Recepta: pomes farcides o farcit de festa major

  • Un plat típic de la Festa Major de Teià (el Maresme), que se celebra per Sant Martí · Un plat llarg de fer, que demana quatre dies d'elaboració

VilaWeb

Neus Cuscó

17.11.2018 - 22:00

Ingredients:
8 pomes mitjanes Royal Gala
150 g de carn de vedella
150 g de magra de porc
1 pit de pollastre petit
2 ous, llimona, 2 o 3 melindros
2 preses de xocolata sense llet
50 g de sucre
50 g d’ametlles torrades
sal, oli, llard, canyella, torró de Xixona (si es vol), pebre
brou (tant com calgui)
Per rostir les carns, com s’acostumi (admet llard, pastanaga, cebeta, alls,…)

Elaboració:
El dia abans rostim les carns juntes.

Un cop rostida, trinxem la carn amb un raig de suc de llimona i la pastem bé amb un ou batut. Si queda massa sucosa, l’espessim amb un melindro.

Rentem i assequem les pomes, els traiem el cor i les llavors, per la part oposada al pèndol, i farcim el forat amb la pasta de carn.

Posem una paella amb oli al foc. Suquem la poma per la part del farciment en ou batut i la posem a fregir a la paella per afermar el tap, per després sofregir tota la poma. Posem el suc de la cocció de la carn que ens ha quedat en una cassola de terrissa. A mesura que enllestim el fregit de la paella, hi col·loquem les pomes, amb el tap de carn cap amunt. Si cal, afegim una mica més d’oli. Tres o quatre escarrotxes de llimona, un polset de sal, una escampada de sucre.

Afegim brou fins a cobrir les pomes. Quan les pomes canvien de color (mitja hora, més o menys), afegim una picada amb melindros esmicolats, xocolata ratllada, ametlles ben fines, sucre i, si es vol, els torrons i la canyella. I continuem la cocció.

L’endemà, tornem a escalfar la cassola, damunt d’una planxa de ferro i a foc ben lent. Repetim aquest procés durant quatre dies. És la manera de confitar les pomes, fer-les gustoses i amb un suc espès i perfumat. Sobretot, cal vigilar la cocció, perquè és un guisat molt fàcil d’enganxar-se.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor