Com fer panellets a casa? Us n’expliquem la recepta

  • Expliquem pas a pas com fer una de les postres més típiques i preuades dels Països Catalans durant la tardor: els panellets
  • Per què celebrem Tots Sants?

VilaWeb
Redacció
26.10.2024 - 21:40

Amb l’arribada de la tardor, els àpats inclouen fruites i verdures típiques d’aquesta època de l’any: magranes, figues, raïm, carabasses, moniatos i castanyes omplen neveres i rebosts. Així i tot, els més llaminers de casa esperen amb candeletes aquestes dates per poder menjar un dels dolços més típics al país: els panellets, postres que històricament es menjaven el dia de Tots Sants i que són registrats, fins i tot, com a “especialitat tradicional garantida” per la Unió Europea.

Tot i que no se sap quin és l’origen dels panellets, la teoria que pren més força és la que apunta que aquests dolços fets a base de massapà van néixer de les ofrenes i els àpats que es feien en record dels difunts al segle XVIII. El costum potser ve de l’antic ritual de fer un àpat familiar després del traspàs d’un ésser estimat; o potser de les ofrenes que els fidels feien a l’església o a la tomba del difunt perquè no li manqués nodriment en el viatge al més enllà. Això lligaria amb el fet que el panellet és un dolç que es conserva molt i que no es fa malbé d’un dia per altre.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

No és estrany, doncs, que per aquestes dates les pastisseries i les fleques de pobles i ciutats omplin els aparadors amb panellets, com més va més variats: si bé abans els més comuns eren els de pinyons i ametlles, ara també n’hi ha amb coco, xocolata, codony, cafè, melmelada de tomàquet, moniato, etc. Però, heu provat de fer-ne a casa? És molt més fàcil que no sembla i, a més, pot ser una bona activitat per a fer amb mainada ara que els dies són més curts i ve més de gust recloure’s a casa.

Us n’expliquem la recepta perquè us atreviu a arremangar-vos i fer el pas:

Panellets tradicionals

Ingredients:

500 g d’ametlla mòlta
500 g de sucre de llustre
250 g de patata bullida (o moniato cuit)
Ratlladura de llimona
Una cullerada de sucre de vainilla

Guarnició:

150 g de pinyons
150 g d’ametlles crues picades
150 g de coco ratllat
1 cullerada de Nescafè
2 ous
Maizena

Elaboració:

Bullim les patates amb pell o coem el moniato al forn. Una vegada cuites, les deixem refredar. Després les aixafem. Barregem la patata o el moniato amb l’ametlla mòlta i el sucre. Ho treballem. Ratllem la pell de la llimona i el sucre de vainilla. Continuem treballant la pasta fins que sigui uniforme. La deixem reposar vint-i-quatre hores a la nevera. Ja tenim el massapà fet.

Dividim el massapà en quatre parts iguals i fem els panellets de diferents gusts. Nosaltres farem els quatre més típics:

Pinyons: fem boles de massapà, les passem per Maizena i per clara d’ou batuda. Enganxem els pinyons a les boles i les pintem amb rovell d’ou.

Ametlla: formem petits cilindres de massapà i hi passem Maizena i clara d’ou batuda. Els cobrim amb ametlles picades i les pintem amb el rovell d’ou.

Coco: barregem el massapà amb la meitat del coco. Formem petites piràmides, que arrebossarem amb coco ratllat.

Cafè: barregem el massapà amb una cullerada de Nescafè i fem les boles.

Untem una plata de forn amb una mica de mantega i farina i coem els panellets al forn, pre-escalfat a 170 graus, de 12 minuts a 15.

També us oferim la recepta d’uns panellets que no tenen de base el massapà, sinó el coco:

Panellets banyats amb xocolata

Ingredients:

100 g de coco ratllat
100 g de sucre
1 llimona
150 ml d’aigua mineral
200 g de xocolata de cobertura
1 boleta de mantega

Elaboració:

Posem l’aigua al foc amb el sucre i una mica de ratlladura de llimona. Remenem a foc baix fins que el sucre es dissolgui. Quan l’aigua comenci a bullir, la retirem del foc i hi afegim el coco. No deixem de remenar. Ho deixem refredar una mica. I fem boletes de la mida d’un bombó. Guardem unes hores les boletes a la nevera.

Mentrestant, posem la xocolata i la mantega en un bol. La desfem al microones anant en compte, un minut, remenant i, si convé, tornant a desfer-la. Quan la xocolata ja és desfeta, banyarem les boletes de coco i les deixarem refredar a la nevera. Abans no es refredin del tot podem guarnir les boles amb encenalls de xocolata o anissos petits de colors.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor