24.03.2018 - 22:00
Ingredients:
(per a fer dues mones)
—1/2 kg de farina de força
—100 g de sucre
—1 cullerada sopera de mel
—1 pessic de sal
—75 g de mantega pomada
—35 g de llevat fresc de forner
—3 ous
—una tasseta petita de llet
—pell de mitja llimona i pell de mitja taronja ratllades
—1 ou per a pintar la mona
—3 ous durs (o tants com se n’hi vulguin posar per decorar la mona)
—una mica de sucre per a tirar per sobre la mona
Per a aromatitzar:
—aigua de tarongina o una mica d’anís
Elaboració:
En un bol gran, hi posem el sucre, la pell ratllada de llimona i de taronja, l’aigua de tarongina (o l’anís), un pessic de sal i tres ous. Ho barregem tot.
Mentrestant, escalfem un mica la llet i hi desfem el llevat fresc.
Hi afegim la pasta, el llevat i la mantega pomada. Ho remenem sense parar amb l’ajuda del batedor.
Hi afegim la farina. Ho continuem remenant. Quan la pasta es desprèn de les parets del bol, la traiem i la col·loquem al marbre. La pastem durant un quart d’hora o vint minuts. Quan la pasta és ben compactada i no s’agafa a les mans, en fem una bola i la deixem reposar, tapada en un lloc que no li toqui l’aire, durant mitja hora.
Quan la pasta hagi doblat el volum, li donem forma de tortell i la col·loquem a la safata del forn, a sobre d’un paper vegetal. Hi col·loquem els ous durs que vulguem a sobre i pintem la mona amb ou batut. Agafem sucre, el barregem amb una goteta d’aigua i en tirem la barreja pel damunt de la mona.
La fem reposar dues hores abans d’enfornar-la.
La posem al forn preescalfat a 190°. En un racó, hi deixem un bol petit amb aigua.
Tenim la mona de vint a vint-i-cinc minuts al forn. Si veiem que s’ha de daurar massa, la cobrim amb paper d’alumini.
Un cop cuita, la’n traiem i la deixem refredar. Després la guarnim com ens agradi.