Rebuig popular al canvi de nom de l’avinguda Enric Valor a Mutxamel

  • Les xarxes socials esclaten contra una decisió considerada arbitrària i un nou atac de la dreta contra la llengua i la cultura · Ximo Puig qualifica el fet d'una ignonímia que Valor no es mereix

VilaWeb
Enric Valor als murals literaris de Muro d'Alcoi obra d'Antoni Espinar

Redacció

28.04.2021 - 11:12
Actualització: 28.04.2021 - 16:39

Hi havia un consens. L’any 2003, per unanimitat, el ple de l’Ajuntament de Mutxamel va decidir de dedicar una avinguda de l’eixample a l’escriptor i gramàtic Enric Valor. El nom de l’homenot de Castalla constava sobre els plànols del futur desenvolupament de la ciutat perquè la via encara no s’havia construït. Però ara, quan toca posar les plaques, l’actual corporació municipal ha decidit que l’avinguda es mereix un nom molt més sonor: “Espanya”.

A Mutxamel governen el Partit Popular i Ciutadans, que tenen set regidors i tres, respectivament, i compten amb l’ajut extern de l’únic regidor de Vox, un guàrdia civil retirat. Socialistes, Compromís i Podem s’hi oposen. Si res no ho impedeix, el plenari de demà executarà aquesta decisió que ha aixecat tanta polseguera a les xarxes. Fins i tot s’ha obert una recollida de signatures en contra.

Reaccions a la xarxa

El cap del Consell, Ximo Puig, ha publicat una fotografia de Valor i ha qualificat d’ignomínia la intenció de l’Ajuntament de Mutxamel d’esborrar-ne el nom de l’avinguda.

L’associació el Tempir lamentava en un fil de Twitter la decisió de l’Ajuntament de Mutxamel i comparava l’actuació amb la de Felip V: “La dreta persegueix Enric Valor i fa servir Miguel Hernández per dir que s’imposa el valencià.”

El conseller de Cultura, Vicent Marzà, ha emprat una cita d’Enric Valor per a expressar el seu rebuig a la decisió. El departament fa seua la petició del grup parlamentari de Compromís per a reconèixer Enric Valor amb l’Alta Distinció de la Generalitat.

La poetessa Maria Josep Escrivà recorda que una de les rondalles de Valor transcorre a Mutxamel.

La periodista Carolina Ferre també demanava explicacions.

El gran escriptor del sud

Joan Borja, director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, diu que els ajuntaments tenen el dret de decidir quina ha de ser la toponímia dels municipis. Però a continuació retrau a la corporació municipal que, si la decisió del 2003 es va prendre per unanimitat, el canvi no siga unànime. “Estic convençut que el grau de civilitat d’una societat es mesura en la capacitat que té d’honorar la memòria dels que l’han feta progressar. Científics, escriptors, artistes… Enric Valor és el gran escriptor del sud i una societat que no té cura de la memòria dels seus grans personatges és una societat grisa i desagraïda”, diu Borja.

En aquesta línia de canviar els noms il·lustres dels equipaments, Borja remarca que llevar el nom d’Enric Valor a l’avinguda representa molt més que un canvi de nom i espera que la corporació tinga pensat de dedicar-li una via millor. Està convençut que a cap organisme no se li ocorreria de canviar el nom de la biblioteca Gabriel Miró pel nom de biblioteca Espanya, o el de la Universitat Miguel Hernández pel nom d’Universitat Espanya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor