Receptes d’estiu: Crestes de tonyina

  • VilaWeb publica una sèrie de receptes d'estiu de la nutricionista Dolors Borau

VilaWeb

Dolors Borau

28.08.2018 - 22:00

Les crestes són una pasta de forma semblant a una cresta de gall —també les anomenem empanada o panada— i poden estar farcides de tonyina o de carn. A les terres de ponent hi ha els panadons farcits d’espinacs amb panses i pinyons i n’hi ha de dolces amb el farciment de cabell d’àngel, com els panadons o pastissets de Tortosa.

Totes les crestes tenen un gran poder d’atracció. Són com capsetes estanques que ens conviden a descobrir què hi ha a dins. L’elaboració no és dificultosa però sí que és entretinguda i molt adequada per a qui els agraden les manualitats. També és una bona manera de gaudir de la cuina amb les criatures.

La massa es pot fer a casa o es pot comprar feta, ja que es venen uns paquets que tenen vint peces circulars fetes amb una massa molt fina. Segurament, la que es faci a casa no tindrà aquella primor i serà més semblant a la massa de les coques.

Abans les crestes es fregien i durant molts anys s’ha fet així, però ara és molt habitual coure-les al forn. Aquest canvi es deu al fet que la cocció al forn redueix la quantitat d’oli i això fa reduir molt les quilocalories de l’aliment. Les crestes acabades de fregir són cruixents i delicioses, però només si estan ben fregides: en oli net, abundant que les cobreixi i que sigui calent sense que es cremi. Si les feu al forn, acabades de fer també són delicioses i cruixents i amb molt menys greix.

Recepta
Aquí trobareu com es fa la massa i com farcir-les per fer unes crestes de tonyina, però també les podeu farcir amb trossets de pollastre rostit, amb carn picada de porc guisada o amb verdures.

Ingredients (per a fer un la massa i que en surtin 12 unitats)
• 250 g de farina fluixa de rebosteria
• 1 cullerada de postres de llevat en pols o Royal
• 1 ou
• 100g de mantega (que heu deixat a temperatura ambient)
• 3 cullerades soperes d’aigua
• un polsim de sal

Preparació
• En un bol gran, barregeu bé la farina amb el llevat i la sal
• Hi afegiu els altres ingredients: l’ou, la mantega —que serà tova perquè està a temperatura ambient— i l’aigua
• Amb una espàtula ho barregeu tot
• Quan no hi hagi grumolls de farina, tapeu el bol amb un film i deixeu reposar la massa a la nevera durant 20 minuts
• La traieu, la torneu a remenar un parell de cops i la tapeu una altra vegada per deixar-la reposar 20 minuts més
• Sobre una superfície enfarinada, hi poseu 12 porcions de la massa i en feu boletes
• Les estireu amb un corró o les cobriu amb el paper especial per a coure al forn i les aixafeu amb la base d’un cassó
• Si voleu fer circumferències perfectes, podeu fer servir un motlle rodó, però perdreu una mica de massa
• S’ha de fer servir farina fluixa, amb poc gluten i s’ha de treballar poc perquè interessa que la massa quedi elàstica

Ingredients (del farciment)
• 120 g de tonyina (1 llauna de conserva en oli, escorreguda)
• 1 tomàquet madur gran
• Olives verdes sense pinyol
• Pebrot escalivat (en conserva o casolà)
• 1 ou dur
• 1 ou per pintar les crestes

Preparació
• Poseu l’ou en un cassó amb aigua freda i afegiu-hi un rajolí de vinagre blanc perquè es pugui pelar millor. Quan comenci a bullir l’aigua, compteu 5 minuts i llavors el traieu i el refredeu amb aigua freda a raig d’aixeta
• Ratlleu el tomàquet i sofregiu-lo a la paella amb un raig d’oli perquè perdi aigua i quedi més concentrat
• Renteu el pebrot vermell i poseu-lo sencer en una safata amb paper vegetal, al forn, encès a dalt i a baix, a 180º C, fins que la pell estigui torrada i el pebrot perdi consistència i s’aclofi
• Quan estigui, cuit i no cremi, li traieu les llavors, el peleu i el feu a tires
• En un plat poseu-hi la tonyina ben escorreguda, que no degoti oli
• Afegiu-hi les tires del pebrot tallades a trossets i en poseu el que vulgueu, tot o la meitat
• Poseu-hi les olives sense pinyol trossejades, el tomàquet sofregit i l’ou dur esmicolat amb una forquilla
• Ho barregeu tot i ho repartiu entre les 12 unitats que heu estirat
• Doblegueu les masses rodones per la meitat i que quedin com mitges llunes, encareu les vores de la pasta i per tal que no s’obrin, les trepitgeu amb una forquilla. Això li donarà la forma arrissada característica que fa que semblin crestes
• Escalfeu el forn a 180º C i mentrestant poseu-les en una safata de forn folrada amb paper vegetal untat amb una mica d’oli de gira-sol i pinteu-les amb l’ou cru batut
• Poseu-les al forn fins que estiguin daurades, aproximadament uns 15 minuts

Suggeriments
• Es pot considerar que és un segon plat perquè estan fetes amb tonyina i ou, però no tenen la quantitat de proteïna d’un segon plat de peix
• És una preparació que aporta una mica de tot: una mica d’hidrats de carboni, una mica de proteïnes i una mica de greix i per tant es pot servir com un primer o segon que es pot acompanyar d’enciam o tomàquet amanit
• Combineu-lo amb un altre plat que també tingui una mica de glúcids i una mica de proteïna, com un plat de pasta a la bolonyesa o amb una amanida que porti formatge i fruits secs per acabar de completar tots els nutrients

Comentaris
• La massa comercialitzada conté gluten, però se’n poden preparar a casa amb una farina que no en tingui
• Serviu-ne tres per persona

Valoració nutricional
Aquesta recepta amb tres crestes fetes al forn té una aportació calòrica discreta i aporta una mica de cada nutrient.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor