28.04.2021 - 11:12
|
Actualització: 28.04.2021 - 16:39
Hi havia un consens. L’any 2003, per unanimitat, el ple de l’Ajuntament de Mutxamel va decidir de dedicar una avinguda de l’eixample a l’escriptor i gramàtic Enric Valor. El nom de l’homenot de Castalla constava sobre els plànols del futur desenvolupament de la ciutat perquè la via encara no s’havia construït. Però ara, quan toca posar les plaques, l’actual corporació municipal ha decidit que l’avinguda es mereix un nom molt més sonor: “Espanya”.
A Mutxamel governen el Partit Popular i Ciutadans, que tenen set regidors i tres, respectivament, i compten amb l’ajut extern de l’únic regidor de Vox, un guàrdia civil retirat. Socialistes, Compromís i Podem s’hi oposen. Si res no ho impedeix, el plenari de demà executarà aquesta decisió que ha aixecat tanta polseguera a les xarxes. Fins i tot s’ha obert una recollida de signatures en contra.
Reaccions a la xarxa
El cap del Consell, Ximo Puig, ha publicat una fotografia de Valor i ha qualificat d’ignomínia la intenció de l’Ajuntament de Mutxamel d’esborrar-ne el nom de l’avinguda.
Enric Valor no mereix una ignomínia així.
Renunciar a ell és com renunciar a Miguel Hernández, Azorín o Paca Aguirre: incultura.
“Els salts, en la història i en la política, solen ser desordenadors, perillosos i desgavelladors”https://t.co/kO1HOSFYnm pic.twitter.com/VQXkl2fyA8
— Ximo Puig (@ximopuig) April 28, 2021
L’associació el Tempir lamentava en un fil de Twitter la decisió de l’Ajuntament de Mutxamel i comparava l’actuació amb la de Felip V: “La dreta persegueix Enric Valor i fa servir Miguel Hernández per dir que s’imposa el valencià.”
Si Felip V manà destruir escuts de muralles valencianes perquè els ciutadans no recordaren que foren valencians i lliures, 314 anys més tard la versió actual d'aquella acció és la de l'Aj. de #Mutxamel que ha llevat el nom d'Enric Valor a una av. per posar-hi el d'Espanya. (1/3)
— El Tempir (@ElTempirdElx) April 27, 2021
El conseller de Cultura, Vicent Marzà, ha emprat una cita d’Enric Valor per a expressar el seu rebuig a la decisió. El departament fa seua la petició del grup parlamentari de Compromís per a reconèixer Enric Valor amb l’Alta Distinció de la Generalitat.
"Tinc confiança: els pobles duren molt, més del que es pensa. És cert que ara els qui intenten desfer-nos són molt grans i molt forts i el pitjor és que tracten de destruir-nos sense saber el mal que fan i el que es fan ells mateixos."https://t.co/PFm6mFEUZd
— Vicent Marzà 🍏 (@VicentMarza) April 27, 2021
La poetessa Maria Josep Escrivà recorda que una de les rondalles de Valor transcorre a Mutxamel.
#EnricValor coneixia i estimava el nostre país molt més que tots els polítics junts que volen esborrar el seu nom de l'av. de #Mutxamel. Un dels espais en què transcorre la rondalla #Peret és, precisament, Mutxamel. Brètols, sou uns brètols. I els qui us donen suport, més encara. pic.twitter.com/qj0FXe38XZ
— Maria Josep Escrivà (@MjEscriva) April 27, 2021
La periodista Carolina Ferre també demanava explicacions.
#NomostoqueuaEnricValor #posemenValorlanostrallengua Canviar el nom d' un carrer a #MUTXAMEL d'un dels escriptors més importants i referent en la nostra llengua per posar li Avd. España és una provocació més i no ho podem consentir. A quin sant? Ens ho poden explicar?
— Carolina Ferre (@carolinaferre2) April 27, 2021
El gran escriptor del sud
Joan Borja, director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, diu que els ajuntaments tenen el dret de decidir quina ha de ser la toponímia dels municipis. Però a continuació retrau a la corporació municipal que, si la decisió del 2003 es va prendre per unanimitat, el canvi no siga unànime. “Estic convençut que el grau de civilitat d’una societat es mesura en la capacitat que té d’honorar la memòria dels que l’han feta progressar. Científics, escriptors, artistes… Enric Valor és el gran escriptor del sud i una societat que no té cura de la memòria dels seus grans personatges és una societat grisa i desagraïda”, diu Borja.
En aquesta línia de canviar els noms il·lustres dels equipaments, Borja remarca que llevar el nom d’Enric Valor a l’avinguda representa molt més que un canvi de nom i espera que la corporació tinga pensat de dedicar-li una via millor. Està convençut que a cap organisme no se li ocorreria de canviar el nom de la biblioteca Gabriel Miró pel nom de biblioteca Espanya, o el de la Universitat Miguel Hernández pel nom d’Universitat Espanya.