El rebuig creixent d’entitats per la llengua qüestiona l’acord polític sobre el català a l’escola

  • L’ANC, USTEC, SEPC, la Plataforma per la Llengua i la Intersindical han criticat el pacte

VilaWeb

Redacció

25.05.2022 - 16:24
Actualització: 25.05.2022 - 20:50

Associacions, entitats educatives i partits han reaccionat a l’acord que ERCJuntsPSC i comuns han tancat per a respondre a la imposició del 25% de castellà del TSJC.

La CUP ha mostrat el seu rebuig i han anunciat amb contundència que no avalaran la llei perquè, segons asseguren, fa retrocedir el català a l’escola i diuen que no és bo si introdueix el castellà com a llengua vehicular. “Representa un punt final legalment a la immersió i deixa en mans de cada centre l’ús del català, obrint la porta a la segregació escolar per raó de llengua”. Per la seva part, Guanyem per Catalunya ha titllat de “vergonya” l’acord perquè “no té el suport de la comunitat educativa, reconeix per primera vegada el castellà com a llengua d’ensenyament i aposta per la segregació entre escoles, en contra de la immersió”.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha denunciat que “buscar un acord amb el PSC no serà un bon acord pel català” i han dit que ERC i Junts haurien d’haver prioritzat un consens amb la CUP i entitats implicades en la defensa de la llengua.

La Plataforma per la Llengua tampoc ha avalat el pacte i ha alertat que la nova llei pot permetre que l’estat forci l’aplicació d’un 50% de castellà a les aules. En canvi, Òmnium Cultural sí que ha avalat l’acord d’ERC, Junts, PSC i comuns que defineix el castellà com a “llengua d’ús curricular i educatiu”.

La Plataforma Pública i en Català, que inclou el COS, SEPC, CGT Ensenyament, USTEC i Intersindical, ha fet un comunicat on asseguren que l’acord representa “la fi d’un model que persegueix la cohesió i el dret de tot l’alumnat a tenir accés a la llengua catalana” i consideren que  representa un aval polític a la sentència del 25% “que s’ha dictat sense cap criteri pedagògic”. En una línia similar, la portaveu del sindicat educatiu USTEC-STEs, Iolanda Segura, diu que l’acord és una nova ensarronada. “Va en la mateixa línia que la modificació de la proposta de llei, però continua parlant de castellà com a llengua curricular i deixa aquest marge de la responsabilitat de fer els projectes lingüístics i autonomia de centre, que després valida el departament. “No tenim cap mena d’esperança que es defensi la vehicularitat del català en tots els centres”, diu. I afegeix: “Hi ha una segregació per raons de llengua inadmissible i preocupant.”

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) també ha criticat l’acord perquè creuen que suposarà la fi de la immersió lingüística: “Obre la porta a la segregació lingüística”. I el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) diu que és un pas enrere que implica la cobertura política necessària per aplicar sense problemes la sentència del TSJC del 25%. Denuncien que la proposta no ha comptat amb el suport de la comunitat educativa: “S’ha gestat a la nostra esquena, de manera opaca i sense cap mena de voluntat d’escoltar la veu dels qui l’haurem d’aplicar i viure a les aules de les nostres escoles”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor