05.04.2023 - 13:00
|
Actualització: 23.03.2024 - 19:46
La mona pren formes molt diferents al país, tot i ser arreu un costum pagà amb què celebrem l’arribada de la primavera. La més tradicional és la de massa de brioix, que alguns pastissers anomenen ‘cristina’, però que rep noms molt diferents. És molt arrelada al País Valencià, on les figures i els ous de xocolata no són tan freqüents com al Principat.
Ara, tot i que en alguns indrets del Principat encara en venen de tradicionals, les que triomfen més són les de xocolata. Els experts no es posen d’acord sobre quan es va introduir a la mona: la franja va del segle XVI, quan va arribar d’Amèrica, al XIX. És clar, això sí, qui en va popularitzar la fusió: el pastisser barceloní Agustí Massana. Al tombant del segle XX tenia una de les confiteries més distingides de la ciutat i va ser ell qui va començar a guarnir-les amb figures de xocolata.
De mica en mica, la tendència es va popularitzar i es va començar a estendre per tot Catalunya. L’impacte va ser tan gran que al final una part va acabar prenent el tot. Per això, actualment es veuen estructures de xocolata tan grosses i espectaculars que semblen autèntiques escultures. És en aquesta modalitat també que els pastissers més creatius deixen anar la imaginació per fer creacions de xocolata que gairebé semblen obres d’art.
Recepta de la mona clàssica, feta amb brioix i ous durs
Ingredients:
(per a fer dues mones)
1/2 kg de farina de força
100 g de sucre
1 cullerada sopera de mel
1 pessic de sal
75 g de mantega pomada
35 g de llevat fresc de forner
3 ous
una tasseta petita de llet
pell de mitja llimona i pell de mitja taronja ratllades
1 ou per a pintar la mona
3 ous durs (o tants com se n’hi vulguin posar per decorar la mona)
una mica de sucre per a tirar per sobre la mona
Per a aromatitzar:
aigua de tarongina o una mica d’anís
—En un bol gran, hi posem el sucre, la pell ratllada de llimona i de taronja, l’aigua de tarongina (o l’anís), un pessic de sal i tres ous. Ho barregem tot.
—Mentrestant, escalfem un mica la llet i hi desfem el llevat fresc.
—Hi afegim la pasta, el llevat i la mantega pomada. Ho remenem sense parar amb l’ajuda del batedor.
—Hi afegim la farina. Ho continuem remenant. Quan la pasta es desprèn de les parets del bol, la traiem i la col·loquem al marbre. La pastem durant un quart o vint minuts. Quan la pasta és ben compactada i no s’agafa a les mans, en fem una bola i la deixem reposar, tapada en un lloc que no hi toqui l’aire, durant mitja hora.
—Quan la pasta hagi doblat el volum, hi donem forma de tortell i la col·loquem a la safata del forn, a sobre d’un paper vegetal. Al damunt, hi col·loquem els ous durs que vulguem i pintem la mona amb ou batut. Agafem sucre, el barregem amb una goteta d’aigua i en tirem la barreja pel damunt de la mona.
—La deixem reposar dues hores abans d’enfornar-la.
—La posem al forn, pre-escalfat a 190°. En un racó, hi deixem un bol petit amb aigua.
—Tenim la mona de vint a vint-i-cinc minuts al forn. Si veiem que s’ha de daurar massa, la cobrim amb paper d’alumini.
—Un cop cuita, la’n traiem i la deixem refredar. Després la guarnim com ens plagui.
Recepta de la mona de Pasqua marbrada
Ingredients:
5 ous
un polsim de sal
300 g sucre
1 sobre de vanil·lina
400 g farina de pastisseria
1 sobre i mig de Royal
250 g oli de gira-sol
250 g d’aigua amb gas
2 cullerades grosses de cacau pur en pols
Per a la cobertura:
400 g de formatge Philadelphia
120 g de mantega
240 g de sucre de llustre
unes gotes de llimona
Per a les piruletes de xocolata (12 unitats):
125 g de xocolata negra de postres per a desfer
50 g de mantega
12 bastonets
—En un bol, hi posem els ous i el sucre i ho passem per la batedora durant un minut. Hi afegim el sucre vainillat, la farina amb el Royal, la sal, l’aigua amb gas i l’oli, que afegim de mica en mica.
—Greixem un motlle de 24 cm amb mantega i farina. Agafem el motlle i hi posem la meitat de la pasta. A l’altra meitat hi afegim les dues cullerades de cacau i l’anem tirant per sobre com si féssim una ensaïmada, fent rodones.
—Posem el motlle al forn a 170° i el deixem coure de 50 minuts a 60, depenent del forn. Mirem amb un punxó si la pasta ja és cuita.
—Fem la cobertura: barregem tots els ingredients fent una pasta que tingui textura de crema. La posem a sobre del pastís. Per sobre guarnim la cobertura amb anisets de colors. Al mig hi posem un ou de xocolata i al voltant els bastonets.
Per a fer les piruletes: agafem la xocolata i la mantega i les desfem al microones un minut i mig o dos. Tindrem a punt un paper de forn untat amb mantega. A sobre, hi anem tirant miquetes de xocolata per fer una piruleta i anem enganxant el bastonet a dintre. Decorem les piruletes amb fruita seca o llaminadures de xocolata i sucre. Els posem una estona a la nevera fins que la xocolata quedi presa.
Recepta: base de pastís Sacher per a la mona de Pasqua
Ingredients:
Per a la base del pastís:
150 grams de xocolata de postres
120 grams de mantega tova
120 grams de sucre
120 grams de farina
8 ous
1 sobre de llevat Royal
1 pot de melmelada de taronja (o d’allò que vulguem)
Per a la cobertura:
120 grams de xocolata de postres
120 grams de nata per a muntar
60 grams de mantega
—Fonem la xocolata amb la mantega uns quants minuts al microones i barregem tots dos ingredients.
—En un bol batem els rovells d’ou amb el sucre, fins que blanquegi. Tot seguit, hi afegim la xocolata fosa, la farina i el llevat. I anem treballant la pasta. Hi afegim les clares a punt de neu. Ho barregem tot amb cura. Quan la pasta sigui ben fina, l’aboquem en un motlle rodó greixat amb una mica de mantega i amb un paper per a anar al forn a sota.
—Pre-escalfem el forn a 180 graus. Ho enfornem de trenta minuts a quaranta. Ho punxem amb un escuradents per saber si és cuit.
—Deixem refredar el pa de pessic sobre una reixeta.
—Traiem el paper i tombem el pa de pessic. El tallem pel mig i pintem amb melmelada totes dues cares, per dins i per fora. Les posem l’una sobre l’altra.
—Per fer la cobertura: posem la nata al foc i quan trenqui el bull, la’n retirem. Quan sigui desfeta, hi afegim la xocolata trossejada i la mantega, remenant-ho bé fins que n’obtinguem una crema fina.
—Afegim la cobertura de xocolata per sobre del pa de pessic i l’anivellem amb una espàtula.
—D’aquesta manera tindrem la base de la mona preparada, a punt per a guarnir-la, amb ous, plomalls i les figures que vulguem.