26.10.2024 - 21:40
Amb l’arribada de la tardor, els àpats inclouen fruites i verdures típiques d’aquesta època de l’any: magranes, figues, raïm, carabasses, moniatos i castanyes omplen neveres i rebosts. Així i tot, els més llaminers de casa esperen amb candeletes aquestes dates per poder menjar un dels dolços més típics al país: els panellets, postres que històricament es menjaven el dia de Tots Sants i que són registrats, fins i tot, com a “especialitat tradicional garantida” per la Unió Europea.
Tot i que no se sap quin és l’origen dels panellets, la teoria que pren més força és la que apunta que aquests dolços fets a base de massapà van néixer de les ofrenes i els àpats que es feien en record dels difunts al segle XVIII. El costum potser ve de l’antic ritual de fer un àpat familiar després del traspàs d’un ésser estimat; o potser de les ofrenes que els fidels feien a l’església o a la tomba del difunt perquè no li manqués nodriment en el viatge al més enllà. Això lligaria amb el fet que el panellet és un dolç que es conserva molt i que no es fa malbé d’un dia per altre.
No és estrany, doncs, que per aquestes dates les pastisseries i les fleques de pobles i ciutats omplin els aparadors amb panellets, com més va més variats: si bé abans els més comuns eren els de pinyons i ametlles, ara també n’hi ha amb coco, xocolata, codony, cafè, melmelada de tomàquet, moniato, etc. Però, heu provat de fer-ne a casa? És molt més fàcil que no sembla i, a més, pot ser una bona activitat per a fer amb mainada ara que els dies són més curts i ve més de gust recloure’s a casa.
Us n’expliquem la recepta perquè us atreviu a arremangar-vos i fer el pas:
Panellets tradicionals
Ingredients:
500 g d’ametlla mòlta
500 g de sucre de llustre
250 g de patata bullida (o moniato cuit)
Ratlladura de llimona
Una cullerada de sucre de vainilla
Guarnició:
150 g de pinyons
150 g d’ametlles crues picades
150 g de coco ratllat
1 cullerada de Nescafè
2 ous
Maizena
Elaboració:
Bullim les patates amb pell o coem el moniato al forn. Una vegada cuites, les deixem refredar. Després les aixafem. Barregem la patata o el moniato amb l’ametlla mòlta i el sucre. Ho treballem. Ratllem la pell de la llimona i el sucre de vainilla. Continuem treballant la pasta fins que sigui uniforme. La deixem reposar vint-i-quatre hores a la nevera. Ja tenim el massapà fet.
Dividim el massapà en quatre parts iguals i fem els panellets de diferents gusts. Nosaltres farem els quatre més típics:
Pinyons: fem boles de massapà, les passem per Maizena i per clara d’ou batuda. Enganxem els pinyons a les boles i les pintem amb rovell d’ou.
Ametlla: formem petits cilindres de massapà i hi passem Maizena i clara d’ou batuda. Els cobrim amb ametlles picades i les pintem amb el rovell d’ou.
Coco: barregem el massapà amb la meitat del coco. Formem petites piràmides, que arrebossarem amb coco ratllat.
Cafè: barregem el massapà amb una cullerada de Nescafè i fem les boles.
Untem una plata de forn amb una mica de mantega i farina i coem els panellets al forn, pre-escalfat a 170 graus, de 12 minuts a 15.
També us oferim la recepta d’uns panellets que no tenen de base el massapà, sinó el coco:
Panellets banyats amb xocolata
Ingredients:
100 g de coco ratllat
100 g de sucre
1 llimona
150 ml d’aigua mineral
200 g de xocolata de cobertura
1 boleta de mantega
Elaboració:
Posem l’aigua al foc amb el sucre i una mica de ratlladura de llimona. Remenem a foc baix fins que el sucre es dissolgui. Quan l’aigua comenci a bullir, la retirem del foc i hi afegim el coco. No deixem de remenar. Ho deixem refredar una mica. I fem boletes de la mida d’un bombó. Guardem unes hores les boletes a la nevera.
Mentrestant, posem la xocolata i la mantega en un bol. La desfem al microones anant en compte, un minut, remenant i, si convé, tornant a desfer-la. Quan la xocolata ja és desfeta, banyarem les boletes de coco i les deixarem refredar a la nevera. Abans no es refredin del tot podem guarnir les boles amb encenalls de xocolata o anissos petits de colors.