Una recerca analitza per primera vegada la transformació de vidres en líquid, clau per a l’avenç en la producció de fàrmacs

  • L'estudi és fruit d'un treball conjunt entre la UAB i l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia

VilaWeb

ACN

13.07.2023 - 18:29
Actualització: 13.07.2023 - 19:55

Una investigació conjunta entre membres del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) obre la porta a millorar tècniques de criopreservació de teixits vius, de cèl·lules, proteïnes i per a la fabricació de fàrmacs i dispositius electrònics, entre d’altres. Els científics han desenvolupat una metodologia que, per primera vegada, permet analitzar des d’un microscopi la transició vítria. És a dir, el procés d’un vidre quan s’escalfa i canvia a una fase líquida o a la inversa, quan es refreda esdevé un estat més sòlid.

Els especialistes han observat vidres orgànics ultraestables, que són més densos i disposen d’una estabilitat cinètica i termodinàmica més grans que els convencionals i passen a l’estat líquid com els sòlids cristal·lins. Aquest material s’ha inserit a tall de ‘sandvitx’ entre dues capes de vidres i, en elevar la temperatura, les inestabilitats s’han traslladat a l’exterior. Una reacció mai no analitzada abans.

Amb aquest mètode es pot seguir en temps real el pas a líquid, la deformació de la superfície i l’evolució al llarg del temps. D’aquesta manera, s’aconsegueix, per primer cop, “una comparació directa entre els models computacionals i la realitat física” i això pot servir per “explorar la transició vítria a escales de temps i d’espai més petites, la qual cosa permetrà una millor comprensió de la transició en vidres menys estables produïts a partir de líquids refredats”, detalla l’investigador de la UAB i de l’ICN2 Javier Rodríguez Viejo. El treball, que també ha comptat amb la participació de la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM (CSIC)), s’ha publicat a la revista especialitzada ‘Nature Physics’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor