Reclamar al banc, als jutjats o a Hisenda: les tres vies per al retorn de l’impost sobre la hipoteca

  • El professor de dret tributari de la UOC Benja Anglès considera que la sentència no tanca la porta a la retroactivitat

VilaWeb

ACN

18.10.2018 - 15:51
Actualització: 18.10.2018 - 17:08

Reclamar al banc i intentar arribar a un acord de manera amistosa, presentar una demanda per la via civil o bé anar a l’Agència Tributària de Catalunya per reclamar el retorn de l’import de l’impost d’Actes Jurídics Documentats que s’ha de pagar a l’hora de formalitzar una hipoteca. Són tres vies possibles per reclamar el retorn de l’impost sobre la hipoteca, que aquest dijous el Tribunal Suprem espanyol ha dictaminat que l’han d’afrontar els bancs i no els clients com havia passat fins ara.

El professor de dret tributari de la UOC Benja Anglès ha explicat a l’ACN que la via que ell considera més garantista és la d’anar a reclamar a Hisenda, si bé aquesta només és a l’abast d’aquells que hagin liquidat l’impost en els últims quatre anys.

La sentència del Suprem no deixa clar si les persones que han pagat l’impost en un passat tenen dret a reclamar-lo. Així doncs, Anglès posa de manifest que la sentència ‘no tanca la porta a la retroactivitat’ i per tant això obre una escletxa per poder reclamar. Per fer-ho, assenyala tres vies possibles.

La primera seria anar al banc directament i intentar que s’avingui a retornar els diners. La segona seria presentar una demanda civil contra l’entitat bancària per reclamar el retorn de l’impost. I la tercera, reclamar a l’Agència Tributària de Catalunya el retorn de l’impost, ja que el va cobrar a un subjecte passiu que, segons ara sentencia el Suprem, ‘no tocava’.

Això sí, aquesta via té un límit temporal: els quatre anys que es pot reclamar al fisc segons la llei. Així doncs, per a hipoteques constituïdes fa més de quatre anys, les úniques vies factibles serien la judicial o la d’anar al banc a reclamar. Sigui com sigui, Anglès recomana esperar uns dies per veure com es pronuncien els diferents agents afectats: els bancs, les associacions de consumidors que fins ara havien reclamat per la via civil i Hisenda.

En aquest sentit, l’expert recorda que pocs dies després de la sentència que declara exemptes d’IRPF les prestacions per maternitat, Hisenda ja ha habilitat una eina per reclamar les devolucions. L’impost d’actes jurídics documentats, que ara el Suprem indica que han de pagar els bancs i no els clients, és la despesa més elevada associada a la tramitació d’una hipoteca.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor