Consideren que la retransmissió d’aquests actes “fomenta una cultura que menysprea el benestar animal i pot tenir un impacte negatiu en la percepció pública sobre la crueltat cap als animals”. Recorden, a més, que els actes taurins són violents, perillosos i provoquen víctimes. Segons dades de la Conselleria de Justícia, entre el 2022 i el 2023 aquests actes van deixar dues mil persones ferides –entre les quals, tres menors d’edat– i onze morts al País Valencià.
També apunten a la directiva de la Unió Europea 2018/1808, que recull l’obligació d’establir les mesures adequades perquè no siguen accessibles per als menors aquells continguts que puguen perjudicar el seu desenvolupament físic, mental o moral, parant especial esment a la violència gratuïta. A més, el Comitè dels Drets de l’Infant de l’ONU ja va manifestar l’oposició al fet que els menors de divuit anys siguen exposats a espectacles de tauromàquia.
“No podem permetre que la televisió pública, que hauria de ser un espai de respecte i educació, es convertisca en un altaveu per a la violència i la tortura. Instem la Generalitat Valenciana i la direcció d’À Punt Mèdia a detenir la transmissió de qualsevol esdeveniment que implique maltractament animal. Signem aquesta petició perquè À Punt complisca amb el seu compromís de no promoure el sofriment animal i s’enfoque a oferir continguts que fomenten el respecte i l’empatia cap a tots els éssers vius”, acaben.